Af te vinken in Thuin:

 • Het Belfort, dat erkend is als Unesco werelderfgoed, staat bekend om zijn uurwerkmechanisme en de beiaard met 25 klokken. Op de top van dit laatste overblijfsel van een oude kapittelkerk krijg je een adembenemend panoramisch zicht over de vallei van de Samber en de Biesmelle.
 • In elk hoekje van deze historische stad vind je een brede waaier aan hedendaagse kunstwerken terug. Prikkel je artistieke geest op het kunstenparcours langs deze creaties. Het uitzicht over uitgestrekte wijngaarden waar zoete aroma’s de stad verwarmen en de Hangende Tuinen creëren een uniek landschap.
 • Het verhaal over gepassioneerde schippers in de binnenscheepvaart is een spannend sprookje dat zich afspeelt in de scheepsstad Thuin. Lees er alles over in het voormalig koopvaardijschip aan de Quai de Sambre dat de stad tot het Ecomuseum ombouwde. Dompel jezelf onder in de geschiedenis van de binnenvaart in Thuin, de fasen van de scheepsbouw, het leven aan boord en nog zoveel meer. Kortom: ontdek alle geheimen van deze scheepsstad. Na dit leerrijke bezoek kan je een wandeling maken in de schippersbuurt. De decoratieve gevels met naambordjes van de schepen blazen het verleden van de schippers terug tot leven. In het centrum van de wijk vind je een gemoedelijk pleintje met uitzicht op de Samber, een rivier waarvan je de oevers leert kennen dankzij een intieme boottocht of mini cruise.
 • Het Kasteel van Fosteau in Thuin is een geklasseerd monument uit de 14e eeuw dat de charmes van weleer kon bewaren. Hier vertoef je in een gotische ridderzaal met antieke meubels, de pronkkamer van graaf Reille, de beroemde maarschalk van Frankrijk en het levendige apothekersmuseum. Rond deze château dwaal je door een prachtige Franse tuin met koninklijke terrassen en een sereen moeras: het kroonjuweel van het kasteel.
 • Spring op de tram en reis door de wondere wielwereld. Op een tramritje van Thuin naar Lobbes en Biesme-sous-Thuin bol je met een antiek rijtuig door de groene landschappen van deze historische vestingstad. In het ontdekkingscentrum Vicinal kan je twintig antieke trams bewonderen en leer je de geschiedenis van de Tramway Lobbes-Thuin kennen. De stoomlocomotief uit 1888 en de oudste elektrische tram uit 1901 zijn de paradepaardjes uit deze unieke collectie.

(Lees verder onder de foto’s.)

Thuin
Kasteel van Fosteau I © WBT I Arnaud Siquet
Tramway I © WBT I Olivier Legardien
Brouwerij Binchoise I © WBT I Emmanuel Mathez
Thuin
Hangende tuinen I © WBT I J. P. Remy
Thuin
De ruïnes van de cisterciënzerabdij van Aulne I © WBT I Christophe Vandercam
Destilleerderij van Biercée I © WBT I David Samyn

Activiteiten in authentieke dorpjes rond Thuin

Binche

Laat je in het Internationaal Museum van het Carnaval onderdompelen in de dynamische wereld waar mysterieuze maskers en kleurrijke kostuums hoogtij vieren. Tijdens deze fascinerende reis ontrafel je de verborgen geheimen van de Waalse folklore.

Vertoef jij als natuurliefhebber liever in de frisse buitenlucht? Trek dan je comfortabele stappers aan voor een tocht van Binche naar het dorpje Vodgoriacum. Dit pad wijst jou de weg naar de brouwerij Binchoise, het Gallo-Romeins Museum van Waudrez en de Saint-Ursmerkerk. De stadsmuren waarlangs je stapt worden beschouwd als een van de best bewaarde in Europa. Wandel over paden waar de natuur en de stad hand in hand gaan en het verleden in het heden overvloeit.

