Als er zich ergens in de wereld een natuurramp of andere calamiteit voltrekt, is dat dikwijls de schuld van de touroperator. De reisaanbieder reageert te traag of niet, verdwijnt van de aardbodem als het erom spant, en is in het allerbeste geval een ploert die ‘met ons geld weg is.’

De bosbranden in Rhodos waren van een niets ontziende snelheid. Ik kan het weten, want ik was de voorbije week in Griekenland. Een brandje dat op vijf kilometer afstand ontstond, was bij een föhnwind van vijftig kilometer per uur in, laten we voorzichtig zijn, twintig minuten aan het hotel. Dat kan zelfs de tourbus niet.

De ‘grote’ Belgische touroperators – in Nederland zijn het nagenoeg dezelfde – zijn TUI, Corendon en Sunweb. Op een bestemming als Rhodos hebben zij elk een handvol Nederlandstalige hosts, die geen voortgezette opleiding crisiscommunicatie achter de kiezen hebben. Dat is namelijk een vak.
Tweede issue: in de week van 21 juli vliegen alle toestellen van TUI van ’s morgens 6u tot middernacht, in alle windstreken waar de zon schijnt. De bezetting is tot twee cijfers na de komma berekend. Ze kunnen geen 737’s uit hun hoed toveren.
Derde issue: het is altijd heet in Griekenland in de maanden juli en augustus. Het is altijd 40 graden in Athene. Het is wél uitzonderlijk dat de hittegolf zo lang duurt, of beter: dat de golven elkaar zo snel opvolgen. Dat is wellicht te wijten aan, jawel, de klimaatverandering. Maar er spelen ook nog andere elementen. Nogal wat van de branden zijn, volgens de Grieken zelf, aangestoken om niet altijd even heldere redenen.
Vierde element: pakkettoerisme is de overtreffende trap van globalisering. Je wordt in een vliegtuig gestopt, per bus vervoerd, in een hotel gedropt op een bestemming die je niet kent. Dat is je goed recht. Iedereen heeft baat bij een week zon aan een zwembad met een boek en een ouzo. Informeer je goed over je bestemming voor je afreist.

Hoe kunnen we de slachtoffers dan wél beter dienen? Door een beter digitaal aanbod bijvoorbeeld. Crisiscommunicatie via sms en app.
Cruisemaatschappijen hebben al enkele jaren een app waar letterlijk àlle up-to-date informatie verschijnt. Het vereist een investering in betere en snellere communicatie, en coördinatie met lokale overheden en hoteliers. Door de klimaatverandering zal ook het draaiboek van de opleiding een fikse upgrade moeten krijgen, met meer focus op veiligheid en anticipatie. Vakanties zullen daardoor in de toekomst wellicht duurder worden.

Vandaag is iedereen in snelheid gepakt. De touroperator kwam niet te laat. De brand was hem gewoon te snel af. Het gaat bijna altijd goed op vakantie. Tot het een keer fout gaat.

PS: Ga op reis naar Griekenland. Er zijn nog 170 eilanden zonder bosbranden.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...