Voor de vierde keer op rij laat Damme zich in de kerstvakantie inpakken door florist Frederiek van Pamel. Van Pamel is een internationaal bekroonde bloemenkunstenaar en is net als ons verknocht geraakt aan de wonderlijke schoonheid van het stadje. Het Sint-Janshospitaal is met z’n vele gangetjes, majestueuze kamers en middeleeuwse accenten de ideale plek om als creatieveling volledig uit de bol gaan. En dat valt te merken: bij het binnenwandelen van de expositie worden we meteen verrast door een imposante creatie die doet denken aan een kerstboom uit een omgekeerd universum.

Naar boven kijkend lopen we verder, nieuwsgierig hoe dit samenspel van linten en roodgekleurde takken nu juist in elkaar zit. Onze blikken worden al snel naar beneden gericht, want vlak na de buitenaardse taferelen uit de eerste hal worden we volledig opgeslokt door dennenbomen en glinsterende versieringen in de aansluitende expositieruimte. De lichtinstallaties nemen ons samen met de geur van verse dennennaalden mee in een sprookjesachtig kerstverhaal. Je zou het kunnen vergelijken met de kledingkast die toegang geeft tot Narnia. Wie weet liet van Pamel zich voor ‘Wintersfeer’ wel inspireren door deze magische trilogie van de Britse schrijver C.S. Lewis?

Damme
Damme
Damme
Daarnaast mogen we zeker ook niet vergeten dat je rond de stad tal van prachtige wandelingen en fietstochten kan maken

En dat zou wel eens het geval kunnen zijn, want zo’n twintigtal jaar geleden werd Damme bekroond tot het eerste boekendorp van Vlaanderen. Je vindt er niet meteen de meest commerciële winkels terug, wel zijn er in en rond het historische centrum van de stad tal van knusse en snuisterwaardige tweedehandsboekenwinkeltjes te vinden. Daarnaast vallen ook literaire pareltjes te scoren op de themaboekenmarkten, die er elke tweede zondag van de maand plaatsvinden.

Na volledig ondergedompeld te zijn geweest in de ‘Wintersfeer’ van de stad, is het zeker de moeite om wat lekkers te gaan nuttigen in één van de gezellige koffiehuizen of bistro’s die het centrum rijk is. Verwen jezelf met een heerlijk verse pannenkoek in tearoom Ter Kloeffe’ ga voor een portie ambachtelijke garnaalkroketjes langs bij restaurant ‘Damse Poort’ of schuif aan bij eetcafé ‘De S…Misse’ voor een lokaal Dams biertje.

Daarnaast mogen we zeker ook niet vergeten dat je rond de stad tal van prachtige wandelingen en fietstochten kan maken. De rust en de schoonheid van de streek ademen een unieke wintersfeer en laten je de koude temperaturen even vergeten. Wandelen, lezen, snuisteren, gezellig tafelen. Het kleine Damme heeft het allemaal.

Door Eline Vancraeyveldt.

Damme
Damme
Damme

Praktisch

Wintersfeer in Damme, de bloemenkunst van Frederiek Van Pamel, loopt tot en met zondag 9 januari 2022, elke dag van 10u30 tot 18u. Aangepaste uren op 31/12. Op 30/12, 6, 7 en 8/1 loopt de tentoonstelling tot 22u.

Tickets online €6. Kinderen 6 tot 12j en inwoners van Damme betalen €3 en kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang. Tickets moeten vooraf aangekocht worden via de webshop van Toerisme Damme. Alle info over Damme vind je op de website van Toerisme Damme.

Ontdek nog meer artikels over ...