Hoewel vooral het eiland Capri bij velen een belletje zal doen rinkelen vanwege zijn ligging aan de wereldberoemde Amalfikust, herbergt de Golf van Napels in totaal drie eilanden met ook nog Procida en Ischia in het noorden. Beiden verborgen parels die het ontdekken meer dan waard zijn.

Procida & de Campi Flegrei

Een vakantie in Procida, de Italiaanse culturele hoofdstad waar de natuurlijke en artistieke schoonheid van Campanië culmineert, kan ook de ideale gelegenheid zijn om te genieten van een ontspannend kuurverblijf in de Flegreïsche of Brandende Velden (Campi Flegrei), of in het nabijgelegen Ischia.

De ‘brandende velden’, het bewijs van vulkanische activiteit die nooit is afgenomen, vormen een van de grootste en meest fascinerende archeologische gebieden ter wereld en behouden een oude en diepgewortelde charme. Hier zijn geschiedenis en mythe verweven met de buitengewone naturalistische suggesties als gevolg van vulkanische verschijnselen. Een plaats van zorg en welzijn van lichaam en geest zoals ook de oude Romeinen reeds al te goed wisten. Zij maakten als eersten gebruik van de wonderbaarlijke thermale wateren.

Zo ook die van Agnano, ooit beroemd om zijn meer dat in 1870 werd drooggelegd om plaats te maken voor het Hippodroom van Napels. Uit de bodem kwamen de archeologische bewijzen van een groot Romeins thermisch complex tevoorschijn. In hetzelfde bekken ontspringen de Stufe di San Germano, zo genoemd door een bisschop van Capua die in de 6e eeuw de effecten ervan ondervond. De thermen van Agnano, gelegen op de bodem van de oude vulkaankrater, bieden een hydrologisch erfgoed dat bestaat uit maar liefst 72 bronnen. Het water, dat stroomt bij een temperatuur tussen 20 en 70 graden Celsius, wordt aanbevolen voor de behandeling van arthorheumotopathieën, pathologieën van het spierstelsel, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, KNO en gynaecologie. Het uniek medisch centrum van de thermen is bovendien uitgerust met de modernste apparatuur.

Een ander favoriet gebied  van de keizers in Campanië om lange en ontspannende verblijven door te brengen, ver weg van de gevaren en samenzweringen van Rome, was altijd al dat van de Flegreïsche Meren tussen Pozzuoli en Baia. Alle keizerlijke residenties werden gekenmerkt door thermale zones, die getuigen van een cultuur van ontspanning die de millennia ongeschonden heeft doorstaan. In de buurt van het meer van Lucrino bevinden zich de Stufe di Nerone, zweetbaden die in de tufsteen werden uitgegraven om gebruik te maken van de fumarolen die uit de vulkanische bodem komen; zij maakten deel uit van een grandioze thermale installatie die zich over de hele berghelling uitstrekte. De baden zelf zijn nog steeds actief.

(Lees verder onder de foto’s.)

Campanië
© Regione Campania
© Regione Campania
© Regione Campania
Campanië
© Regione Campania

Ischia

Ischia, het grootste eiland in de Golf van Napels, ligt recht tegenover Procida en de Campi Flegrei. Het eiland in Campanië is elk seizoen geliefd, mede dankzij een bijzonder mild klimaat. De kusten, met baaien vol azuurblauw water, steile rotsen en idyllische stranden, zijn paradijselijke plekken waar het zeewater zich mengt met het warme water van de mineraalbronnen die op een steenworp afstand van de kust ontspringen. De baai van Sorgeto in Panza, het strand van Citara in Forio en de fumarolen van de Maronti zijn unieke plaatsen waar je een schitterende sensatie van koud en warm kunt beleven. Ook de kuuroorden van Ischia Porto, Casamicciola en Lacco Ameno genieten wereldwijde roem, net als de bron van de Nitrodi in het hoger gelegen gedeelte van het eiland.

Het zijn zulke kuuroorden, naast de bijzondere natuur, die Ischia tot een unieke bestemming maken. Ze staan bekend om de kwaliteit van het water en de bijzondere landschappen die het decor vormen van de etablissementen en thermale parken. Vandaag de dag is Ischia zelfs de hoofdstad van het Europese kuuroord; een voorrecht dat wordt bekrachtigd door het aantal operationele structuren (meer dan 300!) en door de verscheidenheid van het water: een indrukwekkend thermisch mozaïek dat aan de verschillende behoeften van genezing tegemoetkomt, maar ook een plaats van psycho-fysiek genot, gecombineerd met fitness en cosmetica. Een uniek concept van algehele ontspanning dat gezondheid en schoonheid weet te combineren. Het hydrothermale erfgoed van het eiland is immens: 29 bekkens, honderden bronnen en fumarolen. De historische exploitatie van thermo-minerale wateren voor therapeutische doeleinden heeft bijgedragen aan de roem van het eiland over de hele wereld en de reeds aandacht getrokken van talloze reizigers, gefascineerd door de idee van de mogelijkheid om te genezen op een natuurlijke manier in een prachtig landschap en ongerept.

Foto bovenaan: © Laurent Gence.

Nog meer verrassingen in Campanië ontdekken? Dat doe je op Italia.it. Op zoek naar de lekkerste routes doorheen Lombardije? Die vind je hier.

© Regione Campania
Campanië
© Regione Campania
© Regione Campania

Ontdek nog meer artikels over ...