Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: Diest is meer dan De Halve Maan en de Citadel. Op zoek naar een warme kop koffie? Check! Op zoek naar een fancy loungebar? Check! Toch gewoon goesting in een simpele Croq? Ook check!

CROQ&MORE
Een gure dag vraagt om een goed ontbijt. En waarom dan niet meteen beginnen in het centrum van de stad: op de Grote Markt vind je Croq&more. Twee keer raden wat hun specialiteit is. En toch vind je er veel meer dan alleen croques. Ik ging voor een gezond ontbijt met yoghurt, fruit en granola. En mocht je je afvragen: ‘Een croque, kan dat eigenlijk wel als ontbijt?’ Tuurlijk wel! De Croque Iberico is een stevige aanrader. Die ‘stevig’ mag je letterlijk nemen.
Weinig tijd? Geen probleem! Neem een koffie en een lekkernij van de toog, vers gemaakt bananenbrood bijvoorbeeld. Ga je liever voor the real thing? Dan is er de keuze tussen verschillende soorten croques. En jawel, die zijn écht wel beter bereid dan de gemiddelde kotstudent-croque. (Studenten in de buurt van Diest die geen zin hebben om voor de zevende keer deze week zélf een croque te maken: kom naar Croq&more op de Grote Markt in Diest!)
Croq&More: Grote Markt 25, Diest

KOFFIEBAR ‘T DAMBORD
Tijd om de benen te strekken en de regen te trotseren. Diest heeft enkele gezellige winkelstraten. Vergeet tussen het windowshoppen door niet te kijken naar de gevels. In de Ketelstraat passeer je een oud hoekhuis met onderaan een stenen gevel en bovenaan een lemen gevel met houten balken. Dit huis heet ‘t Dambord en is erfgoed in Diest, maar de échte Diestenaren kennen het huis onder de naam ‘Het Gemoef’. Toch even uitleggen: een moef is de bijnaam voor iemand die vaak zuur kijkt. In dit huis woonde dan ook ooit  beenhouwer Beken.  Zijn vrouw stond in de winkel en die durfde nogal eens zuur en nors te zijn, met andere woorden: het was een moef. De Diestenaren: subtiel kan je ze niet noemen.
Gelukkig vind je er nu de vrolijke uitbaatster van koffiebar ‘t Dambord. Ze serveert er met heel veel plezier de ambachtelijk gebrande Stroobants koffie, een streekproduct uit Diest. Wanneer je de deur opent, wandel je binnen bij je grootouders op zondagmiddag: de geur van taart en koffie komen je tegemoet. Het is wel een iets modernere versie dan de typische oma-woonkamer. En neen, je hoeft je schoenen ook niet uit te trekken bij het binnenkomen.
Leuk detail: bij elke koffie krijg je drie (!) huisgemaakte koekjes. Van die zure moef is in elk geval niets overgebleven!
Koffiebar ‘t Dambord: Ketelstraat 30, 3290 Diest

THEE & DINGETJES
Geen koffiedrinker? Dan is ‘Thee & Dingetjes’ misschien meer jouw ‘ding’. Je vindt er meer dan 200 verschillende soorten thee. Kruidige thee, fruitige thee, Chinese thee, ijsthee, … noem het en ze hebben het.
Vanwaar dan de ‘Dingetjes’? Voor de echte theeliefhebbers zijn er ook handige theebenodigdheden én niet onbelangrijk: je kan er ook een High Tea reserveren. Dat boden de eigenaars vroeger aan aan huis, maar nu kan je er ook gewoon één reserveren in hun winkel / theebar aan de Grote Markt. Er zijn drie verschillende formules. Allen hebben ze die typische lekkere zoetigheden, zoals de scones met jam & clotted cream en de Engelse sandwiches. Voor de echte genieters: bij de Afternoon Tea Royale krijg je ook een glaasje cava en aperitiefhapjes. Nog op zoek naar een leuke activiteit onder vriendinnen? Laat je hier maar ‘s goed verwennen!
Thee & Dingetjes: Grote Markt 3, Diest

Wanneer je voldaan de zaak verlaat, kan je zelfs even zwaaien naar de patissier, Serge