Ragnies

Aan de oever van een kabbelend beekje te midden van een groen kleurenpalet ligt het pittoreske Ragnies. Kalksteen- en baksteenboerderijen geven dit landelijk landschap een levendig karakter en authentieke sfeer. In de romaanse kerk van Saint-Martin halen kunstliefhebbers hun hart op aan de eikenhouten koorstoelen met tierlantijntjes uit de Barok.

Intense brandewijn, zoete likeur en fruitige gins: in de distilleerderij van Biercée produceren ze een rijk palet aan alcoholische dranken met een vleugje lokale pit. Breng een bezoek aan deze stokerij, een rondleiding die al je zintuigen prikkelt. Door de ruikruimte wappert een bedwelmende walm van aroma’s die jou meeneemt naar het hart van de distilleerderij.

Barbençon

In het historische hart van Barbençon flaneer je tussen karaktervolle huizen die je onderdompelen in de geschiedenis van de marmerbewerkers en glasblazers. Proef de rijke ambacht en de culturele charmes van deze pittoreske parel.

 • De Sint-Lambertuskerk, een artistiek kunstwerk met een gotische stijl, symboliseert het vorstelijk verleden van dit dorp.
 • Boerderij Perruque is een lokale boerderij met een historisch karakter.
 • De meren van Barbençon trakteren je op een adembenemend panorama met zicht op het kasteel.
 • Brasserie du Lac is een smaakvolle ervaring voor culinaire fijnproevers met een voorliefde voor eenvoudige gerechten en kwaliteitsvolle ingrediënten.

Walcourt

De brede waaier aan wandelingen in Wallonië en de Waalse Ardennen vormen een paradijs voor elke padvinder. In Walcourt, een verstevigd stadje op een rotsachtige bergtop, kan je het pad volgen dat de pelgrims in de middeleeuwen bewandelden, een tocht langs oude stadsmuren, de Sint-Maternusbasiliek met haar bolvormige klok en een rijk palet aan heiligdommen.

Abbaye d’Aulne

De ruïnes van de cisterciënzerabdij van Aulne liggen in de Vallei van de Vrede, een stijl dal in de deelgemeente Gozée.

 • Tussen de ruïnes kan je een wandelpad volgen waarlangs je de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken ontrafelt. Sluit je wandeling af in de artisanale brouwerij en proef van een smaakvolle selectie Belgische abdijbieren.
 • Van het landelijke Thuin naar Charleroi fietsen, een tocht over de RAVeL langs jaagpaden, uitgestrekte rivieren en oude treinsporen.
 • Stap aan boord van de schuit Gavroche en vaar met de kapitein rond de abdij waar een groene oase van rust primeert.
 • Café Leblon biedt boottochten aan op de Samber waar jij het stuur zelf in handen neemt. Geniet na deze sfeervolle tour van een lokaal bier of een smaakvol roomijsje op het zonnige terras van Leblon.

Lobbes

Deze gemeente ligt aan de Samber en vlak bij de stad Thuin, het ideale stadje om enkele activiteiten mee te pikken op je citytrip:

 • De Saint-Ursmerkerk is de oudste kerk van België, een parel uit de Karolingische periode gelegen in de golvende Sambervallei.
 • Verken de historische sites, florale oevers en betoverende bospaden met een gevarieerde fietstocht door het Waalse landschap.
 • In Lobbes worden padvinders meegenomen op een pittoreske wandeling door de weelderige natuur. Bezoek het zoete Honingmuseum, de Molen van Tourette en het imposante kasteel met haar arbeidershuisjes.

Door Eline September
Foto bovenaan:
© WBT J.P.Remy

Maak van een weekendje Thuin een onvergetelijke citytrip door er een charmant logeeradres aan te koppelen. Van een karaktervol kasteel tot een landelijk verblijf met lavendelkleurige luiken: ontdek op deze website alle gezellige logies waar je één of meer nachtjes kan vertoeven. Nog meer inspirerende Wallonië-tips? Die vind je steeds op VISITWallonia.be. #stayjuned

Museum van het carnaval I © WBT I Olivier Legardien
Lobbes I © WBT I David Samyn
Thuin
De Ruïnes van de Cisterciënzerabdij van Aulne I © WBT I S. Wittenbol

Ontdek nog meer artikels over ...