De Chimay Experience

Je bent natuurlijk niet echt in Chimay geweest, zonder je onder te dompelen in de geheimen van de bier- en kaasproductie van de lokale trappisten. De Chimay Experience is een interactieve en permanente tentoonstelling in de Espace Chimay die je precies dat laat doen, inclusief gratis proeverij van het vat, uiteraard.

De Abdij van Scourmont

Ook een bezoek aan de Abdij van Scourmont waar de trappistenbieren- en kazen van Chimay gemaakt worden, mag natuurlijk niet ontbreken. Dit monumentale gebouw uit 1862 bevindt zich op korte loopafstand van de Chimay Experience en herbergt een prachtige kerk en misschien wel nog mooiere tuin waar je vrij in mag verdwalen.

Het historische centrum van Chimay

Een van de beste manieren om Chimay te ontdekken, is simpelweg struinen door het historische centrum en je laten verwonderen door de karaktervolle Grote Markt en de collegiale kerk met zijn kenmerkende bolle klokkentoren. Een wandeling door Chimay is een echte tijdreis naar een stad die duizend jaar oud is. De geplaveide straten, smalle huizen en oude trappen die naar de vestigingsmuren leiden zijn daar allemaal getuigen van. Je kan helemaal zelf op ontdekking gaan, deelnemen aan een leerrijke rondleiding, of je langs alle highlights laten voeren met het toeristisch treintje.

(Lees verder onder de foto’s.)

Chimay Experience I © WBT I Espace Chimay
© WBT I Arnaud Siquet
Abdij van Scourmont I © WBT I Olivier Legardien
© WBT I Steev’art
Grote Markt I © WBT I Les Globe Blogueurs
Trappistenkaas I © WBT I JL Flémal

Het Kasteel van Chimay

Een bezoek aan het Kasteel van Chimay is een interactieve ontdekkingstocht van een imposant stukje geschiedenis van meer dan duizend jaar oud. Het werd al die tijd ononderbroken bewoond door de voorouders van de Prinsen van Chimay; vier grote families hebben elkaar opgevolgd. Je persoonlijke virtuele gids voert je langs vijf belangrijke kamers, met het prachtige theater als absoluut hoogtepunt. Elk uur kan je er ook een film bekijken over de geschiedenis van het kasteel en regelmatig worden er culturele activiteiten zoals concerten en toneelstukken georganiseerd. Extra leuk voor kinderen: de minigolf en escape room in het kasteel!

Promenade des Crayas

Zin in een fijne wandeling die vertrekt vanuit Chimay? De erg toegankelijke Promenade des Crayas neemt je drie kilometer lang mee naar het verleden van het prinsdom, langs vijvers, kappelletjes en het gehucht ‘le Gibet’. De afdaling via het landbouwweggetje brengt je dicht bij het stroompje Bardompré waar langs de oevers ‘crayas’ te vinden waren, resten van de ijzerertswinning die ooit overal in de streek te vinden was.

De Aquascope van Virelles

Voor een dagje puur natuur moet je bij de Aquascope van Virelles zijn. Langs de mooiste vijver van Wallonië ontmoeten toerisme, natuurbescherming en educatie elkaar via een uniek ontdekkingsparcours langs observatieposten, wilde planten, een bijenstal én een grote speeltuin. Een boeiende uitstap voor het hele gezin die bovendien gecombineerd kan worden met een van de vele wandelingen die vertrekken vanuit Virelles. Wil je nog wat langer vertoeven in deze wondere waterwereld? Langs de vijver kan je ook logeren in slaapbollen, een magische overnachting vol romantiek. Ontwaak met de eerste zonnestralen die de ochtendmist verwarmen en de vogels in het riet langzaam wekken, een breekbare intimiteit die je zonder enige twijfel kippenvel bezorgt.

(Lees verder onder de foto’s.)

Kasteel van Chimay I © WBT
Theater in het Kasteel van Chimay I © WBT I Arnaud Siquet
© WBT I Olivier Legardien
Aquascope Virelles I © WBT I Bruno d’Alimonte

Lompret: één van de mooiste dorpen van Wallonië

Op slechts acht minuten rijden van Chimay vind je Lompret, een dorpje waar water en groen elkaar ontmoeten dat niet voor niets tot een van de Mooiste Dorpen van Wallonië verkozen werd. De Eau Blanche, een bronrivier van de Viroin, kronkelt tussen de elegante esdoorns en taxusbomen van dit hellende landschap. Heel wat architecturale gebouwen die je hier aantreft, behoren tot de pareltjes van ons Waalse erfgoed. Flaneer langs de stenen huizen die uit de 18e of 19e eeuw dateren, laat je verleiden door de natuurlijke schatten van de natuur en boek een tafel in een charmant dorpsrestaurant voor gastronomisch genot.

  • Fietsfanaten die op zoek zijn naar een tocht waarbij je van de ene in de andere verrassing valt, kunnen de RAVel-lijn 156 vanuit Chimay volgen. Naast architecturale parels zoals het prinsenkasteel loopt deze route langs regionale brouwerijen en restaurantjes met plaatselijke specialiteiten.
  • Proef zeker eens van de ambachtelijke ‘escavèche’, een Waals visgerecht dat erg geliefd is in de Viroinvallei.
  • Laat jij je fiets liever links liggen? Trek dan snel je stapschoenen aan, volg het stromende water en wandel door de twee bosrijke valleien.
  • Extra tip voor alle kleine prinsen en prinsessen: aan L’élevage de la Petite Suisse, een boerderij waar koeien loeiend staan te grazen, vertrekt een kleurrijke fruitwandeling.

Vanuit Nismes naar Fondry des Chiens

Het is haast moeilijk te geloven dat de indrukwekkende Fondry des Chiens zich in België bevindt, maar het zinkgat is wel degelijk makkelijk te bereiken vanuit het dorpje Nismes. Vanuit het dorpshart kan je de gele rechthoekjes volgen voor een route die je via mooie en niet al te moeilijke wandelpaden naar dit knap staaltje natuur voert. Onderweg kom je twee panoramapunten tegen die een mooi uitzicht geven op de weidse omgeving. De wandeling is erg goed te doen, ook voor gezinnen met kinderen. Leuke tip voor gezinnen: Les Jardins d’Ô, een ontspanningspark in het hart van Nismes dat deel uitmaakt van het prachtige Natuurpark Viroin-Hermeton.

Petigny: het dorp van steen en water

De Grotten van Neptunus zijn de ondergrondse parels van Petigny waar de kracht van de natuur triomfeert. Als kers op de taart worden de wondermooie rondleidingen afgesloten met een klank- en lichtspektakel aan boord van een boot die op de ondergrondse rivier dobbert. De grotten bevinden zich onder de Mont des Sens. Van een wilde orchidee tot fuchsiakleurig vingerhoedskruid en roofvogels die door de wolken zweven; hier ervaar je de schoonheid van onze natuur in haar puurste vorm.

Foto bovenaan: © WBT I Bruno d’Alimonte

Geen week(end)je zonder overnachting, natuurlijk. Ontdek hier alle adresjes in Chimay en omgeving om bij weg te dromen. Nog meer Wallonië-inspiratie? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned

Lompret I © WBT I Les Globe Blogueurs
Fondry des Chiens I © WBT I Pierre Pauquay
Fondry des Chiens I © WBT I Office du Tourisme de Couvin

Ontdek nog meer artikels over ...