In en rond het hart van Spa:  

  • Door de stad loopt een wandelroute langs roemrijke gebouwen die koninklijke grandeur uitstralen. Hun gevels zijn bedekt met decoratieve materialen die hun oorsprong in de plantenwereld vinden. Deze art-nouveaupareltjes behoren tot de typerende troeven van de stad. Om geen enkel exemplaar te missen kan je het art-nouveauparcours volgen.
  • Ontsnap even aan de stadsdrukte met een bezoek aan de wellness of een wandeling door het Parc de Sept Heures, bekend om zijn brede waaier aan boomsoorten. Voor actie in het bos ben je bij SpaForest, een openlucht-avonturenpark, aan het juiste adres. Blijf je liever met beide voeten op de grond, maar wil je alsnog in een prachtige groene omgeving vertoeven? In het Arboretum van Spa Tahanfagne kan je planten bewonderen die uit het begin van de 20ste eeuw dateren.
  • Het Domein van Berinzenne doet dienst als een bos- en watermuseum waar je aan de hand van leuke spelletjes en sensaties alles leert over de natuur die in Spa hoogtij viert.
  • Liefhebbers van motorsporten wanen zich in Spa-Francorchamps een in de zevende hemel. Als één van de mooiste en bekendste racecircuits ter wereld is deze piste zeker een bezoekje waard. Zelf achter het stuur kruipen van een Formule 1-wagen behoort niet meteen tot de opties, maar bij V’ Spa kan je wel zelf een Vespa huren om de regio op een originele manier te verkennen.

Wandelen en fietsen

  • Van het uitgebreide netwerk aan fietsroutes in Spa krijgt elke wielertoerist spontaan pretoogjes, met de Unesco-fietsroute als hoogtepunt. Ben je op zoek naar een tocht waar ontspanning en sport hand in hand gaan met elkaar? Kies dan de 40 kilometer lange etappe richting de Hoge Venen. Als het nog wat sportiever mag, is etappe van 63 kilometer je op het lijf geschreven. Hierbij vertrek je in Durbuy, bekend om zijn ambachtelijke jam en rijke historie, en fiets je nadien richting Spa.
  • Je kan je fiets ook net zo goed inruilen voor een paar stapschoenen die goed van pas komen op één van de vele wandelingen die Spa in petto heeft. In de vallei van de Hoëgne flaneer je over romantische paden met een onstuimig karakter. Voor een extra culturele ervaring kan je voor een wandelroute rond het Kasteel van Franchimont kiezen, een indrukwekkende archeologische site uit de middeleeuwen met uitzicht op drie valleien in het noorden van de Ardennen.

(Lees verder onder de foto’s.)

Spa
Château de Franchimont I © WBT
Le Parc de Sept Heures I © WBT I David Samyn
Spa
Buitenzwembad van de Thermen van Spa I © WBT I Pierre Pauquay
Domaine de Bérinzenne I © WBT
V’Spa I © WBT I Arnaud Siquet

Uitstapjes naar de omliggende dorpen:

Stavelot

Snuif de gezellige drukte op in het historische centrum van Stavelot waar je over kasseien struint, door steegjes met sfeervolle fonteinen wandelt en typerende vakwerkhuizen bewondert. Rond dit kloppende hart liggen heel wat culturele hotspots verspreid. In de Abdij van Stavelot, geklasseerd als Uitzonderlijk Erfgoed, vind je musea terug die je op creatieve wijze kennis laten maken met de lokale geschiedenis, waaronder het Museum van het Circuit van Francorchamps met een indrukwekkende collectie mythische racewagens.. Zoek nadien de rust op in de natuursite aan de Amblève, de ideale locatie om van een zomerse barbecue te genieten.

Limbourg

Op een daguitstap naar Limbourg, één van de Mooiste Dorpen van Wallonië, mag een bezoek aan de Stuwdam van het meer van la Gileppe niet ontbreken. Voor een combinatie van groene pracht en avontuur kan je tussen de bomen van het sensationele AccroPark klimmen. Smulpapen die hun maagje willen vullen op een unieke locatie reserveren best een tafel in Restaurant Le Panorama.

Hoge Venen

Ook de Hoge Venen, een stukje wildernis in de Ardennen, heten je graag welkom. De tentoonstelling ‘Fania’ in het Huis van het Park van Botrange onthult alles over de geheimen die de Hoge Venen al jaar en dag voor zich houden. Van heidevelden en veengebieden tot schilderachtige dorpjes en valleien met romantische beekjes: dit park herbergt een brede waaier aan veranderende landschappen.

