Het was een zonnige zaterdag in mei 2015. Bea en Herman, gezellige inwoners van Veurs 58, stappen de oude koeienstal tegenover hun woning nog eens binnen met een ochtendkoffie in de hand. De stal doet al dienst sinds de achttiende eeuw en er moet een keuze gemaakt worden over de toekomst ervan. Zelf hebben Bea en Herman geen koeien, dus renoveren als stal is geen optie: ‘Hier moesten we iets mee doen. Dit gebouw moest een nieuw leven krijgen’.

En dat kreeg het. Zoveel jaren later wandelen Bea en Herman nog steeds – met een koffie – op zaterdagochtend het gebouw tegenover hun huis in. Maar dan met een ander gevoel. Geen oude stal meer, maar de vertaling van hun droom. Ze creëerden er een prachtige, duurzame en natuurlijke vakantiewoning waar gasten kunnen genieten van de Voerstreek zoals zij dat zelf nog steeds elke dag doen. Inclusief de koeiendrinkbak, die nu dienst doet als de meest originele kapstok van het land.

Anno 2024 is het huis een plek waar lokale ambacht een gezicht krijgt. Waar natuur en design elkaar ontmoeten. Waar je tot rust komt. Waar de terrassen zijn afgestemd op de stand van de zon. Waar je het gevoel hebt even helemaal weg te zijn van de dagelijkse rush. Waar je in ongedwongen luxe kunt genieten van samenzijn met je gezelschap in het groenste stukje van Voeren. Waar, zoals zij het zelf zeggen ‘gewoon buiten, buitengewoon wordt’.

Buitengewoon Veurs
Veurs 58
3790 Sint-Martens-Voeren

Buitengewoon Veurs
De rust die er heerst moet de wandelaar in staat stellen om van de complete rust te genieten

Wat kun je doen in de buurt?

Stiltegebied
In navolging van de Nederlandse buren, die in het Mergelland 7 stiltegebieden afbakenden, heeft de Vlaamse overheid daaraan het gebied in ’s-Gravenvoeren toegevoegd. Het gaat om het natuurgebied van Altenbroek, de Kruisgraaf en Hoogbos. Tussen Mheer, Noorbeek (NL) en ‘s-Gravenvoeren ligt nu een gebied dat beschermd wordt tegen ‘geluidsvervuiling’. De rust die er heerst moet de wandelaar in staat stellen om van de complete rust te genieten en ontspannen te luisteren naar de vogels, het geruis van de bladeren en het geritsel in de gracht: allemaal geluiden die enkel de stilte kan voortbrengen.

Tai chi
Helemaal in de sfeer van het stiltegebied kun je in dit stukje Vlaamse buitenland een tai chi-beleving boeken. Die vindt plaats in het Altenbroek, dat over alle Voerense landschapselementen beschikt: weiland, bos, dassenburchten, panorama’s, kalkhellingen, beekjes. Enkel op afspraak. Vanaf 4 personen.
taichirelaxation.be

Wijnproeven
In het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, vlakbij de cultuur- en terrasjesstad Maaseik ligt de 10 ha grote wijngaard van Karel en Tine Henckens-Linssen. Op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas met een voor wijndruiven uitstekend mineraalrijk kiezel- en grindterroir verbouwen zij met veel passie de rassen pinot, chardonnay en riesling. Iedere vrijdag en zaterdag is er mogelijkheid tot rondleiding, een heerlijke kaas- en vleesplank kost € 28 voor twee personen. Via het Fietsroutenetwerk Limburg (knooppunt 24/25) passeer je het wijndomein Aldeneyck. De nieuwe bewegwijzerde wandelroute laat je wandelen en flaneren langs de Maaseiker wijngaarden.
wijndomein-aldeneyck.be

Weekenden in het Groen is uitgegeven bij Fjord.

Buitengewoon Veurs
Buitengewoon Veurs
Buitengewoon Veurs

Ontdek nog meer artikels over ...