Internationaal Truffelfestival
In de stadsbossen rond Graz vind je maar liefst zeven verschillende truffelvariëteiten. Dat maakt de stad een must voor alle liefhebbers van het zwarte goud. De truffel wordt beschouwd als een culinaire schat en een ruwe diamant. Een zwam die dient om gerechten te parfumeren en af te werken. In Graz is nu zelfs opnieuw de Bourgondische truffel gevonden. En dat wordt gevierd! Van 1 oktober tot en met 6 november kun je in het Leechwald mee met een geleide truffelwandeling. Op het Paradeishof kun je van 27 tot en met 30 oktober en van 2 tot en met 6 november naar een internationale truffelmarkt. En dan hebben we het nog niet eens over de vele restaurants in de stad die de truffel op het menu zetten van 27 oktober tot en met 7 november!

Het Stiermarkse wijnland
Op amper een half uur rijden van Graz lonkt het Zuid-Steirische wijnlandschap met glooiende heuvels vol fijne ranken. Hier vind je enkele van ’s werelds beste en meest onderschatte wijnen, met bijvoorbeeld een paar uitermate geraffineerde en elegante sauvignon blancs. Wil je het wat rustieker? Ga dan van de oogstsfeer genieten in de vele wijntavernes en bestel er een stevige Brettljause. In het westen van Stiermarken moet je zeker ook een glas Schilcher rosé proberen, een populaire wijnsoort in deze regio.
Meer info via deze link.

Graz
© Steiermark Tourismus – ikarus.cc
© Graz Tourismus – Harry Schiffer
© Graz Tourismus – Werner Krug
De hoofdfietsader is de Murradweg R2, die de regio doorkruist van de bergen in Graz in het noorden tot de vallei in het zuiden

De boerenmarkten van Graz
De boerenmarkten zijn een integraal onderdeel van de culinaire scene in Graz, en onlosmakelijk verbonden met het culinaire erfgoed van de regio. De inwoners gaan elke dag vers fruit, groenten, brood en andere lekkernijen kopen bij de producenten van de omgeving. Dit is de kortst mogelijke keten die je kunt vinden. De grootste en populairste vind je op de Kaiser-Josef-Markt en de Lendplatz. De markten zijn meer dan zomaar een verzameling stalletjes. Je vindt er ook restaurants, bars en cafés. Wat je hier koopt, wordt er ook bereid. Niets is aangenamer dan na het winkelen een glas witte wijn uit Stiermarken te drinken op een zonnig terras.
Wat moet je kopen? De Steirische pronkbonen (Käferbohnen) zijn wereldberoemd, en dat is ook het geval met pompoenpitolie. Een boer heeft gemiddeld 30 tot 35 pompoenen nodig voor een liter van dat donkere goud. De olie gebruik je om salades af te werken, maar als je het echt inventief wil, dan kan het bijvoorbeeld ook in een dessert met vanille-ijs. Ga er ook op zoek naar lokale appels van de soorten Kronprinz Rudolf, Schafnase of Ilzer Rose. En natuurlijk kun je er ook terecht voor het lekkerste spek en worstjes, zelfgemaakt gebak, bloemen en planten. Meer info over de boerenmarkten vind je hier.

Beste manier om Graz en omgeving te verkennen: Met de fiets!
Graz is een stad op mensenmaat. En de natuur is nooit meer dan een half uur fietsen weg. De fiets is dan ook het ideale vervoermiddel om je culinaire citytrip vorm te geven. Prachtige natuur, historische cultuurmonumenten, moderne kunst, fantastische uitzichten, afgelegen zwemmeertjes, traditionele specialiteiten maar ook een innovatieve keuken, bier en wijn, uitgebreide wandeltochten, het is allemaal met de fiets bereikbaar. De hoofdfietsader is de Murradweg R2, die de regio doorkruist van de bergen in Graz in het noorden tot de vallei in het zuiden. Maar ook links en rechts van de Murradweg vind je tal van fietsroutes die perfect te combineren vallen met je stadstrip. Graz Tourismus heeft een erg interessante brochure samengesteld met een overzicht van alle mogelijkheden voor zowel sportieve als meer recreatieve fietsers en e-bikers. Meer info op deze website.

Algemene info:
graztourismus.at en de Facebookpagina.
austria.info

Foto bovenaan: © Graz Tourismus – Werner Krug.

Graz
© Graz Tourismus – Harald Eisenberger
© Steiermark Tourismus
Graz
© Mias Photoart
© Graz Tourismus – Tom Lamm

Ontdek nog meer artikels over ...