Budavári Palace
In Boedapest staat het Budavári Paleis, een belangrijke trekpleister dat een plekje veroverde op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vandaag doet de voormalige koninklijke residentie dienst als één van de belangrijkste culturele centra van de hoofdstad. Hier kan je zowel de Hongaarse Nationale Galerie als het Boedapest Historisch Museum en de Nationale Bibliotheek bezoeken. Of neem een kijkje in de St. Stephan Hall, het eerste belangrijke station van het Hauszmann Programma. Met dit project willen ze de burchtwijk herstellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal vernield werd.

Grassalkovich Royal Castle
Dit Koninklijk Kasteel in Gödöllő, op slechts 30 kilometer van Boedapest, is één van de mooiste barokke kastelen van Hongarije. Het romantische park, de witte en gouden suites en het kasteeltheater zorgen voor een adembenemende beleving. Sissy en Franz Joseph kregen dit paleis ooit als kroningsgeschenk van de Hongaarse staat. Vanaf dat moment werd dit de favoriete rustplaats van de keizerin en haar familie.

Esterházy Castle
Op zo’n 70 km van Boedapest, aan de oever van het Öregmeer in Tata, vind je dit laatbarokke kasteel terug. Het authentieke interieur van het landhuis onthult de architectuur van weleer en laat jou de dagen herleven waarop de familie Esterházy door de gangen flaneerde. In het huis vonden ooit vele belangrijke diplomatieke gebeurtenissen plaats. Zo werd het vredesverdrag van Schönbrunn hier door Napoleon Bonaparte ondertekend. De tentoonstelling ‘het Eiland van de Vrede’ toont het dagelijks leven en het internationale belang van de familie Esterházy. De vele interactieve elementen nemen de bezoekers mee op een fabelachtige reis door de tijd.

Hongarije
Budavari Paleis
Budavari Paleis
Grassalkovich Koninklijk Paleis
Grassalkovich Koninklijk Paleis
Wandel door de historische tuin langs romantische paden, tulpenbomen en visvijvers

Ozora Pipo Palace
Levensgrote beelden van cavaleristen, een binnenplaats begroeid met wilde druiven en een indrukwekkende wapencollectie: dit alles mag je verwachten in Ozora Pipo Palace. Filippo Scolari, Pipo van Ozora, was een bekwame handelsbediende uit een Florentijnse middenstandsfamilie. De jongeman bleek een getalenteerd militair leider en werd belast met de verdediging van de bedreigde zuidgrens. In 1416 mocht hij in Ozora een fort of paleis bouwen. Vandaag kan je het kasteel niet alleen bezoeken, maar je kan ook overnachten in één van de vijf gastenkamers.

Festetics Palace, Dég
Het Dég Festetics herenhuis is één van de vroegste neoklassieke kastelen omringd door een prachtige Engelse tuin met eeuwenoude bomen en zeldzame planten. Dit unieke domein is de favoriete trekpleister van menig wandelaar. Meer dan een eeuw lang herbergde dit landhuis de geheime archieven van de Hongaarse vrijmetselarij. De tentoonstelling op de begane grond toont de veelzijdige interesses van de familie Festetics: van hun levensstijl en vakanties tot hun dagelijks leven en historische rol. In de bovenste zalen word je aan de hand van authentieke bronnen en voorwerpen meegenomen naar het begin van de Hongaarse vrijmetselarij.

Károlyi Palace, de trots van Füzérradvány
Aan de noordoostelijke grens van Hongarije, nabij de beroemde wijnstreek Tokaj, ligt het paleis Károlyi. Dit kasteel wordt gekenmerkt door een bijzondere achthoekige toren. Hier word je begroet door Italiaanse renaissance-interieurdetails die de pracht en praal van het verleden symboliseren. Wandel door de historische tuin langs romantische paden, tulpenbomen en visvijvers of verken de Füzérradvánu bossen rond het domein.

(Foto bovenaan: Esterhazy Kasteel.)

Op zoek naar meer informatie over de kastelen en paleizen? Neem hier dan zeker een kijkje. En laat je inspireren door alles wat Hongarije te bieden heeft.  

Ozora Paleis
Dag Festetics Herenhuis
Hongarije
Dag Festetics Herenhuis
Hongarije
Karolyi Paleis

Ontdek nog meer artikels over ...