Wie Diest bezoekt, ontdekt een levendige plek omringd door groene oases. Kuier door de gezellige winkelstraat met kleurrijke shops of strijk neer op een zonnig terrasje met het geroezemoes van andere levensgenieters op de achtergrond. Of zoek de goddelijke kalmte op van het middeleeuwse begijnhof, waar je het stadsgewoel achter je laat. De monumentenstad boordevol rustgevende oorden is perfect voor een fijne daguitstap of een zalig verwenweekend. Beleef Diest en zweef tussen stad en stilte in.

Orange is the new black
En die trend volgt Diest al meer dan 400 jaar! In de late middeleeuwen wordt Filips Willem, oftewel Prins van Oranje, aan de Sint-Sulpitiuskerk vol vreugde opgewacht. Een reeks huwelijken en erfenissen zorgden er namelijk voor dat Diest in 1602 onder het bewind kwam te staan van het adellijke huis Oranje-Nassau. Leuk weetje: vandaag draagt Koning Willem-Alexander van Nederland nog altijd de titel ‘Baron van Diest’.

Demerstad Diest
De Demer bepaalt al eeuwen het leven in de stad. De voorbije decennia is de waterkwaliteit van de rivier zodanig verbeterd dat de openlegging opnieuw mogelijk werd. Sinds enkele jaren maakt de rivier dan ook op een ingenieuze manier weer deel uit van het stadsbeeld. De herintegratie van de rivier brengt een zekere charme en rust naar de stad. Een uitgestippelde wandeling voert je langs de oevers en laat je terugblikken naar het Demerleven van toen.

Trakteer jezelf op een nieuwe outfit!

Begijnhof als teletijdmachine
Wanneer je door de monumentale barokke poort wandelt, lijkt het wel een portaal dat je naar lang vervlogen tijden voert. In het Unesco-beschermde begijnhof dwaal je rond in de middeleeuwse kasseistraatjes die je een ongekend rustgevoel geven. Dankzij de Vlaamse Meesters in situ word je helemaal naar de middeleeuwen gebracht want je kunt er vier schilderijen van Theodoor Van Loon in hun originele staat bewonderen.

Vestingstad
Ooit liepen op de stadsvesten wachters die in de verte speurden naar vijanden. Vandaag vormen de vroegere verdedigingsmuren een uniek groen wandelgebied aan de rand van de stad. Met wallen, stadspoorten, verdedigingsgrachten, een heuse citadel én een strategisch gelegen fort. De imposante verdedigingsgordel werd kort na de onafhankelijkheid van België gebouwd. Ontdek dit vernuftig stukje militaire architectuur dat uitzicht biedt op de stad en de vele groene oorden die Diest rijk is.

Shop till you drop
Diest heeft alle troeven in handen om je citytrip compleet te maken. Naast de bekende ketens vind je er ook allerhande speciaalzaken voor je interieur en tuin. Of trakteer jezelf op een nieuwe outfit! De uitbaters staan je graag bij met hun advies op maat. Start op de sfeervolle Grote Markt met zijn middeleeuwse huizen en monumenten en verken van hieruit de gezellige winkelstraten. Een pauze nodig tijdens het shoppen? Vlij je dan neer op een van de heerlijke terrasjes.

Onderduiken in het groen
Zet je longen wijd open en geniet met volle teugen van de natuurrijke omgeving. Eindelijk tijd voor die ongestoorde wandeling, dat ene relaxmoment in de zon of dat boek dat je al een jaar wilt lezen. In deze oases kan de buzz van de stad je niet bereiken. Zijn de fietsbanden opgepompt, is de ketting gesmeerd en het zadel perfect afgesteld? In Diest zit je meteen op het fietsroutenetwerk van Vlaams-Brabant dat goed is voor 1.800 km fietspaden door glooiende landschappen, holle wegen, gezellige steden en pittoreske dorpen.

Snoepen van de stad
Wat maakt een geslaagde citytrip? Lekker eten natuurlijk! Diest heeft talloze smakelijke streekproducten zoals mosterd, confituren, fruitwijnen, likeur en natuurlijk de Diestse Halve Maantjes. Die zijn een verwijzing naar het prachtige provinciedomein de Halve Maan en naar ‘lunette’, een onderdeel van de verdedigingsgordel rondom de stad. Daarnaast is het Gildenbier hét bier van de stad, ook al wordt het niet meer gebrouwen in Diest. Huisbrouwerij De Loterbol brouwt de twee andere geliefde Diestse streekbieren Drossaard en Loterbol.

Door Jill Kempenaers.

Info: www.toerismediest.be

Ontdek nog meer artikels over ...