Gent

In het midden van de shopping area in Gent vind je een rustplaats om even te genieten van een kwaliteitsvolle koffie, een lekker theetje of een huisgemaakte limonade. We hebben het over de Take Five Espressobar in de Volderstraat, de zaak van Alexis Ywaska. Hij ruilde de luchtvaartsector in voor zijn eigen koffiebar. Maar niet zomaar een van de zovelen. De nadruk ligt op speciality koffie, waarbij de kwaliteit van de bonen gewaarborgd is. Bovendien wordt de koffie enkel gezet door opgeleide barista’s: Alexis zelf, Kristian Aleksiev en Pieter D’Hooghe. Ben je toch niet zo’n koffieliefhebber, kies dan voor een van de huisgemaakte limonades: Nina, Bill, Dexter of Alice. Verrassende smakencombinaties en lekker fris tijdens de warmere zomerdagen.
In juli 2015 opende Laurence De Jonghe haar Peaberry Coffeebar in de Limburgstraat in Gent. Hiermee gooide ze haar stresserende leven overboord en maakte ze van haar passie haar beroep. Deze Scandinavisch ingerichte zaak met jazzy muziek straalt rust en gezelligheid uit. Een toevluchtsoord voor studenten, opmerkzame toeristen en werkenden in de buurt. Peaberry is een koffieboon die alleen in de bes zit, in tegenstelling tot andere bonen die met twee tegen elkaar groeien. Dit levert een betere smaak op. De koffiebonen haalt ze bij de Antwerpse koffiebranderij Caffènation. Ook een van onze favorietjes in Antwerpen.

Antwerpen

Een van de bekendste koffiebars in België is inderdaad Caffènation in Antwerpen. Het bedrijf zag het daglicht in 2003 als koffiebranderij. Uit een soort van frustratie voor de desinteresse van de koffiedrinker. Sindsdien is het hun missie om de liefde voor het koffie zetten aan te wakkeren. Daarbij zijn hun bars het visitekaartje van de branderijen. De vestiging aan de Mechelsesteenweg 16 in Antwerpen bestaar er nu zo’n vijf jaar. En sinds kort werd een tweede zaak geopend aan de branderij in de Lamorinièrestraat 161. Ondertussen is het een echte keten. Caffènation heeft dealers in acht Europese steden en bereikt heel wat volk in België en Nederland. Wie thuis met de bonen wil experimenteren, kan zijn bonen gewoon online bestellen.
In Viggo’s Coffeebar op het Coninckplein 21 in Antwerpen staat barista Tim Jensen voor je klaar. Hij is een echte coffee-addict en dat merk je ook in zijn zaak. Er is een uitgebreid aanbod van eigen gebrande koffiebonen en gastkoffies van gerenommeerde koffiebranderijen uit enkele Europese steden zoals Berlijn, Kopenhagen en Londen. Daarnaast wil Viggo’s Coffeebar zich ook profileren als een plekje voor veganisten, met vegan cookies, taarten en in het weekend zelfs american pancakes. Naast al deze lekkernijen en de prachtige coffee-art staat ook gewone kunst hier centraal. Aan de muren ontdek je enkele werken van (on)bekend creatief talent. Hier wordt een klein beetje Scandinavië in deze multiculturele buurt geïntroduceerd. Ga het zelf ontdekken!

