Ribera del Duero
Condado de Haza
Pago de Carraovejas
Finca Villacreces
De wijngaarden in deze regio hebben de nabijheid van de rivier heel erg nodig

Klaar om mij te laten verrassen door de veelzijdigheid van wijnen uit de regio en de vooroordelen voorgoed achter mij te laten trekt onze bus richting Condado de Haza, een wijndomein van de Familia Fernandez Rivera, waar we worden verwelkomd door Pablo en zijn equipe van de Consejo Regulador van Ribera del Duero. We worden ondergedompeld in de wijnen van deze regio en ontdekken dat er naast rode wijnen van de druif tempranillo ook een witte wijn wordt gemaakt van de druif albillo mayor. Voor mij een ware ontdekking, en hoewel het (momenteel nog) geen appellatiewijn kan zijn, heel toegankelijk, fris, aromatisch en tegelijk vol van smaken en structuur.

Een imposante oprit en gebouw met mooie vergezichten, logeren in een echte bodega is een must als je de regio bezoekt. De geur van vers geperst druivensap, de authentieke houten structuur en de bedrijvigheid van het domein, we logeren als het ware bovenop de ruimtes waar de wijn werkelijk wordt gemaakt. Bodegas Nabal kent daarnaast ook een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Een bezoek aan Finca Villacreces, gelegen pal naast het befaamde Vega Sicilia, mag zeker niet ontbreken op je lijstje. Het domein zet naast wijn maken ook heel erg in op wijnbeleving, want daar draait het uiteindelijk toch allemaal om? Samen wijn beleven. We bezoeken er het wijndomein en worden uitgedaagd om de blend van het huis na te maken. Bevat de blend meer pittige tempranillo, meer krachtige cabernet sauvignon of is hij toch wat zachter met merlot? Daarna staan elektrische fietsen ons op te wachten om een rit te maken door het domein, langs de wijngaarden en de rivier Duero die vlakbij ligt. De wijngaarden in deze regio hebben de nabijheid van de rivier heel erg nodig omdat deze de temperatuur zowel in de hete zomers als de koude winters matigt. Op die manier wordt het groeiseizoen verlengd, en kunnen de druiven hun volle rijpheid bereiken.

El Cipres
El 51 Del Sol
Ribera del Duero

Ik kijk ervan op wat de regio allemaal te bieden heeft aan gastronomie, van traditioneel Spaanse bistro’s tot sterrenrestaurants. In het Michelin restaurant Taller* beleef je absoluut een onvergetelijke ervaring en laat dat nu net eigendom zijn van het domein waar ik jaren geleden al een fles van dronk samen met mijn vader. Veel lege flessen spaart hij niet, maar deze staat er wel tussen, en dat wil zeggen dat het een memorabele fles was. Een lichtshow op de betonnen cuves, een prachtige tonnellerie, en een sterrenrestaurant. Het is duidelijk dat ook Bodegas Arzuaga diversifieert en inzet op beleving.
Onze middag was er zonder meer onvergetelijk, tongstrelend, kunstwerkjes één voor één, kortom een totaalbeleving. Alleen al de appetizers werden zo leuk gepresenteerd dat we van de ene smaaksensatie in de andere overgingen, en voor ieder wat wils. Van groenten, naar eend, wild, truffel, mango en terug. Een kleurrijke, heerlijke reis doorheen ons smakenpalet. Zelfs bij het dessert was de originaliteit niet ver weg wanneer we een schroef en moer in chocolade ganache zagen liggen.

Om je ervaring van de natuur en omgeving in de regio Ribera del Duero compleet te maken kan je een zonsondergang meepikken vanuit een hoger gelegen wijndomein. Hoe hoger gelegen, hoe mooier de zonsondergang. Bodega Bosque de Matasnos is een van de hoogst gelegen domeinen in de regio, en volledig omgeven door groen. Een vroeger onontgonnen gebied werd omgebouwd naar wijngaarden, en weiden voor de vele dieren die ze herbergen om zo de diversiteit in de omgeving van de wijngaarden te verbeteren. De eigenaar Jaime en exportmanager Carmen ontvangen je er heel hartelijk aan hun tafel om samen sfeervol te genieten van een traditionele Spaanse maaltijd.

Ribera del Duero
Dominio de Cair
Bosque de Matasnos
Wel, Ribera del Duero, met je zonnige dagen en koele nachten, je veroverde voor altijd een mooie herinnering in mijn hart!

Snuif je tussen de wijnbezoeken ook graag even de sfeer van een stad op, dan kan je een middag spenderen in Aranda de Duero. Op en rond de Plaza Mayor valt er heel wat te beleven. Terrasjes, winkeltjes, en ook culinair vindt iedereen er zijn gading. Van eerder traditionele maaltijden bij een echte asador (grill) zoals El Ciprés waar je kan smullen van ovengegaard lamsvlees tot een verfijnde bistro als El 51 Del Sol waar je begint met hamkroketjes over gazpacho, of een stukje varkensvlees tot een romig dessert.

Op een mooie zonnige dag is het prachtig vertoeven in en rond het kasteel van Peñafiel. De stralende zon en mooie vergezichten laten je even wegdromen. We bezoeken in de buurt van het kasteel de Plaza del Coso, een binnenplein waar stierengevechten plaatsvinden, zelfs vandaag nog. Het voelt alsof we in een westernfilm zitten. Vanaf het binnenplein heb je een prachtig zicht op het kasteel van Peñafiel.

We eindigen de vierdaagse rondrit in Ribera del Duero met een knaller van een bezoek aan het state-of-the-art wijndomein Bodega Pago de Carraovejas. Ook bij dit domein staat wijnbeleving centraal. Genieten kan op het magnifieke terras met zicht op het kasteel van Peñafiel, of in het eigen Michelin-sterrenrestaurant Ambivium (wat zoveel betekent als op een kruispunt staan). Dineren met zicht op de wijngaarden, what’s more to want?! Het domein, opgericht door José Maria Ruiz, een gevierde sommelier, telt meer dan 100 ha wijngaarden en gebruikt de meest moderne technieken. We voelen ons dan ook heel klein wanneer we op de bovenverdieping de vaten zien die pas gevuld waren met druiven.

Wel, Ribera del Duero, met je zonnige dagen en koele nachten, je hartelijke mensen, lekker eten en lekkere wijnen natuurlijk, je veroverde voor altijd een mooie herinnering in mijn hart! Ik kom terug!

Door Sara Adam.

Meer info over de regio vind je via deze link!

Taller
Bosque de Matasnos
Condado de Haza

Ontdek nog meer artikels over ...