Deze keer geen Ardens bos, wel de achtertuin van een vrijstaande woning in de Kempen. In een rustige straat, op wandelafstand van Dessel-dorp. De tuin van Hanno en Lies is een groene oase vol leven. Bijtjes zoemen er ijverig rond lavendelstruiken, vlinders bezoeken wilde bloemen, kat Charlie flaneert langs een tomatenplant. Stuga Lisa, stuga is Zweeds voor vakantieverblijf, staat rechts achteraan in de tuin. Aan het deluxe tuinhuis is een ruime, houten veranda met buitenkeuken. Vanuit een schommelstoel heb ik wijds uitzicht op boerenvelden. Het gejaagde gevoel – nog snel een deadline halen alvorens naar mijn logeeradres te rijden – ben ik zo vergeten. Alsof deze plek me aan de mouw trekt en fluistert “nietsdoen is hier toegelaten”.

Het interieur van de Stuga is een weldoordacht samenraapsel. Een combinatie van spullen die Hanno en Lies nog hadden staan, kringloopvondsten en donaties van vrienden, collega’s en familie. Het is fervent klusser Hanno die het tuinhuis vorige zomer tot logeerplek ombouwde. Voornamelijk met gerecupereerde materialen. Ook tijdens de renovatie ging zo weinig mogelijk verloren: de oude planken van het dak timmerde hij samen tot de lange tafel op het houten terras. “We wilden al lang een overdekt terras aan het tuinhuis. Vorig jaar stond het eindelijk bovenaan onze to-do lijst. Omdat het dak van het tuinhuis rot was, beslisten we ineens om het volledige gebouw te renoveren en er een vakantieverblijf van te maken”, vertelt Lies. Meteen ook de uitgelezen kans om opnieuw leven in de brouwerij te brengen. Met drie kinderen op kot, lag het voordien immers drukke nest er nogal rustig bij. “Wij genieten intens van rust en natuur, maar ook van gezellige drukte. Het tuinhuis verhuren we via Airbnb wanneer het ons uitkomt. Tijdens vakantieperiodes, als de kinderen thuis zijn, blokkeren we de agenda vaak.”

Een dutje doen in de hangmat onder de appelboom. Een boek lezen in de schommelstoel

“Ga maar eens door de moestuin en help jezelf”, zeggen mijn gastvrije hosts. “Rucola, courgettes, spitskool, sla en spinazie. Er is heel wat klaar om geoogst te worden. Je kan ook kruiden plukken om thee te maken. Er is salie, kamille, citroenverbena, citroenmelisse en munt. We oogsten in de zomer ook heel wat kruiden die we laten drogen om theemengelingen van te maken.”
Naast een grote moestuin is er ook een stukje grond waar de kippen tussen de compostbakken scharrelen. Tuinieren gebeurt hier namelijk hand in hand met de natuur. Net dát maakt de tuin een erg bijzonder plekje. “Wij tuinieren volgens de permacultuur (het centrale idee is om systemen te creëren die zichzelf in stand houden, net zoals in de natuur, red.). We planten verschillende plantensoorten door elkaar, zo zijn de gewassen beter bestand tegen plagen. Om een voorbeeld te geven, Oost-Indische kers is een goede lokplant voor bladluizen. We hebben amper last van plagen. Af en toe vinden we wel eens een slak tussen de sla, maar we hebben er met hopen. We delen met plezier een deeltje van onze oogst”, lacht Lies.

Hoewel ik me had voorgenomen de groene omgeving te verkennen (Hanno en Lies leenden me een wandelkaart boordevol insidertips), geraak ik de tuin niet uit. Deze stadsmus wil gewoon genieten van het buitenleven dat bij Stuga Lisa hoort. Koffie drinken met zicht op de bloementuin. Een dutje doen in de hangmat onder de appelboom. Een boek lezen in de schommelstoel. Naast tal van plekjes om je in alle rust terug te trekken, is de tuin ook een ontmoetingsplek. “Op de een of andere manier raken mensen spontaan in onze tuin verzeild. Vrienden van onze kinderen, familie, maar ook buren.” Met een tafel voor tien, een vuurschaal en zelfs een kampvuurplekje geef ik die “blijven plakkers” alleen maar gelijk. En übergastvrije Hanno en Lies? Die delen met plezier hun heerlijke wegplek. “Het leidt steeds tot gezellige momenten die we koesteren.”

Meer weten over de reeks over bos- en natuurhuisjes? Volg het Instagramaccount van Laura via deze link!
Later dit jaar verschijnt bij Luster ook nog een boek van Laura over natuur- en boshuisjes.

Tekst en foto’s: Laura Claessens.

Stuga Lisa is een gezellig ingericht tuinhuisje voor twee personen, gelegen in de tuin van Villa Lisa in Dessel. Aan het tuinhuis is een groot overdekt terras met buitenkeuken. Het overdekte terras en de tuin zijn gemeenschappelijk en worden soms ook door de bewoners gebruikt. Een overnachting kost €50 (+ servicekosten), boeken kan op Airbnb via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...