Gebrand op de heuvel van het Pindosgebergte ligt het kleine traditionele Griekse stadje Metsovo. Het authentieke karakter van de stad en het kalmerende uitzicht op de bergen zijn een ideale uitvlucht van de plaatselijke bevolking voor een ontspannend weekendje weg, en dat het hele jaar door. Tijdens de winter, wanneer een deken van sneeuw het stadje bedekt, of door een waas van mist, om het even in welke weersomstandigheden verrast het contrast van de zachte groene achtergrond met de rode dakpannen op de grijze stenen. Wat een schilderijtje.

In de zomer, wanneer de oudere generatie plaats heeft genomen in de schaduw van parasolletjes en in het Vlach – de streektaal – gezellig met elkaar keuvelt, les je je dorst aan een van de talloze fonteintjes in het stadje. Je komt ze bijna op elke hoek van de straat tegen, in verschillende vormen en met andere tierlantijntjes. Het doet me denken aan de zomerse dagtochten met mijn gezin, wanneer mijn vader telkens doodgelukkig was zo een fonteintje te vinden en dan met heel veel plezier zijn rood aangelopen kale kop onder het kletterende water stak. Bijzonder verfrissend, maar vooral heerlijk om te zien.

© Andreas Chu
Gelukkig produceert Metsovo een van de bekendste wijnen van Griekenland

Ook honger zal je hier niet gauw hebben. Als je Metsovo binnenkomt, loopt het water je in de mond. De tavernes laten hun spit al vroeg draaien en promoten met geuren de gerechten die ze zullen serveren. Lokale kazen als gruyère, Metsovone en parmezaan uit Metsovo krijgen hier een speciale plek op de kaart, en in de winkel. In de Tositsa Dairy Foundation krijg je de kans om je smaakpapillen te trainen om zo enkel de beste kazen mee naar huis te nemen. Kaasproductie is in Metsovo namelijk een lokale kunst. En wie kaas zegt, denkt wijn. Gelukkig produceert Metsovo een van de bekendste wijnen van Griekenland: Katogi Averoff. Volgens een boek uit 1723 vulden de wijngaarden van Metsovo 50.000 flessen. Dat je die wijn geproefd moet hebben, spreekt dus eigenlijk vanzelf. In de Katogi Averoff Winery en Art Gallery kan je eveneens de geschiedenis van Metsovo ontrafelen, waardoor je meer inzicht krijgt in het ontstaan van de stad, en daarmee ook diens folklore.

Folklore en traditie uiten zich vooral op zondag, tijdens en na de kerkdienst. Dan trekken de oudere inwoners hun traditionele kledij aan, en kan je het verleden nog ruiken. Iedereen verzamelt op de bankjes en terrasjes van het plein, de Plateia, te midden van Metsovo.

© Jason Blackeye
© Jason Blackeye
Laat je verwarmen door een heerlijk champignon- en truffelsoepje

Buitenshuis is er van alles te doen: bergen vol bossen om in te verdwijnen, riviertjes om dammen in te bouwen en een aangelegd meer waar je verkoeling zoekt. De aangegeven wandelroutes leiden je op verschillende niveaus door de prachtige natuur en mogelijks kruis je er een begeesterde veldrijder. Mag het wat avontuurlijker? Ga dan eens klimmen op de bergwanden of ontdek de bossen met een jeep. Het water nodigt uit voor een dagje kajakken of een portie raften voor wat meer adrenaline.

Het nationale park Bourazani Wild Life is de habitat van een uitgebreid aanbod van fauna en flora. Je maakt er kennis met everzwijnen, damherten en moeflons in hun natuurlijke omgeving en leert er over hun levenscycli. Bovendien is onder andere dit nationale park het ideale oord om over wilde champignons bij te leren. Ook in Zagori kan je het hele jaar door op zoek gaan naar truffels. De zeldzame zwam, de truffel, is een echte delicatesse en het plukken van zijn wilde variant is een hoogtepunt in de reis van natuurliefhebbers en mensen die genieten van culinaire hoogstandjes. Ben jij klaar om alles te ontdekken over deze heerlijke schimmels? De zoektocht onder bomen en struiken om de vruchten te fotograferen, te identificeren en te plukken kan heel intens aanvoelen. De gidsen stomen je klaar om te vinden wat je zoekt tijdens een heerlijke wandeltocht door de bergen en het alpijnse landschap. Alleen of in groep, de pluktocht is tevens de beste manier om het leven in het park te ontdekken. Met begeleiding van goed opgeleide hondjes vind je het goud: een mandje vol truffels, waarvan sommige groter dan je vuist. Na het uitje geniet je van een heerlijke maaltijd waarvan je het hoofdingrediënt al kan raden: truffel. Laat je verwarmen door een heerlijk champignon- en truffelsoepje, gratin afgewerkt met truffelchips en een omelet met truffelmayonaise. De heerlijke maaltijd is de kroon op het werk van je zoektocht.

Ontdek nog meer artikels over ...