Bij Rondje Westhoek is elke rondrit anders. Je stuurt een mailtje met je budget en interesses en oprichter Wout Caron zoekt het voor je uit! ‘Ik wil mijn klanten de betere plekjes van de buurt tonen, weg van de platgereden paden. Er wordt in de Westhoek vaak gefocust op de verhalen van tijdens de oorlog. Het is zeker een belangrijk toeristisch element in onze streek, maar we hebben veel meer te bieden. De liefde voor het goede leven bijvoorbeeld: eten, drinken en wat bijpraten! Dat is waar Rondje Westhoek voor staat.’ Dat West-Vlamingen levensgenieters zijn, hebben we tijdens ons culinair rondje ook mogen ervaren. We laten je graag meeproeven.

Hop hop hop!

Een van de belangrijkse grondstoffen bij de productie van bier is hop. Het gebruik hiervan heeft invloed op de smaak, bitterheid, aroma en bewaring van het bier. Al eeuwenlang wordt hop in België geteeld, maar tegenwoordig concentreert de teelt zich rond het West-Vlaamse Poperinge. Om meer over de hopteelt te weten te komen, moet je in het hopmuseum zijn. Je ontdekt er de geschiedenis van Poperinge, het verhaal van de hopplant, de expo Westhoekbieren en de rijke Belgische biercultuur. Sinds kort hebben ze er ook een digitale biertafel. Daarin kun je de Belgische biercollectie terugvinden door te zoeken op bijvoorbeeld bierstijl. Of verstuur er je eigen digitale postkaart met een foto vanuit de streek. Zo maak je familie en vrienden extra jaloers. Ben je zelf niet zo een kenner maar wil je toch graag een hopbiertje drinken? Je hoeft niet lang te zoeken. Sinds 2011 werd het logo ‘Belgische hop’ geïntroduceerd. Omdat de brouwers terecht fier zijn op hun werk en het maakt het eenvoudiger om de bieren te herkennen. Ondertussen zijn er zo’n 70 brouwerijen, of ook wel 250 bieren die met Belgische hop worden gebrouwen.

Tournée locale

Vergeet tournée minérale. Dit jaar is tournée locale de hype van West-Vlaanderen! Het is een uitgestippelde fietsroute die je meeneemt naar de beste brouwerijen en bieren van de streek. Je hebt keuze uit vier verschillende bierfietsroutes, tussen 33 en 46 km. Langs de route passeer je bierflessen die als infopaneel dienen met leuke tips en weetjes. Twee van de vier routes starten aan het hopmuseum. Het ideale vertrekpunt voor je ontdekkingstocht door de hopstreek.

Gin en hop = Gin’Ops

Chef-kok bij het restaurant Pegasus, Bert Recour, wou iets uniek en streekgebonden op de markt brengen. Daar slaagde hij in met zijn eigen ontwikkelde gin, met de naam Gin’Ops. Die bevat het aroma van target-hopbellen. Het is een zachte gin met de juiste balans. Een origineel en lekker product als eerbetoon aan zijn hopstreek. Je kunt een fles Gin’Ops kopen in het restaurant Pegasus of online via de website.

Entre-Deux-Monts

Niet echt een bierliefhebber? Geen nood! In het Heuvelland vind je ook prachtige wijndomeinen. Eentje daarvan is het familiebedrijf Entre-Deux-Monts. Het domein vindt beschutting tussen de Rode Berg en de Zwarte Berg, vandaar ook de naam: tussen twee bergen. Het verhaal startte in 2005 met zo’n drie hectare aan wijnstokken. Nu, 12 jaar later heeft wijnbouwer Martin Bacquart het omgevormd tot 17 hectare wijngaarden, met op termijn een productiecapaciteit van 100.000 flessen. Sinds vorig jaar behoort het domein tot het fietstraject langs 11 wijndomeinen in het wondermooie Heuvelland. Net als bij de bierroutes vind je de wijndomeinen gemakkelijk terug aan de hand van de herkenbare infoborden in de vorm van een wijnfles. Van maandag tot en met zaterdag, behalve op woensdag, is er de mogelijkheid om bij Entre-Deux-Monts even te stoppen voor een degustatie en wat extra informatie.

Overnachten

Zie je zo’n weekendje Westhoek ook wel zitten? Logeer dan bij Hilde en Patrick van ’t Pahilleke, vlakbij de Sint Sixtusabdij in het vlakke polderlandschap. Je wordt er hartelijk ontvangen en slaapt er in de verzorgde kamers van hun landelijke huisje. Of check eens de website van Toerisme Westhoek voor een leuk logeeradresje.

Culinair genieten

Rondje Westhoek

Binnenkouter 51
8970 Poperinge
0475/74.60.09
0474/47.99.74

www.rondjewesthoek.be

Hopmuseum

Gasthuisstraat 71
8970 Poperinge
057/33.79.22
www.hopmuseum.be

Pegasus restaurant

Guido Gezellestraat 7
8970 Poperinge
057/33.57.25
Gesloten op zondag en maandag
www.pegasusrestaurant.be

Entre-Deux-Monts

Rodebergstraat 69A
8954 Westouter (Heuvelland)
057/40.19.69
www.entre-deux-monts.be

’t Pahilleke

Zwijnlandstraat 9
8640 Vleteren
057/40.15.16
www.pahilleke.be

Ontdek nog meer artikels over ...