De wielersport is sterk verbonden met Ronse, maar een bezoek aan de Hermesstad is niet compleet zonder een kijkje te nemen in de Hoge Mote waar de stadsgeschiedenis tot leven komt. In het belevingscentrum tref je de interactieve fietsapp ‘Iedereen Flandrien’ en start je jouw virtuele fietstocht door aan de trappers te draaien. Op de binnenkoer staat een fietsenstalling en zijn gratis oplaadpunten te vinden. E-bikes zijn te verkrijgen in De Passage even verderop.

Het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen kiest voor het betere klimwerk en voor vlakke wegen. De hellingen zijn duidelijk aangeduid op de fietskaart. Je kan zowel een gemakkelijke gezinstocht als een eigen Ronde van Vlaanderen uitstippelen op het 830 kilometer lange fietsnetwerk, dat een uitstekende verbinding kent met het schilderachtige Pays des Collines.

De bewegwijzerde Hermesroute is 40 km lang en start bij Toerisme Ronse. Tijdens deze tocht maak je kennis met de natuur en prachtige weidse vergezichten die de getuigenheuvels ons bieden. De route is uitgetekend op een informatiebrochure en loopt over klimmende en dalende wegen. De Hermesroute is te verkrijgen via www.visitronse.be/nl/hermesroute.

Ronse
In Ronse kan je op verschillende locaties genieten van een heerlijke picknick met een fantastisch uitzicht

Sinds april bestaat de vernieuwde (rode) mountainbikeroute van 32,2 km lang met meer dan 700 hoogtemeters. Je kan de route starten aan sportcomplex ’t Rosco of sporthotel Hotond. Met bosrijke natuur, rustige veldwegen, talrijke single-tracks, pittige beklimmingen en leuke afdalingen zijn alle ingrediënten aanwezig om te genieten van een uitdagende mountainbiketocht. De rode MTB-route kan in het Muziekbos uitgebreid worden met de blauwe MTB-route Maarkedal (+ 25 km). Via een korte gele verbindingsstrook aan sporthotel Hotond kan je aansluiten op de rode MTB-route Kluisbergen (+ 39 km). Meer info vind je steeds op www.visitronse.be.

In september vindt het wereldkampioenschap wielrennen in Vlaanderen plaats. Naar aanleiding daarvan kocht KOERS (het Museum van de Wielersport in Roeselare) een bus die ze hebben omgebouwd tot KOERSbus, een wielermuseum op wielen dat focust op de WK-geschiedenis, de (Belgische) wereldkampioenen en de Belgische WK-gaststeden aan de hand van opvallende collectiestukken, tekst en video. Op dinsdag 20 juli staat de bus in Ronse, waar in 1963 en 1988 twee illustere WK’s werden gereden. KOERSbus is gratis te bezoeken en zal te vinden zijn op de Grote Markt.

De geoefende wielerliefhebber kan zich opladen aan twee enorme uitdagingen. Het Europese fietsroutenetwerk passeert via het traject EuroVelo 5 door Ronse. Het volledige parcours loopt van Canterbury tot Brindisi en is liefst 3.200 km lang. De Flandrien Challenge staat dan weer op de bucketlist van menig wielerfanaat. Op 72 uur tijd moeten 59 Strava-segmenten getemd worden. Daarbij zitten onder andere de Kanarieberg, Oude Kruisberg en Schapenberg-Scherpenberg.

Uiteraard volgt na elke inspanning de nodige ontspanning. In Ronse kan je op verschillende locaties genieten van een heerlijke picknick met een fantastisch uitzicht. Ook onze horeca-uitbaters ontvangen iedereen met open armen, met de nodige afstand weliswaar. Bekijk al onze logiesverstrekkers via onze website.

Ronse
Ronse

Ontdek nog meer artikels over ...