Het Kunstenfestival start bij cultuurhuis Stichting IJsberg, wat ook wel het creatieve hart van Damme genoemd kan worden. De kleurrijke herfstbladeren die de muren van het pand bekleden zorgen voor een extra hartelijke en warme ontvangst. Eenmaal binnen word je ook nog eens gegroet door de vele kleurrijke kaders met poëzie en kunst. Dit charmante gangetje vol kleinkunst leidt je tot bij het eigenlijke beginpunt van ‘Niemand is een eiland, een titel die de gevoelige, alledaagse verbondenheid van alle fauna en flora weerspiegelt.

Damme
Damme
Hét bewijs dat old school ook heel cool kan zijn. Of meeslepend, boeiend, nostalgisch.

Het eerste deel van de expositie bevindt zich in de zalen en in de tuin van Stichting IJsberg. De grote raampartijen laten het warme oktoberlicht binnen dat de kunstwerken in de schijnwerpers zet. De focus ligt op de kracht van woord en beeld, en dat voel je. Verschillende schrijvers, dichters en kunstenaars hebben hier het beste van zichzelf gegeven, of eerder, hebben hier een stukje van zichzelf achtergelaten. In elk hoekje is wel iets te zien of te ontdekken. De tweede zaal combineert industriële met maatschappijkritische kunst en laat je op een subtiele manier reflecteren over jouw wereld en die van anderen. Ondanks haar filosofische karakter is de tentoonstelling ook voor kinderen heel toegankelijk: de vele kleuren en beelden zijn een schouwspel voor jong en oud.

De Kunstenroute vervolgt haar pad in de tuin van het cultuurhuis. Hier heb je de kans om dichters als Bart Moeyaert en Toon Delanote eens aan de lijn te hebben. Letterlijk, want in de oude telefooncellen weerklinkt één van de oeuvres van verschillende Vlaamse dichters. Hét bewijs dat old school ook heel cool kan zijn. Of meeslepend, boeiend, nostalgisch.

Na Stichting IJsberg leidt de expositie je tot bij een prachtig, middeleeuws pand nabij het stadscentrum van Damme. De geheel nieuwe lichtinval en indeling van het gebouw creëren meteen een andere sfeer. Kleine gangetjes en (half)open deurtjes zorgen ervoor dat je zelf op pad gestuurd wordt om te ontdekken, waardoor de tentoonstelling blijft boeien. Iedereen beleeft de route op een andere manier en variërend tempo, wat maakt dat de bezoekers een gezellig en verspreid allegaartje vormen.

Damme
Damme

Zit je bezoek aan ‘Niemand is een eiland’ erop? Keer dan zeker even terug naar Stichting IJsberg, waar je terechtkan voor een heerlijk kopje koffie, een stukje taart of een lokaal Dams biertje. In de gezellige boekenwinkel kan je nadien nog een paar poëziebundels en romans scoren waarmee je thuis nog even kan nagenieten.

Door Eline Vancraeyveldt

Het Kunstenfestival duurt tot en met 12 december en vindt elke woensdag tot en met zaterdag plaats, telkens van 12 tot 18u. Een toegangsticket kost 12 euro, kinderen jonger dan 12 jaar hebben gratis toegang. Meteen na het Kunstenfestival organiseert de stad tot en met 20 maart ook een Poëzieroute. Meer info vind je op de website van Visit Damme.

Damme

Ontdek nog meer artikels over ...