De Baskische kust
Uitwaaien en je hoofd leegmaken of je laten meezeulen door de levendige ambiance. Aan de stranden aan de Baskische kust wisselt ongerepte stilte zich af met vrolijke drukte. Langgerekte familiestranden prikkelen de curiositeit van vissers, surfers en zonnekloppers. De Franse badplaats Saint-Jean-de-Luz is één van de belangrijkste vissershavens en vormt de thuisbasis voor een vijftigtal vissersboten. De geur van vis fladdert er in het rond en de vissers veilen met een zekere fierheid hun verse vangst van sardines, heek en tonijn. Surfers kunnen zich dan weer volledig uitleven in het legendarische Biarritz. De vele surfspots en het warme zeewater maken van Biarritz het hele jaar door een heerlijke surfregio. Beginners leren de kneepjes van het vak in de surfschool en de ervaren surfers tonen hun kunsten tijdens wereldwijde competities. Wie liever niet surft, kan zich wagen aan het zeilen, kanovaren, stand-up paddelen of gewoon liggend op de strandhanddoek wachten op een kleurtje.

Welzijn en ontspanning
Heb je even nood aan een break? In het Baskenland waait je stress weg, met de zeewind mee. Trakteer jezelf op een kostbaar moment van rust met strandwandelingen, zuivere zeelucht of een sessie thalassotherapie. Dompel je onder in baden gevuld met organisch zeewater en laat je verrassen door het helende effect ervan op je huid, spieren en gewrichten. In het Baskenland vind je vijf thalassokuuroorden die elk een brede waaier aan verzorgingsmogelijkheden bieden. Daarnaast zijn er tal van andere spa’s en instituten die volledig in het teken staan van ontspanning en welzijn.

Voor de echte zoetebekjes wordt het gebak gevuld met kersenconfituur of zelfs met chocolade

Le piment d’Espelette en le gâteau basque
De Baskische keuken levert schatten van smaken en is op gastronomisch vlak één van de uitblinkers. In de omgeving van het Baskenland groeit de peper Piment d’Espelette. Al vanaf de eerste hap worden je smaakpapillen gestreeld door de smaak van rode paprika en rijpe tomaten. Deze mix van licht pittig en zoet maakt deze peper een heerlijk aromatische smaakmaker voor zowel hoofdgerecht als dessert. Een traditioneel dessert dat je zeker niet mag overslaan is de gâteau basque. Een klassiek gebak waarvan het knapperige deeg aan de buitenzijde de smeuïge binnenkant goed weet te verbergen. Met als finishing touch een amandelsmaak die op een subtiele manier aanwezig is zonder te domineren. Voor de echte zoetebekjes wordt het gebak gevuld met kersenconfituur of zelfs met chocolade. Wie benieuwd is naar meer lokale producten en smaken kan La Route Gourmande des Basques volgen, een gastronomische route die je wegwijs maakt doorheen de culinaire Baskische specialiteiten.

Traditionele festiviteiten
In het Baskenland is er altijd een reden om feest te vieren. Een rugbywedstrijd, een ham-, kaas- of kersenmarkt, carnaval, festivals, … De plaatselijke bewoners genieten van het leven en vieren dit graag ten volle. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd die draaien rond muziek, theater, cinema en literatuur. Dat feestvieren deel uitmaakt van de Baskische vreugdevolle identiteit uit zich in de vele festivals die je in iedere stad vindt, met als onverbiddelijke hoogtepunt Les Fêtes de Bayonne. Woensdag voor de eerste zondag van augustus wordt het startschot gegeven van vijf dagen dansen en zingen in de straten. De straten kleuren volledig rood en wit en iedereen is welkom om samen met de locals feest te vieren.

Ook al begrijp je misschien niets van de spelregels, je ontdekt een uitzonderlijk uitbundige sfeer

Traditionele sport en avontuur
Rugby en het Baskisch pelottespel zijn de meest populaire sporten in het Baskenland. In meerdere Baskische steden bevinden zich kaatsmuren, en een grote vurigheid achter de twee belangrijkste rugbyclubs in de regio symboliseert de traditie. Haal alles uit je bezoek aan het Baskenland door zeker eens een wedstrijd mee te pikken. Ook al begrijp je misschien niets van de spelregels, je ontdekt een uitzonderlijk uitbundige sfeer en geniet van een geweldige show. Basken houden van sportieve uitdagingen zoals alpinisme, raften, canyoning en parapente. Voor wandelaars zijn er meer dan 5000 km bewegwijzerde boerenweggetjes en smokkelpaden die de bergen doorkruisen. Hoog reikende bergtoppen dagen fietsers uit en 16 golfparcours maken van Biarritz de absolute golfbestemming.

Door Katrien Mergan.

Meer info over het Baskenland vind je hier.

Ontdek nog meer artikels over ...