Niets leuker dan het kwik op de thermometer van je auto langzamerhand zien stijgen wanneer je je eindbestemming nadert. Eenmaal de Italiaanse grens over worden we gegroet door de in de prille zomerzon badende bergflanken van de Dolomieten, vol wijnranken en vrolijk grazende bewoners die ik bewonder voor hun evenwicht. Op weg naar Brixen spot ik ze voor het eerst, maar zeker niet het laatst: de talrijke wegwijzers met een rode haan.

 Roter Hahn in een notendop

  • Roter Hahn, ofwel Rode Haan, is in 1998 ontstaan vanuit de idee om Zuid-Tiroolse boeren te helpen overleven ondanks het voor agricultuur uitdagende heuvellandschap, en dit door hen een tweede bron van inkomsten te bezorgen op de boerderij zelf.
  • Vandaag is het een echt keurmerk dat meer dan 1600 vakantieboerderijen, talloze boerderijrestaurants en leveranciers van lokale kwaliteitsproducten verenigt, verspreid over vijf Zuid-Tiroolse regio’s: Vinschgau, Meran en omgeving, Bozen en omgeving, het Eisacktal, en de Dolomieten.
  • Elke boerderij krijgt een classificatie toegekend, van één tot vijf bloemen (al biedt Roter Hahn intussen enkel nog accommodaties met meer dan één bloem), gebaseerd op een aantal strenge criteria zoals de faciliteiten, het gebruik van lokale producten en het doe-gehalte. Elke boerderij mag over maximaal vijf appartementen of acht kamers beschikken, om de sereniteit en persoonlijke connectie tussen boer en gasten te waarborgen.
  • Alle accommodaties zijn immers levendige boerderijen, waar je zelf als gast even ondergedompeld wordt in het wondere Zuid-Tiroolse boerenleven, met net dat tikkeltje meer comfort.
  • Aan jou de keuze voor veeteelt, fruitteelt, wijnbouw, of een combinatie. De boerderijen van Roter Hahn bieden voor ieder wat wils. Een hartverwarmende glimlach en oase van rust tref je overal.

(Lees verder onder de foto’s.)

Zuid-Tirol
Peterwieshof
Urenlang zou ik hier simpelweg kunnen zitten en vol verwondering naar het lichtspel van de zon op de bergtoppen kijken

Proeven van het pure leven bij Peterwieshof

Ook de vakantieboerderij die ons opwacht aan het einde van een kronkelende weg doorheen het Villnösstal draagt met trots het Roter Hahn-label en is geclassificeerd met vier bloemen. Peterwieshof – zo heet het verborgen pareltje in San Pietro – is het levenswerk van de familie Kofler, al was het Annemarie Kofler die de oude hoeve samen met haar familie in 2015 omtoverde tot een heuse vakantieboerderij. Het is dan ook zij die vrolijk de trap op komt gelopen om ons te verwelkomen. De accommodaties van Peterwieshof overtreffen elke verwachting die de term vakantieboerderij ongetwijfeld oproept – zeker als je zoals mijn vriend blijkbaar dacht dat we op een hooizolder zouden moeten slapen. De boerderij belichaamt de moderne doch knusse chaletstijl en is zodanig gepositioneerd dat je vanuit elk appartement een prachtig panorama geniet op het omliggende groene berglandschap, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt het adembenemend uitzicht op de bekende Geislerpieken.

Ons gelijkvloers appartement biedt met twee slaap- en badkamers eigenlijk plek voor vijf personen en is met een eigen keuken, gezellig terras en tuintje voorzien van alle comfort en meer. De grote raampartijen laten je bovendien geen seconde vergeten dat je het geluk hebt je midden in de indrukwekkende Dolomieten te bevinden. In de tuinstoel met een glas Zuid-Tiroolse Sylvaner in de hand overvalt mij een overweldigende rust. Urenlang zou ik hier simpelweg kunnen zitten en vol verwondering naar het lichtspel van de zon op de bergtoppen kijken.

Ook de volgende ochtend worden we verwend met niets dan stralende vergezichten en vrolijk vogelgezang, én een vers ontbijt, met lokaal lekkers, eitjes en fruit vanop de boerderij en door Annemarie bereide confituren en zoetigheden. De oude familiefoto’s in de kleine maar fijne ontbijtruimte getuigen van de liefde die Peterwieshof herbergt en je er ook als gast overal voelt.

(Lees verder onder de foto’s.)

Peterwieshof
Lokaal eten is hier altijd al dagelijkse kost

Nadien volgt een rondleiding over het domein en leert Annemarie ons alles over de werking van hun boerderij. Toen de melkveehouderij niet langer rendabel bleek, schakelden ze over op het grootbrengen van Südtiroler Rindfleisch: rundvlees van uitzonderlijke kwaliteit, afkomstig van dieren die in Zuid-Tirol geboren en getogen zijn. Annemarie lijkt even mijn gedachten te lezen, want ze voegt er snel aan toe dat hoewel ze zelf nooit kan toekijken wanneer de kalveren na achttien maanden opgehaald worden, de runderen hier een veel mooier leven krijgen dan bij traditionele veeteelt meestal het geval is. En gelijk heeft ze. Daarnaast dartelen bij Peterwieshof ook kippen en konijntjes vrolijk rond naast een van de meest idyllische speeltuinen die ik ooit zag en beschikt de boerderij over een eigen moestuintje waarvan ook de gasten naar hartenlust gebruik mogen maken.

Aangezien het Villnösstal de ideale uitvalsbasis is om enkele highlights van de Dolomieten te ontdekken, staan we eigenlijk al te popelen om eropuit te trekken. Maar Annemarie wil ons absoluut nog één ding tonen, namelijk hoe ze haar eigen Apfelstrudel maakt. En tegen zulke aanstekelijke passie zeg je geen nee. Zuid-Tirol is immers de grootste appelleverancier van Europa, waardoor Apfelstrudel een van de populairste desserts van de regio is. Lokaal eten is bij ons vandaag dan wel aan een opmars bezig, hier is het altijd al dagelijkse kost. Al snel vult een heerlijke geur van boter en kaneel de boerderij. Puur genieten is het, in elk opzicht. En die bergen, die wachten nog wel wat langer op ons.

Door Rani Guinée.

Wil je zelf ook genieten van een deugddoende boerderijvakantie met Roter Hahn? Op hun website kan je alvast snuisteren tussen de vele verblijven en ontdek je alles over het mooie Zuid-Tirol. #stayjuned.

 

Zuid-Tirol

Ontdek nog meer artikels over ...