Naast bartender en sommelier is Hannes Desmedt ook ondernemer. Hij werkte bij onder andere Hertog Jan en Hof van Cleve en verhuisde voor een tijdje naar Frankrijk om nog meer te leren over bartenden. In 2017 richtte hij zijn eigen bedrijf Wine Blend op dat zich specialiseert in de catering van events en in consulting over hospitality. Tijdens de coronacrisis wou hij een creatieve oplossing vinden om toch nog met zijn passie bezig te kunnen zijn. Hij richtte samen met zijn vrouw JohnJune op. Voor elke gelegenheid kan je bij hen terecht voor een box vol met lekkere drankjes.

De coronacrisis had voor veel mensen één voordeel: tijd. Hannes heeft van die tijd gebruik gemaakt om aan Apero Maison te werken en het resultaat mag er zijn. De recepten worden aangevuld met prachtige foto’s, gemaakt door Pieter D’Hoop, en veel info over de kunst van cocktails maken. Leuke anekdotes en heel veel tips maken dit boek tot een ware gids voor beginners, maar ook gevorderden kunnen er nog uit leren. Zo beschrijft hij de vijf primaire smaken die ons smaakorgaan (de tong) kan onderscheiden. Hij geeft ook uitleg over alle soorten dranken, van whiskey tot likeuren en mixers. In veel cocktailrecepten heb je een soort siroop nodig, die je gemakkelijk zelf kunt maken. Hij toont twaalf verschillende recepten, gevolgd door een pagina gewijd aan het belang van ijsblokjes. Heel handig is ook de uitleg over het barmateriaal en de verschillende soorten glazen die bestaan, want ook dat maakt een groot verschil. Shaken, not stirred. Die zin doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Hannes legt ook uit waarom Mister Bond het ene verkiest over het andere.

Hannes Desmedt
In deze categorie hoort ook de Vitis Portón, waarmee Hannes in 2019 de Campari Negroni Competition won

Daarna volgen de recepten, die zijn opgedeeld in zeven categorieën. De Casual Cocktails built kan je maken met enkel een glas, een maatbeker en veel ijs. Snel en niet zo moeilijk, maar even lekker. Casual Cocktails shaken vragen al iets meer werk, maar door het shaken krijg je een aangename textuur in je glas. In de categorie feestcocktails staan recepten die je in grote hoeveelheden kunt maken, zo sta je niet de hele avond achter de bar. De culinaire cocktails zijn opnieuw wat moeilijker, bij deze categorie hoort ook de Vitis Portón, waarmee Hannes in 2019 de Campari Negroni Competition won. Dan zijn er nog de low cocktails en als laatste de no cocktails, die alcoholvrij zijn. Om af te sluiten deelt hij ook nog een aantal handcrafted recepten voor onder andere Spiced Glühwein en Homemade Limoncello.

Hannes vond het belangrijk om ook alcoholvrije cocktails in het boek toe te voegen, want die zijn moeilijk om te maken. De fundering van het drankje valt weg, waardoor je heel creatief moet omgaan met de ingrediënten die je wel nog ter beschikking hebt. Als hij aan een nieuw recept begint, is smaak altijd het vertrekpunt. Als je veel test en probeert kom je uiteindelijk tot unieke recepten, zoals in het boek Apero Maison. Wil je meer weten over Hannes Desmedt? Eerder dit jaar had june. een interview met hem over bartenden tijdens corona, lees het hier.

Het boek kost 27,50 euro en kan besteld worden via de site van Borgerhoff & Lamberigts. Je vindt het ook in de boekhandel.

Door Tess Bonte.
Foto’s: Pieter d’Hoop.

Hannes Desmedt
Hannes Desmedt

Ontdek nog meer artikels over ...