Brussel

Meet Marcel. Deze brave Engelse bulldog is de huismasqotte van Kaffabar. Ofwel ligt hij braaf wat te snurken in zijn mandje of hij wandelt goedkeurend rond in de zaak. Meet Marc. Hij is de trotse eigenaar en barista van Kaffabar. Iets langer dan een jaar geleden opende hij zijn koffiebar op het Rouppeplein in Brussel. Vol enthousiasme vertelt hij hoe hij de klant een unieke beleving wil geven. Er is een uitgebreid aanbod aan slow koffies en espresso’s van verschillende soorten bonen, voornamelijk van koffiebranderij MOK uit Leuven. Maar ook heb je er lekkere huisgemaakte gebakjes: cookies, carrot cake, brownies… Of proef er de chocolade- en espressococktails. Bovendien heeft de sympathieke Marc Daniels ook een award in de wacht gesleept van beste barista van 2016, uitgereikt door VENUEZ. Op basis van zijn signature drink: de Coco Matcha. Een drankje op basis van witte rum, matchasiroop, soya kokosnootdrink en espresso. Dit is het ideale plekje om een atypische koffiesmaak uit te testen.
François Lafontaine weet duidelijk wel van aanpakken. Nadat hij eerder al de Coffee Company aan de Zuidstraat en Café de la presse op de Louizalaan opende, richtte hij in 2014 ook nog eens Café du Sablon op. Qua interieur past het in de stijl van vele koffiebars: een vintage interieur met gekleurde retro zeteltjes en houten tafeltjes. In zijn aanbod volgt hij ook de laatste trend van de slow koffies: verschillende koffiezetwijzes zoals bijvoorbeeld V60, Aeropress, Chemex… Hij onderscheidt zich echter wel in kleine details. Zoals het aanbod van internationale bladen en kranten, in de hoek een kleine branderij waar koffie geroosterd wordt en de mogelijkheid om zelf betere koffie-apparatuur aan te kopen. Deze bar heeft ook een terras aan de straatzijde met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Zavelkerk. Start hier je dag met je krant en een goed kopje koffie en die kan ongetwijfeld niet meer stuk.

Leuven 

Dat een goed tijdschrift en een lekkere koffie samenhoren, dat heeft ook Kris van koffiebar Noir in Leuven goed begrepen. Jarenlang had hij een tijdschriftenwinkel tot hij zo’n vijf jaar geleden zijn leven een andere wending gaf en die wending doopte hij om tot Noir. De zaak verrast ons door de bijzondere muurdecoratie. Het is het werk van de Engelse streetart kunstenaar Anmar Mirza, die opereert onder de tag 1990. Hij verbleef een poosje in Leuven en kreeg van Kris en zijn vrouw Murielle de kans om die beleving op hun muur te schetsen. Hip en vernieuwend! Dat het koppel wel vaker toeristen over de vloer krijgt, merk je aan de vele klantenkaarten op hun wall of fame. “Ik geraak zelf vaak mijn klantenkaarten kwijt, dus dachten we om die voor onze klanten bij te houden. Maar da’s een beetje uit de hand gelopen (lacht). Ondertussen is het meer een wall of fame geworden, waarbij iedereen een stukje van zichzelf in Noir achter laat”, aldus Kris.
Ken je Mister Bean al? We hebben het hier niet over die onhandige en klungelachtige Engelse komiek die altijd in hilarische situaties terechtkomt, maar over de zaak van Thomas Vreriks. Gelegen in Kessel-Lo, aan de achterkant van het station. Ideale plek om nog snel een kopje koffie te bestellen wanneer je nog wat te vroeg bent voor je trein. Het concept is eenvoudig: beans and bagels. Naast koffie heeft hij dus ook een uitgebreid aanbod aan bagels, maar er zijn ook fruit- en groentesapjes, taartjes en dagverse soep. Ook aan de kinderen wordt gedacht. Achteraan is een klein speelhoekje waar speelgoed voorzien is. Met Mister Bean denkt hij ook lokaal. Hij wil jonge ontwerpers een kans bieden om hun werk te presenteren. Dat kan gaan van tentoonstellingen, foto’s, schilderijen tot juwelen, met aandacht voor de kunstenaar.

Hasselt 

Bij King Kong Coffee in Hasselt voel je je meteen thuis. Het charmante en plezante koppel Marc en Gemma dragen hun King Kong in het hart. De zaak is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van Marc. Vroeger roosterde hij thuis zijn eigen koffiebonen, tot hij het allemaal wat meer wou begrijpen en een opleiding volgde bij Caffènation in Antwerpen. Ze werken er dan ook met de Little Green Bag-koffie, direct aangekocht bij de koffieboeren zelf, zonder veel tussenschakels. Dit alles voor bijzonder democratische prijzen tussen €1,8 en €3, met het gezelschap van King Kong erbovenop.
In 2010 werd Roel Driesen, eigenaar van Mucho Gusto in Hasselt, Belgisch Kampioen Cuptasten. Om het wat eenvoudiger te zeggen: kampioen in koffie proeven. Naast het koffie proeven, kan hij die natuurlijk ook als de beste zelf zetten. Een jaar later werd hij zo verslaafd dat hij, samen met zijn vrouw, zijn eigen zaak Mucho Gusto opende. Je vindt die op de Zuivelmarkt, in de schaduw van het Begijnhof van Hasselt. Het interieur ziet er nogal strak en ernstig uit, met de zwarte en witte basiskleuren maar door de leuke decoratie-elementen – denk: vintage appelblauwzeegroene lamp, een oude wereldkaart, gloeilampen en wat plantjes hier en daar, creëert hij een zeer warm gevoel. Wordt het je binnen iets té warm? Nestel je dan buiten op het zonnige terras.

