Net over de Belgische grens dobbert het heilzame schiereiland Zeeland. Zodra je de Nederlandse grens overrijdt, waan je je duidelijk op ander terrein. Het blauwgroene landschap, de typische huisjes, zelfs de verkeersborden bezorgen je dat instant vakantiegevoel. Middelburg, Yerseke en Vlissingen kleuren de schiereilanden van Zeeland, maar het is misschien wel Goes die de meest veelzijdige is van alle plekken over de grens. Zoals in Zeeland ook wel eens wordt gezegd: Goes is Goes. Veelzijdig, gastvrij én lekker! Bovendien werden we verrast door de uitgestrektheid van Goes.

Met veel GOESting startten we onze dag in hartje Goes. Het stadscentrum is gezellig. De grote markt is gevuld met terrasjes, kleine boetiekjes en historische gebouwen. We laten ons verleiden door een Zeeuwse bolus. Een als broodje vermomde dosis suiker die de nodige energie levert om een hele dag op verder te leven.
We verlaten het centrum en verplaatsen ons richting Oosterschelde. Op nog geen 10 minuutjes van het oude stadscentrum ligt het grootste natuurpark van Nederland. Al snel wordt duidelijk dat ook deze trip ons smakenpalet serieus zal doen tintelen.

Goes
Goes
We worden onthaald door de meest essentiële smaken en geuren van Zeeland

Misschien associeer je zeewier met het glibberige goedje tussen je tenen wanneer je de zee in wandelt, maar eerlijk waar, we moeten zeewier opnieuw naar waarde schatten. Zeewierhandelaar Jan Kruijsse helpt ons alvast een handje met dat idee. Jan levert sinds 2014 zeewier aan Zeeuwse topchefs als Sergio Herman en Edwin Vinke. Chefs die enkele jaren geleden al nieuwsgierig waren naar het nieuwe superfood. Ondertussen stapten ook andere chefs en hobbykoks op de boot – pun intended. Maar wat maakt van zeewier een superfood?

Zeewier is eerst en vooral een umamibom. De structuur, de aanwezige voedingsstoffen en de toepassingsmogelijkheden maken zeewier een interessant product. Daarbovenop wordt het Zeeuwse Zeewier duurzaam geoogst, zonder beslag te leggen op schaars land. Ook Goes is verzot op wier. In het oude stadscentrum kookt Wouter Kik in zijn restaurant Codium (wat tevens verwijst naar de queen der zeewieren, aldus Jan de zeewierhandelaar). Theorie wordt omgezet in praktijk. We worden onthaald door de meest essentiële smaken en geuren van Zeeland, aangevuld met een kleine dosis internationale invloeden. We genieten van dagverse oesters vergezeld door, je raadt het goed, een plukje codium, maar ook kabeljauwrilette, rode mul en reebok passeren de revue.

Goes
Goes
Het contrast tussen natuur en stad biedt de perfecte combinatie voor een daguitstap

In de namiddag vertoeven we aan het Veerse Meer. Een natuurgebied ontstaan uit een woelige zeearm waarlangs je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Maar het zijn vooral de watersportliefhebbers die hier het liefst hun tijd doorbrengen. Deze activiteiten slaan we moedwillig over. We maken kennis met Zeeuws Zilt, een zeegroenten’boerderij’ die teelt volgens het ritme van de Oosterschelde. We worden rondgeleid langs landbouwvelden waar de combinatie van zoet- en zoutwater zeegroenten als zeekraal en lamsoor voeden. Ingrediënten die gastronomische gerechten kleuren. Al worden deze typische Zeeuwse groenten door locals gewoon gebakken in een omelet of als groente gestoofd bij patatjes en vlees. Op het erf van Zeeuws Zilt vind je een winkeltje waar je allerlei diverse, lokale streekproducten kunt kopen zoals op azijn gelegde zeekraal, maar evengoed sapjes en huidverzorgingsproducten.

Zeeland is lekker eten en drinken. En je stapt maar best met een hongertje de grens over. De lokale restaurants verwennen met nu eens culinair fraais en dan weer eerlijke maar erg voedzame gerechten. In de stadshaven van Goes wandel je via de charmante kade met historische gevels langs trendy restaurantjes en winkeltjes. We sluiten de dag af bij Meneer Nilsson. Een hippe hotspot waar je gezellig kunt borrelen, lunchen of dineren. We tippen graag de zeewierburger, een huisgemaakte vegaburger met zeewier uit de Oosterschelde.

Goes is het beste van twee werelden: het contrast tussen natuur en stad biedt de perfecte combinatie voor een daguitstap. Koppel hier een overnachting aan and you’ve got yourself a city trip. Wij kijken alvast vol GOESting uit naar onze volgend bezoek.

Door Lore Waelkens.

Meer info over Goes vind je via deze link.

Goes

Ontdek nog meer artikels over ...