Lekker eten maakt deel uit van een heerlijke vakantie. Soms kan de keuze echter bijzonder moeilijk zijn en moet je je baseren op verouderde reisgidsen of op je voorgangers die commentaar achterlieten op het wereldwijde web. In Milos kan je die zorgen overboord gooien. Je reisgidsen kan je lekker thuis laten en met je 4G hoef je niet te morsen. Milos staat namelijk bekend om zijn uitstekende gastronomie. Ondanks de grootte van het eilandje sta je versteld van zijn hoeveelheid aan goede restaurants. En hoewel het naburige cycladeneilandje Sifnos vaak met de culinaire pluimen gaat lopen, doet Milos hiervoor eigenlijk niet onder.

Milos is een eiland in het zuidwesten van de Egeïsche zee. Het is het vijfde grootste eiland van de archipel en tevens het meest exotische. Hier werd het beeld van Aphrodite gevonden, de Venus van Milo, dat nu te bewonderen valt in het Parijse Louvre. Aan deze vondst dankt het eiland dan ook zijn faam. Toch zak je beter af naar dit eiland voor de gastronomie en de splendide natuur. Milos heeft de vorm van een hoefijzer en verwondert menig bezoeker met zijn unieke rotsformaties en geologische hoogstandjes. Je waant jezelf op de maan wanneer je het strand van Sarakiniko ontdekt. Daar ontspruiten rotsformaties zowel in als aan een fantastisch turquoise zee. De witte zeerotsen in puimsteen reflecteren het licht van de brandende zon en doen je naar je zonnebril grijpen. Aan de andere kant van het eiland zorgen de grotten van Kleftiko voor een andere dimensie aan je verblijf. De imposante witte rotsen torenen hoog uit boven de zeespiegel en kan je enkel met de boot bereiken. Lig je liever op een zandstrand, dan heb je nog keuze uit meer dan 70 plekken om je handdoek uit te rollen, zoals in Pollonia, Fyropotamos en Papafagkas.

Milos
Wie kan er immers aan de charme weerstaan van een verse zeebrasem uit de oven?

Net zoals Egina is het eilandje makkelijk te bereiken met de boot vanuit Piraeus in Athene. Je komt aan in Adamas, een bijzonder gezellig en levendig stadje dichtbij de hoofdstad Plaka. Plaka is een van de prachtige authentieke dorpjes waar de traditionele bouwstijl van de Cyclades nog te ontdekken valt: witte huisjes met blauwe deuren en vensters. In de visserdorpjes Klima, Fyropotamos en Fourkovouni trekken de witte huisjes aan het water de aandacht met hun kleurrijke deuren: de syrmatas. Vroeger parkeerden de vissers hun boten achter die deuren, vandaag worden de huisjes open gesteld voor vakantiegangers. Je wordt er wakker met het klotsende geluid van de zee tegen de rotsen en opent je ogen.

Het is nog geen 20 jaar geleden dat dit eiland nog onbekend terrein was voor toeristen. Het leefde enkel van vissers en mijnwerkers. De komst van een verfijnde keuken in de afgelopen vijf jaar heeft de authentieke charme van Milos echter niet doen vervagen. Je kan een keuze maken uit een uitgebreid assortiment verse vis, en dat zowel in restaurantjes als bij de lokale vishandelaar. De visboer helpt je de vis kiezen die het beste in jouw smaakpalet past. Bovendien kan je de vissers ook vergezellen op hun boot. Ze nemen je mee voor een onvergetelijke ervaring, waarin je bijleert over de visvangst en diens procedures. Tijdens de tour voel je de zilte wind in je haren en kan je op de platinum stranden even uitrusten na een duik in de heldere zee. Na de uitstap proef je zelf de verse vangst in een culinaire bereiding. Wie kan er immers aan de charme weerstaan van een verse zeebrasem uit de oven? Ook de zelfgevangen geelstaart of grote zeesnoek passen perfect in de braadpan of op de grill. Laat de versgebakken vis smelten op je tong terwijl je geniet van het fantastische landschap.

Pollonia is een van de enige plekken op het eiland waar je onbelemmerd kan genieten van hoe de zon ontwaakt

September is niet alleen op Egina een feestmaand, ook op Milos kan je volop genieten. Dan wagen immers grote scholen goudmakreel zich dichter bij de stranden van het eiland. Volgens een professionele visser is het een zalige ervaring om de snelle, krachtige school zich te zien wentelen in hun schoonheid. Het vlees ervan is wit en bijzonder smaakvol. Ook oktober leent zich tot geweldige viservaringen, wanneer de calamares hoogtij vieren en het zomerseizoen ten einde loopt.

Pollonia, een dorpje in het noordoosten van het Griekse eiland, verwelkomt in alle rust de vakantiezoekende families. Het zandstrand is er lang en bezit genoeg bomen die schaduw bieden van de brandende zon. Verkoeling vind je eveneens in de talloze restaurantjes en café’s vlakbij. Ben je een vroege vogel, – al dan niet door kinderlijk gekrijs -, neem dan zeker een zonsopgang mee. Pollonia is namelijk een van de enige plekken op het eiland waar je onbelemmerd kan genieten van hoe de zon ontwaakt. Na dat momentje voor jezelf kan je dag niet meer stuk. Vergeet ook geen wijn te proeven in een van de wijnkelders of op een gezellig terrasje met een lokale vis als voorgerecht. Griekenland is immers een onderbelicht wijnland. Laat je verleiden door de geuren en smaken in wentel je in de schoonheid van de zo goed als ongerepte natuur.

Door Ine Desmet.

www.ilovegriekenland.nl

Ontdek nog meer artikels over ...