Na een jaartje pauze is het culinaire pop-up concept ‘Dinner With The Queen’ terug van weggeweest. De formule blijft hetzelfde, maar wel met enkele frisse namen op de affiche. Op het menu? Kruidige lekkernijen en een flinke portie klimaatbewustzijn. 

Van iedere tien happen voedsel die we nemen, komen er zeven van de bijen: zo belangrijk zijn de bontgekleurde bestuivertjes voor de mens. Toch kampen we in ons land met massale bijensterfte, en daar kunnen we heus wat meer aan doen. Daarom blies natuurliefhebber Gilles De Backer van Utopia events vijf jaar geleden ‘Dinner With The Queen’ het leven in: een culinaire belevenis die met een vleugje klimaatsensibilisering een hommage brengt aan de koninginnebij.

De succesformule van de vorige edities blijft grotendeels onveranderd: een feeëriek diner tussen de wijn- en fruitranken waar klimaatbewustzijn en lokale partnerships centraal staan. Wel vervoegen dit jaar enkele jonge beloftes de affiche: chef-kok van dienst is Michiel van Colenberghe, die zijn strepen verdiende in voormalig sterrenrestaurant ‘t Huis van Lede en later De Traagheid in Tielt. Hij wordt bijgestaan door Lode Claus – telg van de vierde generatie kruidenkwekers bij het gereputeerde Kruiden Claus. Het duo is niet aan hun eerste samenwerking toe: eerder schreven ze al het boek ‘Kruiden Kweken Koken’. Voor Dinner With The Queen vertalen ze hun gedeelde passie voor keukenkruiden naar een zinspelend vijfgangenmenu.

Voor de dorstigen voorziet Lode ook aangepaste kruidenmocktails en artisanale kruidenthee. Liefhebbers van meer geestrijke dranken kunnen zich, naast de inbegrepen wijnen, tegoed doen aan een frisse Cuvée Fourchette— het speciaalbiertje dat brouwerij Van Steenberge exclusief voor Dinner With The Queen brouwde.

Dinner With The Queen
Dinner With The Queen
Eindigen doe je in de gezellige sailcloth tent

Wie deel wil uitmaken van het gebeuren mag ook dit jaar afzakken naar Purfruit: een biologische zelfpluktuin die verscholen ligt in de groene oase van de Leiestreek. Na een aperitief onder de oude eikenboom nemen de lokale boer en imker je mee in hun verhaal: tijdens een korte wandeling langs de fruitranken en bessenstruiken leer je niet alleen meer over de honingbij, maar ook over de ingrediënten die je later op je bord zal terugvinden. Eindigen doe je in de gezellige sailcloth tent, waar Lode en Michiel je onderdompelen in hun kruidenwereld.

Onder de leuze “zuurstof is belangrijker dan leerstof” blijft het niet alleen bij sensibilisering: bezoekers verlaten de plukweide niet alleen een tikje bewuster, maar mogen zichzelf bovendien een stukje bos in Brazilië toeschrijven. In samenwerking met Retopia, een project van onder meer kunstenaar Arne Quinze, plant Dinner With The Queen per bezoeker 1m² bos aan in het Atlantisch Woud. Het project mikt erop om de overgebleven delen van het zwaar geëxploiteerde regenwoud terug met elkaar te verbinden.

Dinner with the Queen vindt plaats van 30 juni tot 30 juli. Tickets kosten 169 euro per persoon (inclusief vijfgangenmenu en dranken à volonté) en zijn te bestellen via www.dinnerwiththequeen.be

WIN
june. mag een duoticket schenken voor een avondje Dinner With The Queen. Precieze datum volgens afspraak met de organisatie. Rep je als de koninginnebij naar onze Instagram– of Facebookpagina, waar je vanaf vrijdag 30 juni om 11u. heel eenvoudig kunt deelnemen. Veel succes!

Foto’s: Arne De Corte

Dinner With The Queen
Dinner With The Queen

Ontdek nog meer artikels over ...