Van smalle steegjes tot dromerige dijken

Naast de Zimmertoren en zijn kleurrijke klokken is het dertiende-eeuwse Begijnhof ongetwijfeld een van de grootste blikvangers van Lier. In dit ommuurd dorpje midden in de stad is het zalig kuieren en kom je helemaal tot rust. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schrijver-kunstenaar Felix Timmermans zoveel inspiratie putte uit deze schilderachtige straatjes. De 400 jaar oude huisjes (die nog steeds bewoond zijn!) genieten momenteel in verschillende fases een verdiende opknapbeurt, weliswaar met aandacht en respect voor de authentieke stijl van het Begijnhof. Leuk weetje: ook het Hemdsmouwken, het smalste steegje van Lier dat vooraan slechts 98 cm breed is, kan je hier spotten. Wie graag Lier eens vanuit een ander perspectief bewondert, kan nog tot 31 oktober voor €4 ook een rondvaart op de Binnennete meepikken. De Moedige Bootvissers dompelen je met plezier onder in de wondere wereld van hun stad tijdens een idyllisch boottochtje.
Als je toch even wil ontsnappen aan de gezellige Lierse drukte kan je je stadswandeling makkelijk ruilen voor een tocht langs de Netedijken. Het Pallieterpad, bijvoorbeeld, is een bewegwijzerde natuurwandeling van 5,5 of 12 km die vertrekt aan het Zimmermuseum en je de prachtige Lierse Polder laat ontdekken. Dankzij het knooppuntennetwerk kan je ook je eigen fietsroute langs de Nete uitstippelen.

Tijdreizen in het Stadsmuseum

Waar op het Zimmerplein de tijd nooit stilstaat, beleven jong en oud in het Stadsmuseum de wonderlijke geschiedenis van Lier. De thematische zalen laten je ontdekken wat de stad en haar bewoners zo bijzonder maakt dankzij unieke museumstukken en interactieve tentoonstellingen. Ook kinderen verliezen zich zo maar al te graag in de Lierse geschiedenis, al bestaat de kans dat ze zich vooral zullen vergapen aan het reusachtige mammoetskelet. Het Stadsmuseum is een echt museum voor én door de Lierenaars – zij bepalen immers mee welke historische dorpsgenoten hier een plekje verdienen – maar is een must see voor alle geïnteresseerden.

Lier
Lier
Onze tip: probeer tijdens je bezoek ook zeker eens hun huisgemaakte kombucha of kefir

Een deugddoende koffiepauze bij Cabane

In de schaduw van de Sint-Gummaruskerk vind je de sfeervolle koffie- en lunchbar Cabane. Hier verwennen zussen Elise en Laurien je met gerechtjes die ze bij hun grootouders leerden eten en waaraan ze nu in hun eigen keuken een moderne twist geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘verloren boke’ met kaneelsuiker en maple syrup of een croque met gegrilde aubergine, pecorino romano en huisgemaakte salsa verde? Ook voor een creatieve koffie, chai latte, of thee kan je hier terecht. Bij Cabane werken ze niet alleen met verse en lokale producten, maar proberen ze ook zo weinig mogelijk afval te produceren, onder meer dankzij een waarborgsysteem voor de bekers van hun takeaway-koffie. Toch kunnen we alleen maar aanraden om van je lekkernij te genieten in hun prachtig aangeklede stadstuin.

Dineren op het ritme van de seizoenen bij Petit Cuistot

Verfijnd tafelen met Lierse streekproducten doe je bij restaurant Petit Cuistot. Chef Nils en zijn vrouw Annelies, beiden geboren en getogen Lierenaars, serveren er hoogwaardige gerechten met kraakverse ingrediënten die rechtsreeks van bij plaatselijke telers komen. Hun menu van €71 is dan ook een ware ode aan de seizoenen met respect voor product en milieu. Op de kaart vind je geen beschreven gerechtjes terug, wel een uitgebreide lijst van ingrediënten waarmee je tijdens je diner verrast zal worden. Ondanks hun Gault&Millau-vermelding ademt Petit Cuistot een erg huiselijke sfeer. en voel je er meteen de typisch Kempense gezelligheid. Onze tip: probeer tijdens je bezoek ook zeker eens hun huisgemaakte kombucha of kefir!

1001 overnachtingen bij Guzy

Stijlvol overnachten in hartje Lier doe je dan weer bij hotel Guzy. Jonge ondernemer Berat en zijn familie toverden dit jaar het pand van de voormalige interieurzaak Peeters om tot ijssalon, souvenirwinkel én kleinschalig hotel. Het strakke interieur van hun vijf kamers gaven ze een erg persoonlijke touch met de Midden-Oosters getinte en handgemaakte verlichting die de familie voordien in hun zaak in Deurne verhandelde – en nu eveneens in Lier aanbiedt. Zowel koppels als families met kinderen kunnen hier terecht dankzij de variatie aan kamertypes. Berat voelde zich naar eigen zeggen meteen aangetrokken tot Lier vanwege het warme karakter van de stad en is nu duidelijk klaar om ook zijn gasten even hartelijk te ontvangen. Prijzen voor een overnachting met uitgebreid ontbijt voor twee personen starten vanaf €89.

Door Rani Guinée.

We namen je de zeven voorbije weken mee naar verschillende plekjes in de Kempen. Wil je meer weten over deze plaatsen? Bezoek dan zeker ook de website van Toerisme Kempen.

Lier
Lier

Ontdek nog meer artikels over ...