Malmedy

Volgens sommigen is Malmedy het natuurparadijs waar anderen het als een geschiedkundige schatkamer beschouwen, maar over één aspect is iedereen het eens: in Malmedy valt er heel wat te beleven. Het Malmundarium, een voormalig klooster, dompelt je onder in het rijke verleden van de stad, net als het museum Baugnes 44. De familiale Brouwerij van Bellevaux is nog een verborgen parel op 6 kilometer van de stad. In de herberg kom je alles te weten over het productieproces van de microbrouwerij. Schuif na deze leerrijke rondleiding de voetjes onder tafel in de proeverijzaal en laat je heerlijk verwennen door een diner met aangepaste bieren.

Ovifat

Op de top van een rots in Ovifat ligt het majestueuze Kasteel van Reinhardstein. Doorheen de jaren werden de ruïnes gereconstrueerd, maar de originele materialen bleven bewaard. In het kasteel flaneer je door verschillende zalen waar schilderijen, harnassen en wandtapijten een mysterieuze sfeer creëren. De vele ramen kijken uit over de Warchevallei, omgeven door bossen en daarmee de ideale omgeving voor fervente wandelaars. Na het beklimmen van de rotsen en het volgen van de steile paden word je beloond met een mooi panorama op de ruige vallei.

(Lees verder onder de foto’s.)

Brasserie de Bellevaux I © WBT
Limbourg – Historische stad I © WBT I M. Vander Linden
Het Kasteel van Reinhardstein I © WBT I Denis Closon
Hoge Venen I © WBT I Ostbelgien.eu – Dominik Ketz

Activiteiten met kinderen in Spa

Met de volgende uitstappen trakteer je alle jonge knapen op een dolle dagtrip. Spring alvast op het toeristische treintje dat door de stad rijdt en maak kennis met alles wat de omgeving te bieden heeft.

  • Het Safaripark Monde Sauvage in Aywaille is een exotisch park met bijzondere diersoorten. Kleurrijke papegaaien, een zeeleeuwenshow en het apeneiland waar je spontaan van glimlacht: allemaal magische momenten die de schoonheid van de verschillende werelddelen samenbundelen.
  • In Forestia vind je een dieren-, avonturen- en klimpark terug, een heilige drievuldigheid voor kleine pagadders. Dit domein is voor maar liefst driehonderd dieren een thuis. Voor de echte durvers stippelde Forestia een spannende wolventocht en bomenparcours uit. De speeltuin met het aanliggende Racoon Café zorgen tot slot voor heel wat amusement en een flinke portie plezier. Mag het nog net dat tikkeltje avontuurlijker? In de omgeving van Spa kan je mountainbiken door de Ardense bossen, een touwbanen parcours volgen over de rivier of elkaar uitdagen voor een wedstrijd boog- en buksschieten.
  • De Watervallen van Coo mogen zich vol trots de titel van hoogste Belgische watervallen toe-eigenen, een adembenemend spektakel waar de monden van jonge reisgezellen van openvallen. Op een steenworp van Spa onthult de wondere waterwereld nog meer van haar schoonheid. Voor zowel vissers, wandelaars als pedalo-liefhebbers is dit dé plek bij uitstek om heerlijk te herbronnen.
  • Voor meer natuurspektakel kan je een bezoek brengen aan de Grotten van Remouchamps. Tijdens de rondleiding door de ondergrondse gangen wandel je langs verschillende galerijen en zalen. Voor je terug naar de bewoonde wereld reist, kan je aan boord stappen van een boot die over een ondergrondse rivier vaart. Boven het water fladderen vleermuizen vlijtig in het rond. Hou je ogen goed open en ga in elke inkeping op zoek naar deze mysterieuze wezens.

Foto bovenaan: © WBT I Arnaud Siquet

Om helemaal te herbronnen, kan je een nachtje blijven logeren in dit bosrijke landschap. Ontdek hier alvast enkele karaktervolle adressen met authentieke charmes. Nog meer inspirerende Wallonië-tips? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned 

 

Spa
Forestia I © WBT I Vincent Ferooz
Watervallen van Coo I © WBT I David Samyn

Ontdek nog meer artikels over ...