Op een mooie zaterdagnamiddag kuieren Vincent en ik door de straten van het Patershol. Hoewel we maar een luttel aantal andere mondmaskers passeren, brengt deze al wat oudere wijk van Gent meteen iets gezellig met zich mee. Ongegeneerd laten we de wieltjes van onze trolleys over de kasseien in de Sluizekenkaai ratelen, op weg naar Nonam. Het nieuwe boetiekhotel bevindt zich aan het einde van de straat, tegenover Parkje Sluizeken.

Meteen bij het binnentreden worden we ondergedompeld in een heel warme, zwoele sfeer. De interieurarchitect speelt duidelijk graag met texturen. De receptie heeft hij aangekleed met velours fauteuils, goudzwart-marmeren tafeltjes, bakstenen aan de receptie en een bijzonder behang tegen de muur. De houten balken aan het plafond zijn bewaard gebleven uit het oorspronkelijke interieur. Het pand bestaat namelijk al sinds 1739. Sindsdien is het een café en de woonst van een antiquair geweest.

De receptioniste overhandigt ons de sleutel voor kamer 5. Met dit witte kaartje openen we tevens de elektronische deur die het restaurant van het hotel scheidt. Een lift hebben ze tijdens de renovatiewerken achterwege gelaten, kwestie van de authenticiteit van het pand te bewaren. In plaats daarvan bestijgen we een bijna 300 jaar oude trap, eentje met licht afwijkende treden die zachtjes onder onze voeten kraken. Een prachtig bewaard stuk dat ook nog eens perfect past in het vernieuwde interieur.

Terwijl Vincent gaat zitten op de houten, zwarte stoel, kies ik voor de donkerblauwe velours zitbank tegenover hem

Op onze kamer krijgen we dezelfde indruk als in de inkom- en traphal: er werd niet bespaard op de afwerking en sfeer. Over elk detail is nagedacht. Een opvallend element is het groene doucheglas. De kleur weerkaatst op de witte badkamertegels en zorgt samen met de zwarte muren dan ook voor een bijzondere vibe, zeker wanneer je enkel het indirecte licht achter de ronde spiegel aanlaat. Wanneer we de kakigroene gordijnen openen, hebben we uitzicht op het atrium, ingericht met zwarte meubels die stijlvol contrasteren met de witgeverfde buitenmuren.

Rond half 7 begeven we ons naar het restaurant, gelegen achter de bar. Giovanni Naert – ober, zaalverantwoordelijke en sommelier in spe – begeleidt ons mondmaskergewijs naar onze tafel. Terwijl Vincent gaat zitten op de houten, zwarte stoel, kies ik voor de donkerblauwe velours zitbank tegenover hem. We voelen ons meteen à l’aise. Opnieuw springen het samenspel van texturen en enkele atypische interieurkeuzes ons in het oog. “Sommige dingen zagen er wat gek uit op de 3D-schetsen,” zegt Karel hierover. “Maar dan zie je het in het echt en denk je: wow, dat ziet er echt wel goed uit. Arne en ik hebben dan ook bewust samengewerkt met mensen die er meer van afweten dan wij.” Voor het behang werkte Arne samen met Moa Interieur uit Gent. En ook voor de fraaie tableware werd geopteerd voor een lokale brand, het Brugse L’audriane.

Het 6-gangendiner wordt ingeleid door 3 starters: een toastje met varkenskop en linzen, paling op smaak gebracht met groene kruiden en een bloody melon, de frisse variant van de bloody mary. Wat het dan zo anders maakt? Voornamelijk de sake. De smeuïge burrata zorgt voor de frisse toets. Ik neem nog een slokje van mijn glas biologische Australische rosé voordat ik me waag aan de eerste gang: oester met passievrucht en lavendel. Het bord is alvast een heus kunstwerk. De oester zelf ziet er ook heel appetijtelijk uit. De smaak laat dan ook niet te wensen over, met een zeer gepaste tropische noot en een goede textuurcombinatie dankzij de fijngesneden groentjes. Dan volgt een tartaar van dorade, gewikkeld in meloen in een jus van vis, wederom op smaak gebracht met citrus én met eucalyptus. Leuke toevoeging aan dit gerechtje: verse kokkels. De pieterman met spitskool geserveerd in beurre blanc is een derde voortreffelijk visgerechtje. Het is duidelijk dat Karel graag met vis en smaakcombinaties experimenteert.

Hij kiest voor een spiegeleitje met rucola en een portie luchtige pannenkoekjes – die hij uiteraard met mij moet delen

Een fijne afwisseling in het rijtje is gang 4: courgette met zwarte olijfjes en feta. De courgette werd kort gebakken in de oven en is daarom net iets knapperiger. En opnieuw die herkenbare smaak vermengd in de feta: citrus. Het hoofdgerecht bestaat uit een kerssausje gedrapeerd over een plakje eend, eerst traag gegaard en daarna kort gebakken op la plancha. Ook hier koos Karel voor een geslaagde aanvulling voor de zoete saus, door gekaramelliseerde, zoute crumble toe te voegen. Bijna verzadigd laten we ons aangenaam verrassen door het dessert: ananas met chicorei, vergezeld door een bolletje vanillekoffie-ijs. O, en een surprise nagerechtje! Meringue met perzik, bestrooid met bosvruchtenpoeder.

Of het gesmaakt heeft, vraagt chef Karel. Amai nog niet. Of de coronacrisis dit nieuwe project een beetje gespaard heeft, vraag ik hem terug. “Voor het hotel was corona een ramp. De overheid heeft ons vervroegd al enkele weken vakantie gegeven.” Gelukkig kunnen we er toch wat om lachen. “Voor het restaurant viel dat nog wel mee. Vooral toen de maatregelen na de versoepelingen plots weer verstrengd werden, hadden we even een dipje, maar dat komt nu weer in orde.” De 10 kamers zijn inmiddels afgewerkt en op het moment van ons verblijf allemaal geboekt. “Er moet enkel nog een trap gezet worden achterin het restaurant”, vult Karel aan. We sluiten de koffieklets af met een theetje en kruipen meteen ons bedje in.

’s Morgens is Giovanni opnieuw druk in de weer om zijn gasten te voorzien van een stevige brunch. Ik kies voor natuuryoghurt met muesli en stukjes appel en ananas, en mijn dagelijkse cappuccino. Vincent is niet zo’n koffiedrinker en vraagt om een warme chocomelk. Yes, gemaakt met echte chocoladestukjes! Hij kiest voor een spiegeleitje met rucola en een portie luchtige pannenkoekjes – die hij uiteraard met mij moet delen. Sharing is caring. Ben je trouwens fan van het sharing-concept? Met uitzondering van maandag kan je elke dag vanaf 16u een tafeltje boeken in de Bar Food voor het sharing plates-menu.

Door Charlotte Dupont.

Neem een kijkje op de website van Nonam als je een tafeltje wilt boeken in het restaurant, voor een overnachting of een gezellige brunch. Voor een 6-gangenmenu betaal je €65, met een supplement van €39 indien je er aangepaste wijnen bij wenst. Een overnachting boeken kan vanaf €118,75 per nacht. Bij een minimaal verblijf van 2 nachten startend op zaterdag boek je momenteel de tweede nacht trouwens aan de halve prijs.

Ontdek nog meer artikels over ...