Een bezoek start best in de Hoge Mote, de ideale uitvalsbasis voor verschillende wandelingen en een van de best bewaarde historische sites. Je vindt er het belevingscentrum met interactieve schermen en het MUST – Museum voor Textiel. Vooraf kan je de hele omgeving uitvoerig bekijken op www.virtueelronse.be.

Allerhande prachtige woningen uit de bloeiende textielperiode tref je overal in de stad. Omstreeks 1900 ontwierp de beroemde architect Victor Horta de indrukwekkende art-nouveauwoning Villa Carpentier. Tijdens het interbellum werden vele impressionante huizen in art-decostijl opgetrokken. De meest indrukwekkende exemplaren blinken nabij het stationskwartier. Bovenaan de Kruisstraat pronkt Villa Madonna, een mix van art nouveau en art deco. Gegidste rondleidingen worden opnieuw aangeboden van zodra de coronamaatregelen het toelaten. Check de website www.visitronse.be voor alle updates.

België telt 28 basilieken waarvan de gotische Sint-Hermesbasiliek sinds begin 2019 de meest recente is. De bijhorende romaanse crypte uit 1089 vormt het architecturale pronkstuk van de Hermesstad. Met haar 32 zuilen is ze zelfs de grootste van West-Europa. Momenteel ondergaat het gebouw een opknapbeurt en wordt de ondergrondse ruimte verbonden met de basiliek. Het resultaat is vanaf volgend jaar te bewonderen. Meer info staat op de toeristische webstek. Een leuk alternatief tijdens de restauratiewerken is de neogotische Sint-Martinuskerk waar de artistieke glasramen perfect tot hun recht komen bij zonnig weer.

Ronse
Volgens de legende werd het gebouw omgekeerd neergezet

Geschiedenis leeft in Ronse, dat het oudste station van het Europese vasteland herbergt. Het oorspronkelijke gebouw stond in Brugge, maar steen per steen werd het station afgebroken en overgebracht naar de Vlaamse Ardennen. Volgens de legende werd het gebouw omgekeerd neergezet. In de stad merk je ook verschillende opgewaardeerde panden. Zo zijn de voormalige textielververij van Theodore Vandendaele en Be-Factory twee mooie voorbeelden van circulaire economie.

Streetartkunstenaars verwelkomt Ronse met open armen. Het nieuwste pareltje eert Panamarenko op de parking van cultuurcentrum De Ververij. De tweejaarlijkse Picturale zet streetartprojecten in de kijker. De volgende editie vindt plaats in 2022, maar in het stadscentrum kan je je ogen alvast de kost geven.

Ronse
Het mooiste panorama ligt misschien wel bij kapel Wittentak waar je de volledige vallei overschouwt

Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Pal in het centrum is de Stadstuin de groene long van de stad en een oase van rust. Ronse is een wandelwalhalla met populaire routes door het Muziekbos (met middeleeuws ogende Geuzentoren) en het Hotondbos, waar de witte molen het hoogste punt van Oost-Vlaanderen markeert. Het mooiste panorama ligt misschien wel bij kapel Wittentak waar je de volledige vallei overschouwt. Hier doet de stad haar credo alle eer aan: Ronse, stad met uitzicht.

Ronse wil alle toeristen coronaproof ontvangen en zet volop in op activiteiten in de buitenlucht. In en rond de stad zijn veel leuke logiesadresjes voor een weekendje weg te vinden. Inspiratie nodig? Check de website of bezoek de Hoge Mote, die van 1 maart tot en met 30 november zeven dagen per week open is.

Ronse

Ontdek nog meer artikels over ...