Het moet in 2015 geweest zijn. Via een bevriende wijnbouwer kreeg ik het boekje over de Moezelsteig in handen. Na jarenlang plannen en uitwerken, werd dit 365 km lange wandelpad in 2014 geopend. Meteen kreeg deze route verschillende predikaten: niet alleen valt het onder “Leading Quality Trail – Best of Europe”, in 2016 werd de Moezelsteig verkozen tot het mooiste wandelpad van Duitsland. En meer heeft een volbloed wandelaar niet nodig om de schoenen aan te trekken. Samen met een wandelvriend werd het pad afgewerkt. Met een rugzak vol ervaringen blikken we terug naar die prachtige periode.

Met hellingsgraden boven de 50° is wijnbouw hier eerder alpinisme

Er lagen al heel wat wandelpaden langs de Moezel, maar met het Moezelsteig-project werden verschillende van de aanwezige routes aaneengeschakeld. Het resultaat is een indrukwekkend wandelpad van 365 km, perfect bewegwijzerd en verdeeld over 24 etappes met in totaal meer dan 10.000 hoogtemeters. Wie denkt alleen maar langs het water te wandelen heeft het grondig mis. De Moezelsteig is enorm divers: langs de rivier, door de wijngaarden over de steile hellingen, op de bergkam, in het hinterland doorheen wijnland en akkers, via mystieke bospaden,… De Moezel is een gebied van superlatieven. Alleen al de steile hellingen dwingen respect af. En met hellingsgraden boven de 50° is wijnbouw hier eerder alpinisme. Dan komen we meteen tot een van de indrukwekkendste passages: traject 16 van Neef naar Ediger-Eller. Slechts 11 km lang, maar de imposante Bremmer Calmont – met 68° de steilste wijngaard van Europa – moet hier bedwongen worden. Wie zelf wil ervaren hoe het is om in deze wijngaard te werken, kan kiezen voor de Calmont-Klettersteig. Voorwaarde is wel dat je vrij bent van hoogtevrees en ervaring hebt met alpiene klauterstukken. Blijf je de Moezelsteig volgen, dan zal je tijdens de afdaling even met de Klettersteig worden geconfronteerd, maar zonder echte moeilijkheidsgraad. Het pad van de Moezelsteig maakt tijdens de klim naar de Calmont een boog door het bos naar de akkers op het plateau. Plots kom je uit aan de Bremmer Gipfelkreuz en krijg je een adembenemend zicht. Met een dergelijk panorama kun je niet anders dan toegeven dat de Moezel tot de mooiste wijnregio’s wereldwijd behoort. In de daar aanwezige hut kun je bij mooi weer van april tot en met oktober in het weekend genieten van versnaperingen met een glas riesling. De Moezelsteig volgt vervolgens de kam, en steeds weer kun je je vergapen aan de knappe vergezichten. De afdaling naar Ediger-Eller is steil, maar niet te moeilijk. Heb je nog wat jus in de benen, dan wandel je verder naar het pittoreske BeilsteinDit charmante dorp met middeleeuws stadsbeeld hoort tot de mooiste uit de regio en heeft heel wat te bieden: de 12de-eeuwse Burg Metternich, het Zehnthaus of café Klapperburg met een grote collectie antieke koffiemolens.

Je kunt er een replica van een Romeins wijnschip bewonderen

Elke etappe heeft wel iets bijzonder met vaak onverwachte attracties. Zo baan je je in etappe 20 van Treis-Karden naar Moselkern een weg doorheen een kilometerlange tunnel van buxus die hier zomaar in het wild groeit. Nadien passeer je aan het sprookjesachtige Burg Eltz. Plan zeker een rondleiding in, het is een boeiende reis doorheen 8 eeuwen kasteelgeschiedenis. Een veelzijdige route, die ook met het hinterland van de Moezel laat kennismaken.

Nog zo een wondermooi deel is dat van Leiwen naar Neumagen-Dhron. Etappe nummer 8 brengt je langs misschien wel de mooiste Moezelmeander: de bocht van Trittenheim, perfect in beeld gebracht vanuit de Zummethöhe. Op het strategisch ideaal gelegen terras van Zummethof is het daarom ook fijn pauzeren. Maar daar blijft het niet bij. Deze route gaat van het ene betoverende uitzicht naar het andere. In Neumagen-Dhron draait dan weer alles rond de Romeinen. Het is het oudste wijndorp van Duitsland en je kunt er een replica van een Romeins wijnschip bewonderen, de Stella Noviomagi.

Hoewel de Moezelsteig op het eerste zicht iets lijkt voor echte sportievelingen, is het haalbaar voor iedereen met een beetje basisconditie. Je kunt alle trajecten verkorten of verlengen naar eigen wandelvermogen. Of je verspreidt de gehele route over verschillende periodes. Wij ervaarden de herfst als het mooiste wandelseizoen, wanneer de wijngaarden en bossen getooid zijn in prachtige kleuren gaande van lichtgeel tot dieprood. En misschien was het toeval, maar het beste weer hadden we ook tijdens dit seizoen. Deel je etappes in via de uitstekende website van de Moezelsteig, met informatie over het openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden. Overnachten doe je in de uitgebreide accommodatie, gaande van eenvoudige Gästezimmer tot luxe hotels. En wanneer we er een adres mogen uitkiezen, dan is dat het Zeltinger Hof. In de eerste plaats voor de wijnkaart. Hier kun je 200 wijnen per glas bestellen, maar je kunt ook flessen van decennia oud kiezen. Dat brengt ons naadloos tot het volgende punt: goede Moezelwijn is net zo uniek als het landschap. De combinatie van fijn fruit, lage alcohol en prachtige frisse zuren geeft de wijnen een groot bewaarpotentieel. In Zeltinger Hof vierden we onze laatste etappe met een verbluffende 1975 riesling auslese.

De Moezelsteig is niet zomaar een wandelpad. Het is een ode aan een onderschat en tegelijk uniek gebied. Voor ons als wandelaar is het puur genot om dit imposante landschap zo in detail te mogen ontdekken. Nadat je de gehele route hebt afgewerkt, zal je beeld over Moezel en Moezelwijn nooit meer hetzelfde zijn.

Ontdek nog meer artikels over ...