Kortrijk

Viva Sara ademt koffie. Overal in deze traditionele maar stijlvolle zaak vind je oude koffiezetapparaten, koffiemalers… Het bewijs dat het koffiemetier door de aderen stroomt van de familie Deprez. Al sinds 1987 branden ze hun eigen bonen in de branderij in Vichte. Pas met de opening van hun koffiehuis in Kortrijk werd het merk Viva Sara gelanceerd. Een van de drie merken van de familie. Zo is er ook nog Viva Laura, een exclusieve chocoladelijn en Viva Lena, lekkere confiserie. Je kunt deze merken kopen in hun aangrenzende shop. Naast de vestiging in Kortrijk kun je ook in Brugge een gelijkaardig Viva Sara-koffiehuis vinden. West-Vlamingen weten nu dus waar ze moeten zijn voor hun bakje troost!
Een van de hipste zaken in Kortrijk is ongetwijfeld Kaffee Renée in de Lange Steenstraat. Naast koffie is de koffiebar ook gekend voor zijn warme chocolademelk van Leonidaschocolade, of voor de verse gebakjes en taarten. Alle zoetebekjes voelen zich hier 100% thuis. Dat kan ook wel liggen aan het kleurrijke, moderne en sympathieke interieur. Zo trekt de kartonnen eland op het retrobehang onmiddellijk je aandacht. Neem plaats onder zijn toeziend oog of kies voor een barkrukje en sla een praatje met het vriendelijke personeel!

De koffieplekjes!

Take Five Espressobar

Voldersstraat 10
9000 Gent
open van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u
zaterdag van 9u tot 18u

Peaberry Coffeebar

Limburgstraat 24
9000 Gent
Open van dinsdag tot vrijdag van 8u tot 18u
Op zaterdag van 9u30 tot 18u
Zondag gesloten

Caffènation

Mechelsesteenweg 16
2000 Antwerpen
Open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 19u
Zaterdag van 9u tot 19u
Zon- en feestdagen van 11u tot 18u

Viggo’s Coffeebar

De Coninckplein 21
2060 Antwerpen
Open van maandag tot vrijdag van 7u30 tot 17u30
Op zondag van 9u30 tot 17u30
Zaterdag gesloten

Kaffabar

Rouppeplein 1
1000 Brussel
Open van dinsdag tot vrijdag van 8u tot 18u
Op zaterdag van 9u tot 18u
Zondag gesloten

Café du Sablon

Regentschapsstraat 26
1000 Brussel
Open van maandag tot vrijdag van 7u30 tot 20u
Zaterdag en zondag van 8u30 tot 20u

Noir

Naamsestraat 49
3000 Leuven
Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u
Zondag gesloten

Mister Bean

Leuvensestraat 5
3000 Leuven
Open van dinsdag tot zaterdag van 9u tot 18u
Zondag en maandag gesloten

King Kong Coffee

Maastrichterstraat 58
3500 Hasselt
Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 18u
Zondag en maandag gesloten

Mucho Gusto

Zuivelmarkt 44
3500 Hasselt
Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 18u
Zondag van 14u tot 18u

Viva Sara

Grote Markt 33
8500 Kortrijk
Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u
Zondag gesloten

Kaffee Renée

Langesteenstraat 32
8500 Kortrijk
Open van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u30
Op zon- en feestdagen gesloten
Behalve op koopzondagen, ook van 9u tot 18u30

Ontdek nog meer artikels over ...