Reizen met de camper is tegenwoordig hot en trendy en wij begrijpen waarom. De immense vrijheid neemt je mee naar een avontuur dat alleen jij meemaakt, jij bepaalt de koers. Die ongedwongenheid zorgt ervoor dat je op plaatsen komt waar je anders niet geraakt. Stel je maar eens voor dat je aan het rijden bent naar een bepaalde locatie, maar ineens beland je op een idyllische plek waar de zon een goudkleurige gloed achterlaat. Er is niets of niemand die je tegenhoudt om dat moment met twee handen te nemen en de camper daar te installeren.

Dankzij die vrijheid ontwikkelden Els en Bram een liefde voor reizen met de camper. Combineer dat met hun liefde voor lekker eten en je hebt Camperfood en fijne plekken, het boek dat ze samen creëerden. Je vindt er talloze recepten en tricks om lekker te koken als je onderweg bent. De nadruk ligt op lokaal koken. Zo kun je bijvoorbeeld met Albanese kaas en fruit al een heerlijk soort pitabroodje maken. Naast smakelijke recepten per regio vind je in het boek ook praktische tips om het leven on the road aangenamer te maken en leer je echte campermensen kennen met hun verhaal.

camperfood
Camperfood
In de havenstadjes van Cornwall surfen ze er op los, weer of geen weer

Zoals je leest is het een samenbundeling van persoonlijke ervaringen en herinneringen om je te inspireren. De herinnering die het diepst in hun hart gesloten zit, ligt in Cornwall, een tropisch stukje Engeland. Hoewel Bram er maar voor een korte periode was en het voortdurend regende, werd hij er toch door gecharmeerd. In de havenstadjes van Cornwall surfen ze er op los, weer of geen weer. De innemende strandbars versterken de tropische sfeer en serveren steengoede fish en chips. Alles wat hij nodig heeft voor een zoete vakantie.

Omdat buitenlandse vakanties nog even on hold staan vroeg ik ook naar favoriete plekken in België. Voor Els is dat de streek van Dinant en Namen. De mengeling van de sfeer in de Ardennen en de sfeer in het Heuvelland is er een waar ze geen genoeg van krijgt waarbij ze vooral een boontje heeft voor het heuvelachtige uitzicht met prachtige huizen. Voor Bram is het simpel en back to basic, zijn thuisstad. Daar met de auto staan en een aperitief beginnen met zicht op zee is samengevat een perfecte dag voor hem.

Camperfood

Naast al dat reizen moet er natuurlijk ook gekookt worden. Hieronder vind je het lievelingsrecept van Els in het Camperfood boek.

Pindakaasdahl

Dahl is een Indiaas gerecht op basis van linzen. Het leent zich uitstekend om te freestylen met allerlei groenten. In dit recept gaan we voor een Oosterse én een Nederlandse twist.

Nodig:
5 grote wortelen
2 uien
2 teentjes look
3 zoete aardappelen
200 g rode linzen
stuk gember van 3 cm
1 el rode currypasta
2 blikjes tomatenblokjes
200 g spinazie
2 handjes gezouten pinda’s
4,5 el pindakaas
4 limoenen
1 l groentebouillon
peper en zout
olie om te bakken

Bereiding
Pel en snijd de uien fijn. Pel en plet de look. Schil en snijd de gember fijn. Schil en snijd de zoete aardappel en wortelen in gelijke stukken.
Verhit de olie in een kookpot. Bak de ui met de gember en de look tot ze zacht en glazig is. Spoel de linzen in een vergiet en voeg ze aan het uimengsel toe. Roer de currypasta onder linzen. Voeg dan de bouillon toe samen met de stukjes wortel en zoete aardappel en de tomatenblokjes. Kook 20 minuten op een matig vuur tot alles goed gaar is.
Pers ondertussen de limoenen en hak de pindanoten grof. Roer de pindakaas en de spinazie onder de dahl. Werk af het limoensap en de gezouten pinda’s en kruid eventueel nog met peper en zout naar smaak.

Door Jorien Conickx.

Camperfood en fijne plekken is het ideale boek om mee te nemen op reis. Het inspireert je om magische plekken te ontdekken en heerlijk lokaal te kopen. Uitgegeven bij Luster, en nu in de boekhandel.

Ontdek nog meer artikels over ...