Hier begint het!

De Hoge Mote is de perfecte plek om je trip te starten. Hier in het belevingscentrum spot je plekjes die je zeker niet wil missen. Op een groot interactief scherm kan je trouwens heel eenvoudig inzoomen op de kaart van De Vrijheid. De site van de Hoge Mote is één van de best bewaarde historische plekken van Ronse, de binnenkoer nodigt uit om te genieten. Tot in de 17de eeuw was het een kanunnikenwoning. Daarna richtte de familie Cambier er het textielbedrijf Cambier-Robette op, een vleugel werd ingericht als textielmuseum.

Het Bruulpark is een greenspot, je passeert er op weg naar de Sint-Hermesbasiliek

De Vrijheid: een nieuw bruisend stadscentrum voor Ronse

Een goede twee eeuwen geleden was De Vrijheid een economisch onafhankelijke stad binnen Ronse. De Sint-Hermesbasiliek en de crypte vormen het epicentrum. De Vrijheid kreeg een eigen identiteit! Vandaag de dag is het een bruisend stadscentrum waar creatieve ondernemers de plaatselijke economie een boost geven. Voetgangers en fietsers krijgen hier alle ruimte….

Tijdens een stadsverkenning merk je het meteen: Ronse is een groene stad. De beboste heuvels rondom vallen onmiddellijk op maar ook in het centrum vind je veel greenspots. Het Bruulpark is er één van, je passeert er op weg naar de Sint-Hermesbasiliek. In het Bruulpark kan je de bekendste boom van Ronse spotten! De rode beuk werd hier meer dan tweehonderd jaar geleden geplant, ongeveer op de plek waar vroeger de galg van De Vrijheid stond.

De Sint-Hermesbasiliek: baken van de stad

Sinds 2 februari 2019 zijn de Ronsese Sint-Hermeskerk en –crypte officieel verheven tot basiliek. Een erkenning voor het belang en de levendigheid van de verering van de heilige Hermes. De St.-Hermesbasiliek en de Crypte mag je dus in geen geval missen, het is het architecturale pronkstuk van de stad! Als bewaarplek voor de relikwieën van St.-Hermes was deze plek in de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord voor pelgrims op zoek naar genezing. De audiogidsen in de Crypte geven je op een boeiende manier uitleg over de St.-Hermescultus.

Meer en meer kerken krijgen een herbestemming, dat is ook het geval voor de oude Sint-Maartenskerk, op dat vlak zeker een trendsetter in de regio. De kerk werd tot in de puntjes gerestaureerd en ingericht als pleisterplek voor foodies met tal van leuke voedingszaken. Tijdens jouw ontdekkingstocht in De Vrijheid moet je er zeker eens langsgaan, let dan zeker op het indrukwekkende dakgebinte!

Smaakkaart, lekkere stadswandeling

Als je van plan bent om te komen citytrippen dan is de Smaakkaart een leuke tip. Je ontdekt het historisch centrum en je ruilt de vijf smaakbonnetjes in voor een lekkere hap of drankje. Elke hap brengt je op een nieuwe plek in het historisch centrum. De smaakkaart is te koop in het belevingscentrum.

Meer info en inspiratie op: www.visitronse.be  en  www.virtueelronse.be

Ontdek nog meer artikels over ...