Wanneer je de Nahe doorkruist, rijd je het ene moment in een donker woud, nadien door weidse akkers en weiland om je daarna te vergapen aan spectaculaire wijngaarden op rotsmassieven. Ook geologisch is het een boeiend gebied. De wijnbouwers zijn terecht trots op hun bodems, want de samenstelling ervan wisselt bij quasi elk perceel. Dat maakt de wijnen van de Nahe ook zo spannend en veelzijdig.

Voor wie de Nahe al wandelend wil samenvatten hebben we 3 wandeltips. Drie totaal verschillende trajecten die samen het unieke karakter van deze regio weergeven. Alle 3 horen ze tot de zogenaamde Vitaltouren. Deze lusvormige wandelroutes zijn ideaal voor een (halve) dagtocht, en lopen hoofdzakelijk over onverharde wegen in volle natuur. We hebben ze allemaal getest, en het zijn stuk voor stuk aanraders.

Even uitrusten is nodig, want we starten de klim naar de imposante Rotenfels

Tijdens de Vitaltour Stein, Wein & Farbe zul je kunnen genieten van een prachtig wijnlandschap, afgewisseld met kleine paadjes door weides en wat verspreid bos. Onderweg passeer je enkele rotswanden zoals de Rabenfels. Het mooiste zicht hebt je vanuit de kegelvormige Johannisberg. Omringd door terraswijngaarden heb je een blik op het historisch dorpje Wallhausen. Er woont nog een heuse prins en prinses, en samen voeren ze het uitstekende Weingut Prinz Salm, dat al 800 jaar in familiebezit is. Je kan er even binnenlopen om wat wijn te proeven.

Helemaal spectaculair wordt het met de Vitaltour TourNaturSalinental. Hoewel de regio eerder kan genieten van een zekere rust inzake toeristische interesse, is deze wandeling een van de meest bewandelde trajecten. En wie de route zal volgen, weet meteen waarom. Dit is een totaalspektakel van landschappelijke hoogtepunten. Bij de start naast de Karlshalle (Bad Kreuznach) zie je grote houten constructies waarrond een fijne nevel van zout water heerst. Dit zou heilzaam werken op de luchtwegen. Deze Salinen vormen over een lengte van bijna 2 km het grootste Europese openluchtkuuroord in deze vorm. Spoedig stijgt het pad en kruis je de prachtige ruïnes van Rheingrafenstein, kriskras gelegen op rotsen. Echt romantisch wordt het beneden wanneer je de rivier Nahe oversteekt met een manueel veerbootje naar een uitgestrekt kuurpark. Het mooie Jugendstil kuurhuis Brunnenhalle van Bad Münster am Stein is nu niet meer in gebruik, maar je kunt er wel een tentoonstelling bekijken en je versterken in het café. Even uitrusten is nodig, want we starten de klim naar de imposante Rotenfels. Dat is de grootste rotswand tussen de Alpen en Scandinavië. Het zicht boven is adembenemend. Ga zeker ook naar de machtige rots Bastei, op 100m van de route. Beneden zie je de Nahe rustig kabbelen, en ernaast liggen enkele van de beste wijngaarden van de regio. De wijnen ervan kan je o.a. proeven bij het gekende Weingut Dr. Crusius.

Het is verbazend dat deze regio nog niet meer is ontdekt

Onze laatste wandeltip is meteen ook de meest recente Vitaltour. De Vitaltour Geheimnisvoller Lemberg werd in april 2019 officieel geopend, en het is meteen duidelijk waarom deze route rond de hoogste heuvel van de Nahe niet mag ontbreken. Op goed 13 km tref je heel wat bijzondere sites. Zo wandel je een stukje over haast alpiene paden langs een rotswand, kun je genieten van de intimiteit van het prachtig verscholen meertje Silbersee en heb je de mogelijkheid om de voormalige kwikmijnen van Schmittenstollen te bezoeken. Op je pad ligt ook het unieke panorama op het wijndorp Oberhausen. Voor de kampeerders onder ons is Camping Nahetal meer dan aanbevolen. Idyllisch gelegen naast de Nahe aan het einde van een weg, is dit het ideaalbeeld van een kleinschalige kampeerplek. Het machtige zicht op topwijngaarden zoals Felsenberg en Kupfergrube krijg je er zomaar bij. Hou je van meer luxe, dan ga je naar het vlakbij gelegen Gut Hermannsberg. Dit wijndomein kent niet alleen een rijke geschiedenis, de gebouwen en het beroemde wijngaardareaal stralen alles uit waar een wijnliefhebber van in vervoering raakt. De wortels van de wijnbouw gaan terug tot 1902 toen de Pruisische staat het domein in handen kreeg. Thans is het in handen van een ondernemer en onder zijn impuls hoort het wijndomein bij de top in Duitsland. Bovendien liet hij 11 kamers en suites inrichten. Allemaal zijn ze bijzonder smaakvol, gezellig en authentiek. Het panorama rond de gebouwen maakt je stil in een sfeer die het midden houdt tussen grandeur, nostalgie en natuur. Zonder twijfel een van de mooiste boetiekhotels in Rijnland-Palts.

De fietsers onder ons volgen het 120 km lange Nahe fietspad van de bron aan de Bostalsee tot aan de Rijn in Bingen. Onderweg kun je genieten van de gekende Nahe-ingrediënten. Afwisseling is dus troef. Vergeet je wellnessbagage niet mee te nemen, want je fietst langs enkele thermale baden. Het luxe hotel BollAnts in Bad Sobernheim met bijhorende wellnesswereld is een begrip in Duitsland, maar heel toegankelijk zijn de baden van Bad Kreuznach: de Crucenia Thermen en het Bäderhaus.

De Nahe is een gebied dat nooit verveelt, er is zoveel te zien. Wijn, gastronomie en beleving tout court staat hier op hoog niveau. En dat in een landschap van een bijzonder postkaartgehalte. Het is verbazend dat deze regio nog niet meer is ontdekt, maar laat het dan net een echte Geheimtipp zijn voor ons. Boek snel je weekendje weg, want deze oase ligt op nog geen 4 uur rijden van Brussel.

Door Gerd Brabant.