In september verschijnen er in sneltempo intense herfstkleuren in de Lapse natuur. Mossen en bessenstruikjes kleuren dieprood en de berken worden helemaal geel. Deze kleurrijke periode, die eigenlijk al eind augustus wordt ingezet, wordt door de Finnen zelf ‘Ruska’ genoemd. In deze Ruska periode komen jaarlijks vele Finnen uit het zuiden naar Lapland om tijdens een herfstreis door de prachtige uitgestrekte bossen te trekken. Toch kun je urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. Behalve dan misschien een aantal grazende rendieren of een eland…

Nog meer voordelen in deze Ruska-periode. In augustus en september is er alweer sprake van een nacht en dus ook een goede nachtrust. Tegelijk loopt de temperatuur al niet meer zo hoog op, waardoor het heerlijk is om na een lange wandeling de sauna in te duiken. En achteraf kun je gezellig plaatsnemen bij de open haard, eventueel in afwachting van het noorderlicht, later op de avond. September is immers net als maart een zeer gunstige periode om het noorderlicht te zien. Dat is, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt,  immers niet verbonden aan de temperatuur, en kan dus ook bij bijvoorbeeld +10°C te zien zijn. Zolang het maar donker is, en er voldoende zonnewinddeeltjes in onze atmosfeer terechtkomen. Bijkomend detail: Vanwege het feit dat de meertjes nog niet bevroren zijn kun je het noorderlicht prachtig zien weerspiegelen in het stilstaande water.

Het is evident dat het najaar een begeerde periode is voor natuurfotografen. Wanneer je geluk hebt, valt alles mooi samen: De roodkleurige blaadjes en mossen op de bodem, de gele bomen en de groene gordijnen aan de hemel. Vanwege de hogere temperaturen in augustus en september zullen batterijen van de camera’s het ook langer uitzingen dan tijdens de koude wintermaanden het geval is. Om dezelfde reden zullen er ook geen ijskristalletjes op de lens kunnen groeien. Toch een eerste koudeprik? Vroege sneeuw op de blaadjes van de bomen en bessenstruikjes levert uiteraard ook weer bijzondere beelden op. Pas tegen eind oktober kan de sneeuw langdurig blijven liggen en kan de eerste diepvrieskou verwacht worden.

Ruska
Ruska
Ben je na al die adrenalineverhogende activiteiten toe aan ontspanning?

Wat valt er allemaal te beleven tijdens de Ruska, de maanden september en oktober in Ruka en bij uitbreiding Fins Lapland?

Hiken
Lange hikeroutes, korte maar stevige wandelingen naar de top van een heuvels en idyllische trails langs rotswanden en watervallen. Wij tippen de kleine beer in Oulanka National Park, de Valtavaara hiking route en de Kontainen wandeltocht.

(Fat)biken
Zin om het wat sneller te doen en jezelf uit de dagen op mooie routes? Ruka is rijk aan tal van biketrails! Zowel eenvoudige over vlak landschap langs meren en rode huisjes als wat uitdagendere routes waar je het gevoel hebt off road te rijden.

Raften
In de omgeving van Ruka stromen tal van wilde rivieren. De een is wilder dan de ander. Hierdoor is er voor iedereen, hoe avontuurlijk je ook bent, een goede rivier beschikbaar om op te raften!

Suppen
Ruka is rijk aan stille brede meren. Bij accommodaties die aan zo’n meer grenzen, zoals Papin Talo Lodge, kun je gratis SUP-planken lenen. Trek kleding aan die nat mag worden of ga voor je badpak, bikini of zwembroek als het warm is.

Kanoën
Liever in een bootje het water van Fins Lapland verkennen? Kanoën is ook een goede optie in Ruka! Je kunt een kano lenen bij één van de accommodaties. Je kunt ook voor een kanotocht gaan en je per busje naar Oulanka National Park laten rijden.

Beren spotten
In Finland leven 1500 beren. De meesten komen vlak langs de grens met Rusland voor. Een grote groep beren leeft dichtbij Ruka. Waneer je in Ruka verblijft, kun je dus beren gaan spotten. Met een transferbusje rijd je in één uur naar de Russische grens.

Stap in de sauna
Ben je na al die adrenalineverhogende activiteiten toe aan ontspanning? Dan zit je in Ruka (en eigenlijk in heel Finland) helemaal goed! Ga mee met een saunatour en beleef onder andere de rooksauna van Isokenkaïsten Klubi en de ijssauna van Rukan Salonki.

Kookworkshop & wild foodtour
Wist je dat de bossen van Fins Lapland rijk zijn aan heel veel lekkere vruchten en kruiden? Schuif bij Katja en Sirpa aan tafel in Isokenkaisten Klubi voor een Finse kookworkshop!

Paardrijden
Een andere manier om de bosrijke omgeving van Ruka te verkennen is te paard. Zowel ervaren als onervaren rijders kunnen op de rug van een knol tussen de naaldbomen door trekken. We verzekeren je dat het één groot avontuur wordt.

Ruska

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar de Ruska in Lapland in augustus en september. Zowel georganiseerde individuele fly & drive rondreizen, waarbij je met een huurauto op pad gaat. Maar ook reizen met eigen auto, waarbij je gebruik maakt van de autoslaaptrein in Finland. Daarnaast is er een aantal reizen die speciaal zijn samengesteld om het noorderlicht te spotten. Bijvoorbeeld de reis Noorderlicht Avontuur Ruka of de Noorderlichtreis Luosto Salla fly & drive.

Dit is een voorbeeld van een achtdaagse reis:

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vlieg je in de ochtend vanaf Rotterdam The Hague airport naar de hoofdstad van Fins Lapland: Rovaniemi. Nadat je je bagage hebt opgehaald, staat de transfer al voor je klaar. Op naar Ruka! Je verblijft in een lodge in Iisakki Village, nagebouwd van een oud klein Russisch dorp net over de grens van Fins Lapland, herkenbaar door haar prachtige rode huizen. De lodge ligt direct aan het meer Rukajärvi en is vanwege de rustige plek de ultieme locatie om in de avonden te gaan noorderlichtjagen. Gedurende de week ga je wandelen in Riisitunturi nationaal park, mountainbiken in in de natuur en kanoën in Oulanka nationaal park. Ook ga je met een gids op zoek naar het noorderlicht. In een speciaal pak ga je river floaten en tot slot maak je kennis met een echte Finse hobby, een traditionele rooksauna! Tijdens je verblijf kan je gebruik maken van kano’s, mountainbikes en SUP-planken.

Je verblijft:
6 nachten in Papin Talo Lodge op basis van halfpension
1 nacht in Iisakki Glass Village op basis van halfpension

Extra’s bij je reis
Uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips van Voigt Travel
Gratis maximaal 20 kg ruimbagage per persoon
Wegenkaart en reisgids (voucher t.w.v. € 35 per boeking)

Highlights

  • Wandelen in Riisitunturi (ca. 5-6 uur)
  • Mountainbiken in de natuur (ca. 3-4 uur)
  • Noorderlicht wandeling (ca. 2 uur)
  • Finse saunabelevenis (ca. 2 uur)
  • Kanoën in Oulanka (ca. 5-6 uur)
  • River floating (ca. 2 uur)
  • Overnachting glasvilla
  • Noorderlicht spotten
  • Gratis gebruik van roeiboten, kano’s en SUP-planken

Prijs: vanaf € 1.995 per persoon

Ruska

Ontdek nog meer artikels over ...