Een stad voor iedereen
Genk ligt tussen Hasselt en Maastricht in het mooie Limburg. Makkelijk te bereiken zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Genk ontvangt je graag warm, ze nemen je mee en ze delen fier hun verhalen, ervaringen en belevingen met je. Genk is er voor iedereen: ze neemt je mee van het centrum tot in de wijken. Je wordt snel één van haar.

Beginnen doe je in Bokrijk. In het Openluchtmuseum ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert. Bewonder demonstraties, proef van vervlogen en hedendaags vakmanschap of ga zelf aan de slag tijdens een atelier. Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park, een droom voor wandelaars en fietsers!

Bokrijklaan 1.

Maar niet enkel Bokrijk is een droom, ook het Nationaal Park Hoge Kempen is een wonderlijke plek voor fietsers, wandelaars én ruiters. Kattevennen is één van de toegangspoorten tot dit prachtig stuk natuur. Bij Kattevennen hoort natuur, maar er is meer. Het is ook de plek om het heelal te beleven. Maak je eigen reis door de kosmos via Expo De Oerknal of door een bezoekje aan de Sterrenwacht. Wat je ook doet, the sky is the limit. Kattevennen is ook de plek waar kinderen de baas zijn. En balletje slaan op een minigolfboom onder de bomen of je uitleven in een astronomische speeltuin? Plezier gegarandeerd.

Planetariumweg 18.

Een andere unieke setting is Thor Park. Uniek, want natuur en industrieel erfgoed vormen hier een bijzonder lappendeken van 30 hectare waarin nog zichtbaar is wat elders onherroepelijk verloren is gegaan. Via de steenmannetjesroute wandel je naar de top van de terril, waar het uitzicht adembenemend is. Je kan zelfs je eigen steentje bijdragen, door een eigen steen te plaatsen.
Op adem komen kan op één van de mooie picknickplekken achter Thor Central, te midden van de natuur. Op en top genieten doe je door een multiculinaire picknickmand te bestellen bij Visit Genk, die je kan afhalen aan het Mijndepot in het hoofdgebouw Thor Central.

André Dumontlaan 67.

Beleef de mijn op een andere manier
Ook in Genk vind je C-mine. Dé creatieve hotspot van de stad. Rond de torenhoge schachtbokken op het C-mine plein ontdek je cultuur, design én het mijnverleden. Op een nieuwe manier, in C-mine expeditie. C-mine expeditie is een belevingsparcours dat al je zintuigen zal prikkelen. Via innovatieve installaties ontdek je het rijke verleden van de site.

C-mine expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site. Je daalt af tot een diepte van 6 meter en dan start een ware ontdekkingstocht doorheen verschillende installaties. Je krijgt de kans om zelf een eigen mijn ‘sound’ te maken in een geluidscel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook ronddwalen in het doolhof terwijl je de weg naar boven probeert te vinden.

Het hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de authentieke schachtbok op het plein. Een hoogte van 60 meter biedt een prachtig uitzicht op de groene Limburgse omgeving én op Labyrint, het sculpturale doolhof van Gijs Van Vaerenbergh op het C-mine plein. Is 60 meter net iets te veel van het goede? Dan is er op 15 meter hoogte een rustpunt.  De tocht eindigt met een virtuele trip naar de actieve mijn van de jaren vijftig. In de virtual reality-installatie daal je af in de schacht, als één van de ‘kompels’.

C-Mine 10 bus 2.

LABIOMISTA
Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA. Het is een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen. De thema’s biodiversiteit, fertiliteit en identiteit worden in LABIOMISTA tastbaar via de taal van de kunst.

De statige directeursvilla werd volledig gerenoveerd en ingericht door de kunstenaar. Met een ‘wunderkammer’, bibliotheek en  een kamer die terugblikt op het rijke verleden van de site. Je wandelt verder door de open galerie onder de studio van de kunstenaar en passeert er exotische vogels én een koppel arenden. Van daaruit vertrekt een pad doorheen het Cosmopolitan Culture Park, een groene oase van rust van 24 hectare tussen dieren, planten en kunst.

Op Nomadland, vlak aan LABIOMISTA , kan je nagenieten op de picknickplekken. Ook hier kan je een picknickmand of lunchbag op voorhand bestellen en ophalen in het onthaalgebouw. Voor wie helemaal ondergedompeld wil worden, is een tour met één van de ‘kruisbestuivers’ een aanrader. Deze gegidste tours kan je op voorhand reserveren, of je kan aansluiten bij een vaste rondleiding op zondag.

Marcel Habetslaan 50.

Genk, dé plek waar je kan fietsen door het water
Aan knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk fiets je dwars door de vijvers van De Wijers in Bokrijk. Met het water op ooghoogte ervaar je de natuur tot in de toppen van je tenen. Een bijna goddelijke ervaring, volgens het prestigieuze Amerikaanse Time Magazine. Wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Bokrijklaan 1.

Wil je Genk met je eigen ogen ontdekken? Laat je hier inspireren.

#VisitGenk

#Genkraaktjediep

#ToerismeLimburg

#AltijdLimburg

#VisitLimburg

#Genk3600

Ontdek nog meer artikels over ...