Stijn en Tineke hebben een passionele verhouding met vakantie- en wijnland Portugal. En bij uitbreiding ook wel een beetje met het stukje Galicië en Castilië dat aan Portugal grenst. Dat heeft met terroir te maken, met de eigenzinnige wijnen die er gemaakt worden, en de mensen die er met en in de natuur aan de slag gaan. Partner Tineke Wancour startte enkele jaren geleden al met eigen keramiek, en met invoer van Portugees ambacht: lederwaren, natuurlijke cosmetica, tafellinnen, papier maché, keukenmessen, handtassen, matten en de prachtigste dekentjes die je je kunt voorstellen.
Van der Beken is niet de eerste de beste sommelier. Hij werkte zich jarenlang in de kijker in het Hof Van Cleve, en deed het daarna wat rustiger aan met passages in ’t Huis van Lede (nu In den Hert*) en De Zwarten Engel. Hij is ook consulent bij Le Wine en is vertegenwoordiger van het bekende kristalmerk Riedel. Maar zijn grootste liefde, dat is zijn mooie en nog relatief beperkte gamma wijnen. Stijn zweert bij persoonlijk contact, hij moet de wijnmaker begrijpen en aanvoelen. Om daarna de correcte ambassadeur te kunnen zijn.

Barmazem
Een 30 maanden oude Franse Comté, waarvoor wij in nogal wat omstandigheden een moord zouden begaan

Barmazém is een samentrekking van Bar en het Portugees woord voor opslag of loods, Armazém. En dat is precies wat het is. Verwacht van de pop-upbar geen idyllische loungebar met Ibizatrekjes, want dat is het niet. Beter dan een paar appelbomen en het onmetelijke uitzicht op de maïs- en graanvelden van de Vlaamse Ardennen wordt het niet. Maarkedal is natuurlijk pittoresk, en veel mensen lijken het met ons eens te zijn als we die zomerse zaterdag rond een uur of half zeven naar de heuvels rijden. Stijn host heen en weer met glazen Spumante (proef die Vadio!), wit, rosé, oranje of rood, en wie alle registers wil opentrekken, kan er ook per fles bestellen. In de geïmproviseerde keuken kunnen stukken pizza van Brutal Al Taglio Gent worden afgebakken, maar er is ook een heel gamma ‘petiscos’ van La Buena Tierra, en als dessert zowaar Ar-ijsjes, die door de Gentse toppatissier Joost Arijs worden vervaardigd.
Wij doen ons een bordje Arbequina-olijven uit de Priorat en twee kazen van Crèmerie Lejour, een koemelkkaas uit de Azoren (om een beetje in de sfeer te blijven), en een 30 maanden oude Franse Comté, waarvoor wij in nogal wat omstandigheden een moord zouden begaan. Nadien volgen aan de overkant van de tafel pizza met sardines en gekaramelliseerde ui, en bij mij een krokante pizza amatriciana met wangspek. Het zuurdesemdeeg rijst gedurende een dag of drie, waardoor je uitermate luchtige pizzabodems bekomt. In het glas treffen we o.a. de orange wine van Espera aan, en een perfect in balans verkerende Quinta da Carolina (Douro 2016).

Tekst en foto’s: Toni De Coninck.

Barmazém is nog open tot en met 24 september, elke vrijdag en zaterdag vanaf 17u, én op zondag 4 september. Zet je gps op Maarkeweg 87, Maarkedal. Info over de wijnen: voltei.be.

Barmazem
Barmazem

Ontdek nog meer artikels over ...