In de stad: te voet en per fiets

Met een historische wandeling door het centrum van Hoei verken je de stad in een vingerknip. Deze tocht leidt je langs alle bezienswaardigheden, culinaire topadresjes en verborgen parels.

  • In een 14e eeuws gebouw in een flamboyante architectuurstijl vind je de Collegiale Notre-Damekerk van Hoei. De pronkjuwelen van deze parel zijn het grote glasraam in het koor en het stralende roosvenster bezet met modern kunstglas. In de kostbare schatkist van deze kamer vind je vier eeuwenoude reliekschrijnen waarin ze vroeger het skelet van een heilige bewaarden.
  • Het Fort van Hoei met het museum over de concentratiekampen en het Verzet herbergt herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De ontroerende getuigenissen die je hier kan beluisteren wekken dan ook veel emoties los. Het museum benadrukt de barre leefomstandigheden van de mensen aan het fort dat tijdens de oorlog dienst deed als gevangenkamp. Vanop de hoge heuvel waar de Citadel zich bevindt, krijg je een panoramisch zicht op het groene landschap rond de Maas.
  • In het klooster van de minderbroeders is het Gemeentemuseum van Hoei gevestigd. Leer hier de stad in haar geheel kennen: van de decoratieve kunsten en de folklore tot de archeologische ontdekkingen en de lokale wijnbouw.

TIP: Wil je de stad op een originele manier ontdekken? Kruip dan aan boord van de Val Mosan en maak een boottocht op de Maas of kies voor één van de vele fietstochten.

(Lees verder onder de foto’s.)

Collegiale Notre-Damekerk I © WBT I David Samyn
Culinair adresje: La Tour Colombes I © WBT I David Samyn
Fort van Hoei I © WBT I David Samyn
Kasteel van Fallais I © WBT I Vincent Ferooz
Le Clos des Prébendiers I © WBT I David Samyn
Markt van Hoei I © WBT I David Samyn

Uitstapjes vanuit Hoei

In Hoei en omstreken valt er een brede waaier aan activiteiten te beleven. Culturele uitstapjes, rustgevende wandelingen door de mooiste dorpen van Wallonië, of smaakvolle tochtjes met culinaire hoogstandjes. De mogelijkheden rondom deze stad zijn eindeloos.

  • Te midden van een bosrijk gebergte ligt het Kasteel van Modave verscholen in de Hoyoux-vallei. Vanuit dit landhuis geniet je van een magnifiek uitzicht over de Belgische landstreek Condroz. De versterkte woontoren is één van de enige elementen die ze konden bewaren na de gedeeltelijke verwoesting in de 17e eeuw. Het kasteel onderging een ware metamorfose en ontpopte zich tot een prinsheerlijk paleis. Breng je een bezoek aan deze unieke site, neem dan zeker een kijkje in de 25 koninklijke kamers met wandtapijten en decoratieve schilderijen. De Franse tuinen van dit kasteel zijn erkend als Waals erfgoed en horen bij de tien meest uitzonderlijke parken en tuinen. Boomgaarden waar vruchten of noten geteeld worden, prachtige perkjes met pastelkleurige rozen en de moestuin waar smaakvolle groenten groeien – een wandeling door dit domein is een ware ontdekkingstocht.
  • Ben je een avontuurlijke ziel met een passie voor geschiedenis en snoep je graag van beide walletjes? Ga dan zeker langs in het Prehistomuseum, een uniek avontuur in de natuur. Dit museum bewaart documentatie die je onderdompelt in een rijke geschiedenis. Doe beroep op de kennis van deskundigen om een antwoord te krijgen op al je vragen, kijk met een kritische blik naar het verleden en kom tot rust in de geklasseerde site van de grot waar vindingrijkheid floreert. In het avonturenpark leer je alles over de geschiedenis op een levensechte manier. Beleef een authentieke jachtpartij in het schietparcours met speerdrijver en boog, of ga op zoektocht door het plantaardige labyrint waar je de evolutie van de mens stap voor stap leert kennen.
  • In het milieuvriendelijk Domein van Naxhelet krijgt elke activiteit een luxueuze jasje. Kom in de wellnessruimte volledig tot rust in de ijsfontein, het binnenzwembad of de zoutcabine. Ook kan je hier al je energie kwijt op de golfbaan en schuif je nadien je voeten onder tafel in één van de twee restaurants. In de keuken werken de chef-koks met biologische producten die ze zelf telen in de groentetuin van dit landgoed. Van zwarte pepers tot witte aubergines: creatieve smaken waarmee ze een dagvers en seizoensgebonden menu samenstellen.
  • Fiets of wandel naar Thon-Samson, één van De Mooiste Dorpen van Wallonië waar de schoonheid van de natuur en oude erfgoedschatten samensmelten. Deze deelgemeente van Andenne ligt nabij het groene decor van de Samsonvallei in de Naamse Condroz, een vruchtbare landbouwstreek met uitgestrekte weilanden.
  • Fallais is een pittoresk dorp in de provincie Luik waar je een idyllische wandeling kan maken rond het Kasteel van Fallais, het pronkjuweel van dit dorpje. Het pad loopt over de valleien van Haspengouw, langs de authentieke molens en door het natuurgebied Marais de Hosdent. Het groene mozaïek van dit moeras bestaat uit weelderige grasvlaktes met een grote diversiteit aan plantensoorten. Zin in een rustige wandeling met een vleugje romantiek? Kies dan voor een prachtig pad van beukenhout dat je de weg wijst door het bos naar Val Tibiémont, een vergeten gehucht waar stilte overheerst.
  • Ontrafel alle geheimen van de wondere wijnwereld op de heuvels van Le Clos des Prébendiers, de op één na oudste wijngaard van la cité du Pontia. De gepassioneerde wijnboer Jacques Mouton is de eigenaar van dit landgoed en vertelt met plezier over de rijpheid van de druiven, het bereidingsproces en de geschiedenis van de wijnbouw in Hoei. Als kers op de taart mag je na het bezoek van enkele lokale wijntjes nippen. Deze rondleiding organiseert Mouton tijdens de zomermaanden, maar ook doorheen de rest van het jaar kan je de sfeer komen opsnuiven op de snoeicursussen en deelnemen aan de oogst.

 Foto bovenaan: © WBT I David Samyn

Elke geslaagde citytrip gaat gepaard met een gezellige overnachting. Ontdek hier alvast enkele charmante logies in een landelijke omgeving. Nog meer inspirerende Wallonië-tips? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned 

Gemeentelijk museum I © WBT I David Samyn
Kasteel van Modave I © WBT I Vincent Ferooz

Ontdek nog meer artikels over ...