50. Marie Wynants

Na haar huwelijk met Bazart-zanger Mathieu Terryn ontpopte fotografe Marie Wynants zich in ijltempo tot it-girl en stijlicoon. Het echtpaar wordt wel vaker in de bekendere en hippere restaurants van Antwerpen, Ibiza en Portugal gespot, maar is ook niet vies van een foodie-zijstapje als het over-the-top kookboek Croquestar. Wynants fotografeert ook graag eten en drinken, en is daarbij vaak esthetisch provocatief. Verdiende opener van onze lijst met foodies.

49. Patrick Nijs

De eigenaar en wijnmaker van de Urban Boutique Winery De Wijnfaktorij in Antwerpen is een schoolvoorbeeld van de nieuwe, moderne wijnbouwer in eigen land. Met wijngaarden in Maaseik, het Hageland en de provincie Antwerpen bewaart hij het overzicht over het beste wat ons land te bieden heeft. Zijn wijn Kontreir wordt in een paar van de beste restaurants van de wereld geschonken.

48. Sofie Van Den Bossche

De Vlaamse overheid heeft zo’n vijftien jaar geleden eindelijk ingezien dat het culinaire erfgoed van onze regio een belangrijk deel is van de cultuur, en ondersteunt ook topchefs in hun missies naar het buitenland. Sofie Van Den Bossche is als Project Leader van het Culinary Centre van Toerisme Vlaanderen verantwoordelijk voor die hausse, en zij ondersteunde en organiseerde ook de komst van de 50 Best naar Antwerpen. Onderschatte persoonlijkheid.

47. Daniëlle Verhulst

Er zijn de voorbije paar jaar heel wat jonge, vrouwelijke ondernemers aan de slag gegaan met originele culinaire projecten, en Daniëlle Verhulst is zonder meer een van de voorlopers van deze beweging. Met haar bedrijfje Djar levert ze gezonde maaltijden in-a-djar naar bedrijven en particulieren. Samen met haar collega Alison bleef ze ook tijdens de pandemie initiatieven ontwikkelen om Djar overeind te houden. Erg doortastende en enthousiasmerende ondernemer, en terecht in onze lijst met foodies.

46. Piet De Kersgieter

De foodfotografen in Vlaanderen horen al dertig jaar tot de beste ter wereld, met Tony Le Duc als voorloper, en later ook Kris Vlegels en Heikki Verdurme. De nieuwe generatie, waaronder Piet De Kersgieter, is van alle markten thuis, met naast fotografie- ook videografieskills. De Kersgieter verdient zijn plaats in deze top 50 omdat hij tijdens de crisis de moed had een nieuw product op de markt te brengen, Ovun, een premium all in one woodoven voor bbq, pizza en brood.

foodies
Patrick Nijs
foodies
Daniëlle Verhulst
foodies
Sofie Van Den Bossche
Piet De Kersgieter

45. Isabeau Sas

Isabeau Sas is een total wine geek met een passie voor lekkere en betaalbare wijnen. Zij woonde en werkte in Zuid-Afrika, Bordeaux en California en merkte op dat de Belgische markt nog niet genoeg deed om jonge wijnmakers en jonge wijndrinkers te ondersteunen. Met haar bedrijf en platform Our Daily Bottle voert ze de wijnen rechtstreeks in en verkoopt ze die meteen door naar de eindconsument. Jong, uitzonderlijk talent.

44. Christophe Heynen MW

Belgen scoren over het algemeen hoog op de meest belangrijke food- en wine wedstrijden in de wereld, maar Master of Wine worden, dàt is nog een geheel andere uitdaging. Christophe Heynen slaagde erin de volledige studie te doorlopen en de examensessies met vrucht te beëindigen. Hij mag sindsdien officieel het addendum MW aan zijn naam voegen. Om je een idee te geven, er zijn er maar twee die het hem voordeden in België!

43. José Lemahieu

Als we talenten hebben lopen in onze toprestaurants, dan is dat voor een groot stuk te danken aan belangrijke leermeesters. De rol van meester-sommelier José Lemahieu, voormalig  docent aan de hotelschool Ter Groene Poorte, kan in deze niet onderschat worden. Hij kneedde voormalige sommeliers van het jaar als Dries Corneillie en Joachim Boudens tot wat ze nu zijn: exemplarisch voor de hospitality in ons land. Lemahieu werd onlangs ereburger van de gemeente Heuvelland voor zijn nooit aflatende inzet voor de Belgische wijn, en in het bijzonder uiteraard de vele parels van de Westhoek.

42. Charlotte Matthys

De jonge Charlotte Matthys studeerde af als bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent en begon het jaar daarna te experimenteren met een alcoholvrije, gedistilleerde kruidendrank, NONA June (what’s not to like?, nvdr.) Het idee voor NONA June groeide uit een persoonlijke frustratie: “Ik drink graag gin, maar al die alcohol past niet altijd, zeker niet als je de dag erna vroeg moet opstaan om te gaan werken.” NONA June wordt vandaag in meerdere sterrenrestaurants geschonken. Dit jaar al op 42 in onze lijst van foodies.

41. Hannes Desmedt

Het is maar een kleine stap van de alcoholvrije gin naar het werk van de bartender. Hannes Desmedt deed er tijdens de pandemie een schepje bovenop en publiceerde o.a. het boek Apero Maison. Eerder al werd hij Best Sommelier in de Copa Jerez world final, en in 2019 nog winnaar van de Campari Negroni Competition. Rasecht ondernemer met verstand van zaken en een tomeloze drang naar innovatie.

Hannes Desmedt @ Pieter D’Hoop
foodies
Isabeau Sas ©nouchka
José Lemahieu
foodies
Charlotte Matthys

Ontdek nog meer artikels over ...