Laten we beginnen met een minzaam advies: Keukenhof laat zich het rustigst bezoeken op een bewolkte weekdag. Amateurfotografen zullen zich trouwens in hun nopjes voelen met neutraal licht, want zon zorgt vaak voor slagschaduw. (U mag het van ons aannemen, 7 miljoen keer slagschaduw, dat doet wat met een camera.) Maar omdat we nu eenmaal op zondag vrij hadden en het bovendien ook nog eens prachtig weer was, schoven we mee geduldig aan met busladingen Chinezen, Britten, Arabieren en zowat het voltallige Latijns-Amerikaanse continent.

Sterker spul is vooralsnog niet toegelaten in Keukenhof

Nu ja, dat is wat de Hollandse sierteelt doet met een mens. Een langgerekte serpentine oooh’s en aaah’s, honderdduizenden selfies maar vooral ook ontzettend veel gelukkige gezichten. Bloemen maken je simpelweg gelukkig, zorgen voor instant smiles en verwonderde blikken. De Nederlandse zin voor organisatie en marketing doet de rest: een ronduit verbluffend aangelegd park met vernuftig uitgekiende wandelpaden, nooit storende versnaperpunten en nooit opdringerige merchandising. Keukenhof is niet Disney of Plopsa. Het is nooit in your face. Hoogstens een Nijntje of twee in een jurkje vol Delfts Blauw. Bloemen, die vind je overal. Het thema is dit jaar flower power. Ergens in het park kun je zelf je gele en oranje bloemen uitkiezen om er een ketting of haarband van te maken. En dan in een grasperkje te poseren terwijl je het vredesteken maakt. En Heineken drinkt. Sterker spul is vooralsnog niet toegelaten in Keukenhof.

Hun Engelse landschapstuin uit 1857 is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu

Zullen we kort nog even de geschiedenis van Keukenhof vertellen? Gravin Jacoba van Beieren regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. Zij was de eigenares van het gebied waar Keukenhof nu ligt. Toen was het ongerepte natuur, die werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van het kasteel. Daar is de naam Keukenhof aan ontleend. Na haar overlijden werd het landgoed eigendom van rijke koopmansfamilies, waaronder baron en barones Van Pallandt. Zij vroegen de landschapsarchitecten Zocher, die ook verantwoordelijk waren voor het Vondelpark in Amsterdam en de tuinen van Paleis Soestdijk, om een ontwerp te maken voor de tuin rond het kasteel. Hun Engelse landschapstuin uit 1857 is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu.

Keukenhof ging open in 1949, en was meteen een schot in de roos als internationaal showvenster voor de Nederlandse sierteelt. Dat de hele wereld het over Nederlandse tulpen heeft, dat gaat een stuk verder terug in de tijd, tot aan de Gouden Eeuw, maar Keukenhof heeft dat imago bestendigd. Het park trekt op z’n eentje meer dan een miljoen bezoekers aan, waarvan 80 % uit het buitenland. Op acht weken tijd! Het park is vandaag zowel een Engelse landschapstuin als een Franse barokke parel, en in het oudste deel wandel je in de schaduw van de oorspronkelijke aangeplante bomen met hun machtige tentakels. Er is voor elk wat wils: lange rijen symmetrische, schier manu militari aangelegde rijen tulpen, narcissen en hyancinten. En de voorbije jaren steeds meer velden waar alles kriskras door elkaar groeit, alsof net iemand een bloembom heeft gegooid. Zo achteloos dat er vast een aantal mensen zeer goed heeft over nagedacht.

En al die andere bloemen!

We zijn de tel kwijt hoeveel verschillende soorten tulpen er nu exact in Keukenhof staan, maar we zien er in alle kleuren van de kaleisdoscoop. Fijne, sierlijke tulpen. Tulpen in twee kleuren, met een lichter buitenblad. Exotische, voluptueuze tulpen. En al die andere bloemen! Krokussen, anemonen, irissen, alliums en puschkinia! De ixiolirion en de chionodoxa, die als ik het niet goed had gelezen, als dinosaurussen in Jurassic Park zouden kunnen ronddenderen. We drinken thee in het kleine Chinese paviljoen met de vastgelijmde theepotten, met blik op de velden in vieux rose en onweerspurper. En worden gelukkig, simpelweg gelukkig. Alles kan een mens gelukkig maken, zong René Froger. De zon die doorbreekt. Een vers kopje thee. En de 7 miljoen bloemen van Keukenhof.

Praktisch

Keukenhof is open tot 19 mei 2019. Info over de verschillende toegangsprijzen vind je op keukenhof.nl. Er is een parkeerterrein waar 4.500 auto’s en 1.000 touringcars kunnen parkeren.
Op mooie, zonnige dagen, vooral tijdens het weekend, kan het erg druk worden in Keukenhof. Kom vroeg ’s ochtends of laat op de middag. Het park is open van 8u tot 19u30. Dan is het licht ook mooier.
Keukenhof heeft een parkreglement en dat is op drukke dagen vol selfiesticks ook welkom. Het grootste probleem stelt zich echter in de onmiddellijke omgeving van het park waar op een mooie lentedag honderden mensen zich zonder schroom in een bloemenveld begeven, allemaal op zoek naar het beste Instagramshot. Doe het niet, want je speelt met de broodwinning van de telers.
En tot slot nog een klein advies: hooikoortslijders of mensen met andere allergieën nemen ’s morgens beter een dosis cetirizine, altijd in overleg met je huisarts en/of apotheker.