DE NIEUWE HAAN
Nog meer gezelligheid en warmte vind je bij De Nieuwe Haan. Het interieur is strak en modern zonder koel te zijn. Al kan dat ook liggen aan de knappe glimlach van de zoon des huizes, Jules.
Jules kan gelukkig niet alleen mooi lachen. Hij won onlangs nog een prestigieuze bartender-prijs voor zijn zelfgemaakte Amaro Montenegro cocktail, en terecht. Een lichte, frisse cocktail met gebrande ananassmaak. Kan je je daar niets bij voorstellen? Jules serveert ‘m graag persoonlijk aan tafel. Maar ik kwam hier dus eigenlijk om een hapje te eten.
Omdat ik weet dat ik nog plaats moet houden voor een dessert, ga ik voor de Veggie Salade. Dat De Nieuwe Haan al 26 jaar bestaat, proef én zie je hier. Er staat duidelijk een chef met ervaring in de keuken. Een salade is hier meer dan drie bladen sla, vijf schijfjes komkommer en wat balsamico. Vijgen, tomaatjes, een eitje, champignons, ze zitten er allemaal in. Dat de Haan hier nog lang mag kraaien op de Grote Markt van Diest!
De Nieuwe Haan: Grote Markt 19, Diest

BISCUITERIE STUCKENS
Zoals ik al zei: plaats laten voor een dessert! Want de allerbeste taartjes vind je bij Biscuiterie Stuckens. Je wandelt er binnen in een taartjes- en koekjesparadijs. Wat je er wilt bestellen? Alles! Maar begin gerust met de specialiteit: de Diestse Koekjes. Ze zijn er in drie smaken: vanille, kaneel met chocolade en appelsien met cacao.
Een tip: wanneer je een koffie bestelt, krijg je ook nog twee koekjes uit de koekjestoog. Als je dus nog geen koffiedrinker was, word je dat nu sowieso wel. Toch liever iets fris? Bij Biscuiterie Stuckens schenken ze hun eigen homemade Siro’Nade. Een vruchtensiroop die je makkelijk kan verdunnen met water. Ze hebben ‘m in vier verschillende smaken en om al dat ander lekkers uit de Biscuiterie te compenseren,  deze siropen bevatten vier keer minder suiker dan een gewone frisdrank.
Wanneer je voldaan de zaak verlaat, kan je zelfs even zwaaien naar de patissier, Serge, door het grote open raam naar de keuken. Merci Serge!
Biscuiterie Stuckens: Zoutstraat 5, Diest

IL GIARDINO
It’s always aperotime somewhere in the world! En al zeker bij Il Giardino in de Koning Albertstraat. De oude Banque Centrale de la Dyle ziet er niet alleen aan de buitenkant indrukwekkend uit. Binnen kom je terecht in een mix tussen een museum, een loungebar en een interieurwinkel. Wie op zoek is naar een fancy lamp, een zalmroze fauteuil of een vintage vogelkooi is hier aan het juiste adres.
Ik zou het niet snel zeggen, maar duik zeker ‘s de kelder in. Je waant je er plots in de oude kluizenzaal. Eigenaars Luc en Ludo gingen creatief aan het werk met de kluizen. Van al die indrukken krijg je dorst, dat begrijp ik. Kies boven in de winkel één van de salonnetjes om aan je aperitief te nippen. Oh ja, het geluid van de tsjilpende vogeltjes krijg je er gewoon gratis bij.
Il Giardino: Koning Albertstraat 53, Diest

DE GOEIE KOST
En voor wie het nét iets meer mag zijn dan de gewone Dagelijkse Kost, kan terecht bij De Goeie Kost, op de Koning Albertstraat. Op de kaart vind je onder andere de vegetarische carpaccio van aardbei met burrata en tomaat of de niet-zo-vegetarische carpaccio van rund met groene olijven. Je moet er niet lang wachten en de gerechten zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook geweldig lekker. En dat vinden ook de buren hier, blijkbaar. Er worden bestellingen opgenomen en afgehaald door de winkeliers in de buurt.
Elke vrijdag-en zaterdagavond wordt het trouwens extra gezellig in De Goeie Kost. Dan worden de propere witte lakentjes opengegooid, de kaarsjes aangestoken, en de lichten gedimd. Dit is er dus niet echt eentje om te doen met je vriendinnen, maar wél met je lief. En mocht dat tegenvallen, dan kan je nog altijd staren naar de chef, die je via het open raam kan zien zwoegen in de keuken. ‘t Is maar een tip!
De Goeie Kost: Koning Albertstraat 31, Diest

Tekst en foto’s: Liesbeth Verhulst

Ontdek nog meer artikels over ...