Trouwe june. lezers weten dat we stiekem een beetje verliefd zijn op alles wat uit Italië komt. Van de risotto in het noorden tot de ambachtelijke pistacheijsjes in het zuiden. En dan hebben we het nog niet eens over Maria Grazia Cucinotta, maar daar hebben we het weer een andere keer over.
Nee, onze focus ligt vandaag op de Strada Prosecco, die lieflijke, meanderende vallei vol glooiende wijnheuvels die schuin naar Venetië wijst. Althans, als je dat op een landkaart bekijkt. Prosecco neemt langzaam de macht over van cava, en daar zijn mierzoete cocktaildrankjes als Aperol Spritz en Hugo debet aan. Maar zoals bij cava (en ook champagne) het geval is, heb je ook bij prosecco verschillende kwaliteitsniveaus. Laten we zeggen dat het bij waarlijke top-prosecco een absolute doodzonde is om die te gaan aanlengen met likeur en bruiswater. In deze streek wordt enkel Prosecco Superiore DOCG geproduceerd, met ronkende herkomstbenamingen als Conegliano Valdobbiadene. Dit is een uitzonderlijke schuimwijn, rank en fris in het glas met hevige maar fijne bubbels. Een ideaal en elegant aperitief die het verdient om gewoon zo gedronken te worden, zonder enige toevoeging.

Dan heb je het beste van drie werelden

Waar we dat deze zomer graag doen? Op het terras van het sfeervolle en uitermate comfortabele Romantik Relais d’Arfanta. Dit country house bevindt zich in het midden van de wijngaarden. Meer nog, vanuit kamers en restaurant kijk je gewoon recht naar diezelfde wijngaarden, die tijdens de zomer zo intens groen en in het najaar dan weer feeëriek oker en rood kleuren.
Of verkies je het zwembad? Dat kan natuurlijk ook. Dan heb je het beste van drie werelden: de ontspanning in de pool, de bubbels in het glas, de wijngaarden die je omringen. Het Relais bevindt zich op amper tien minuten rijden van de historische steden Vittorio Veneto en Conegliano. Er zijn 7 suites, waardoor je nog meer dat exclusieve gevoel krijgt, het idee dat de hele wijde omgeving van jou is.

Zullen we even dieper ingaan op de kracht van het hotel? De inrichting en decoratie is stuk voor stuk de vrucht van ambacht. De houten vloeren, de zijde, het Frette linnen. Het zorgt allemaal voor een ambiente van welbehagen en luxe. Maar weet je wat wellicht nog voor het allergrootste gevoel van luxe zorgt? De rust. De onbeschrijfelijke rust. Dit is een plek waar je vanzelf ontspant. Daar zorgt de omgeving voor. De rest wordt in handen genomen door maître de maison Renate Ortner, een gastvrouw zo liefelijk en gastvrij als de omgeving waarin je vertoeft. Wist je trouwens dat het landschap op de lijst staat om erkend te worden als Unesco werelderfgoed? Het lijkt op een beetje op dat van Toscane, als we eerlijk mogen zijn.

Venetië ligt ook maar 60 km verder, wat ideaal is voor een daguitstap

Een Italiaans ontbijt is vaak snel en sterk, een zoete hap onderweg met een cappuccino. Maar in Romantik Relais d’Arfanta hebben ze daar wat op gevonden. Eigenaar Renate is zelf uit Zuid-Tirol afkomstig en zij weet dus als geen ander dat Belgische, Nederlandse en Duitse gasten het graag wat uitgebreider hebben en liever wat langer de tijd nemen om gezellig te ontbijten. D’Arfanta biedt dan ook het beste van twee werelden: huisbereide jam, verse croissants, roerei, olijfolie van het huis én natuurlijk een glas prosecco van eigen teelt. Het mag allemaal niet ontbreken. ’s Middags kun je er ook terecht voor een lichte Italiaanse lunch en ’s avonds kun je naar een van de vele traditionele en meer gastronomische restaurants in de buurt.
Nog meer luxe voor jezelf? Doordat er maar zeven suites zijn, kun je na afspraak met het hotel de wellness helemaal voor jezelf gebruiken. Is dat niet heerlijk? Sauna, Turks stoombad, fitness en rustplek, helemaal voor jou en je partner?

Uitstapjes in de buurt? Ver hoef je niet te rijden met Vittorio Veneto en Conegliano op tien minuten. Maar de dogestad Venetië ligt ook maar 60 km verder, wat ideaal is voor een daguitstap. Hou je meer van wandelen, fietsen, hiken, het sportievere werk? Dan raden we je een trip richting Dolomieten aan. Romantik Relais d’Arfanta biedt je alle mogelijkheden voor een gevarieerde en ontspannende vakantie.

© Karsten Würth
© Massimiliano Morosinotto

Ontdek nog meer artikels over ...