In het hartje van Belgisch en Nederlands Limburg, ligt het Rivierpark Maasvallei. Fiets er doorheen de prachtige fauna en flora, verken de Maas tijdens een romantische boottocht en proef de culinaire streekproducten. Ideaal als je er even rustig tussenuit wil knijpen.

Wanneer je de streek nadert, word je verrast door een oase van groen, waterlopen, graanvelden, karaktervolle bomen en idem dito pittoreske dorpjes. Vanuit Oost-Vlaanderen is het ongeveer een tweetal uur rijden naar het Rivierpark Maasvallei. Voor velen nog onbekend terrein, maar deze regio herbergt heel wat moois.

De Maas vormt het epicentrum van een gebied dat ruim 15.000 hectare omvat. Het is een regenrivier, wat zoveel wil zeggen dat deze door de regen verandert van vorm. Ze ontspringt in Frankrijk, en bracht honderden jaren geleden via de Ardennen heel wat grondstoffen zoals grind met zich mee, een materie die nog steeds gebruikt wordt als bestanddeel van beton. Door de grindontginning na de Eerste Wereldoorlog ontstonden er diepe plassen die op termijn de fauna en flora dusdanig verstoorde. Zonder interventie dreigden verscheidene plant- en diersoorten voorgoed uit de streek te verdwijnen, alsook de aloude dorpjes waar overstromingsgevaar heerste. België en Nederland sloegen de handen in elkaar om de Maas in ere te herstellen, met als resultaat het huidige landschapspark. Een grensoverschrijdend project en unieke samenwerking tussen natuur, industrie en landschapsontwikkeling.

Tijdens de boottocht waan je je door het grillige landschap en dieren bijna in de Afrikaanse Savanne

Wandelen, fietsen en bootje varen
In de streek is het heerlijk wandelen en fietsen, over de grenzen heen. België en Nederland zorgden voor een uniforme bewegwijzering die je doorheen stukjes ongerepte natuur van A naar B brengen. Je kunt kiezen tussen verschillende ‘lussen’ rondom de Maas, met een focus op natuur en plaatselijke geschiedenis. Het schattige veerpontje brengt je doorheen de dag naar de overzijde van de rivier. Passeer zeker ook langs charmante dorpjes als Kessenich, Thorn en Stevensweert met elk hun cultuurhistorische bezienswaardigheden.
Of blaas even uit tijdens een rondvaart op de Maas. Botel Ophoven biedt ecologische rondvaarten – met een elektrische boot – aan met de mogelijkheid tot het huren van een gids. Door het project is de Maas een thuis geworden voor vele water- en trekvogels, bevers, vissoorten, zelfs wilde paarden en koeien die op natuurlijke wijze bijdragen aan het behoud van de Maasvallei. Tijdens de boottocht waan je je door het grillige landschap en dieren – afgezien van de grote zoogdieren die ontbreken – bijna in de Afrikaanse Savanne. Echt waar!

De ligging in het Kempische plateau zorgt voor een gunstig microklimaat waardoor het er zelden regent

Gastronomische verwennerij
De Maasvallei is ook een thuis voor vele gastronomische lekkernijen. Vlakbij het historische Maaseik bevindt zich het Wijndomein Aldeneyck. De ligging in het Kempische plateau zorgt voor een gunstig microklimaat waardoor het er zelden regent en de zon een maximaal effect heeft op de wijnranken. Het wijndomein staat gekend voor zijn pinot-wijnen, meermaals bekroond als beste van België. Bovendien worden de druiven milieubewust geteeld, zonder pesticiden maar wel natuurlijke organismen die zorgen voor de instandhouding en rijping van de druif. In het najaar, afhankelijk van de voorbije hitte en vochtigheidsgraad, worden de trossen zorgvuldig met de hand geplukt. Wijnboer Karel en Tine Henckens vertellen er alles over tijdens een uitgebreide rondleiding en aansluitende wijndegustatie in de gerestaureerde schuur. Een bezoekje meer dan waard. Het prachtige wijndomein werd trouwens tijdelijk omgedoopt tot ‘de Elsakker’ in de fictiereeks Tom & Harry met oa. Gilles De Schrijver en Robrecht Vanden Thoren in de hoofdrol.
Nog een bezoekje meer dan waard is het Aldeneikerhof waar je naast een overnachting in een prachtige suite, ook kan genieten van een gastronomisch menu. Maar daarover hebben we het volgende week dan weer uitgebreid!

© Kjersti Nilsen

Praktisch

Adresjes:
Botel Ophoven, Maasdijk 1, 3640 Ophoven, www.botelophoven.be
Wijndomein Aldeneyck, Hamontweg 81, 3680 Aldeneik-Maaseik, www.wijndomein-aldeneyck.be
Aldeneikerhof, Hamontweg 103, 3680 Aldeneik-Maaseik, www.aldeneikerhof.be

Toerisme:
www.toerismelimburg.be
www.rivierparkmaasvallei.eu