Die rust was ooit zeer relatief. Einde de 18de eeuw maakte rover Johannes Bückler, beter gekend als Schinderhannes, de Hunsrück onveilig met zijn bende. Vandaag is deze figuur geromantiseerd en zul je her en der verwijzingen ernaar vinden zoals tijdens de familievriendelijke Schinderhannes-fietsroute, in het oosten van de regio. Dat is 38 km fietsen van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Uiteraard mogen de verhalen over de roversleider niet ontbreken. En alle aandacht kan naar de omgeving gaan, want de route volgt het spoor van een voormalige treinverbinding waardoor al te grote stijgingen uitblijven. Zeker wanneer je start in Emmelshausen.

Met bijna 2000 hoogtemeters is deze route geen doetje

De Moezel vormt de grens tussen de Eifel (ten noorden) en de Hunsrück (ten zuiden). De bergkam van de Hunsrück loopt in grote lijnen ook parallel aan de Moezel. Dit leisteengebergte is gekenmerkt door een heuvelachtige kam met een mix van bosland, akkers en weiden. Hoogste berg is de Erbeskopf (818m). De Hunsrück Radwegis misschien wel de beste manier om het landschap echt te beleven. De 157 km lange fietsroute verbindt de Saar met de Rijn en snijdt de Hunsrück netjes doormidden. Het traject staat garant voor fantastische vergezichten, maar ook voor de nodige inspanning. Met bijna 2000 hoogtemeters is deze route geen doetje. Maar meer nog dan deze sportieve uitdaging is het een tocht doorheen een dun bevolkt gebied, prachtige natuur en vredige dorpen. De ene keer fiets je via een gravelweg door het woud, dan weer op een tractorspoor tussen de akkers om daarna te verpozen op een pleintje in een pittoresk dorpje. De laatste kilometers, een spectaculaire afdaling naar het Rijndal, brengen je gauw in de drukkere toeristische stroom langs de Mittelrhein.

De wandelmogelijkheden in de Hunsrück zijn werkelijk eindeloos. De recente en indrukwekkende hangbrug van Geierlay werkt als een magneet op wandelaars van allerlei pluimage. Het is met 360m de op een na langste voetgangershangbrug van Duitsland. Alleen al daarom loont het de moeite.  Voor wie zich echt in de regio wil verdiepen, letterlijk en figuurlijk, hebben we 2 niet te missen wandeltips. Voor de eerste tip trekken we naar het kleine, historische Herrstein. Je waant je er zo in de middeleeuwen, want het dorpsgezicht is prachtig bewaard gebleven. Smalle steegjes, overhellende huizen en idyllische pleintjes in een schitterende omgeving. Ook hier is Schinderhannes aanwezig, ditmaal in de vorm van een toren. Of bezoek er tijdens het tweede weekend van september het Schinderhannes-Räuberfest. Maar wij zijn hier om te wandelen, en daarvoor volgen we het in 2010 verkozen mooiste wandelpad van Duitsland: de 8,4 km lange TraumschleifeMittelalterpfad. Smeer je kuiten maar in, want vanuit de dorpskern gaat het onmiddellijk omhoog. Wat deze wandeling biedt, is betoverend mooi. Mystieke en kleine dalen, smalle bospaden, rotsmassieven en vergezichten over de Hunsrück. Op bepaalde tijdstippen worden begeleide wandelingen over dit pad aangeboden. Eenmaal terug in Herrstein kun je je versterken met een lekkere huisgemaakte taart in Café in der Zehntscheune. Het statige gebouw dateert uit 1525, en op het pleintje ervoor is het nostalgie troef. Wie nog wat energie over heeft, kan nadien het natuurgebied Mörschieder Burr bezoeken, te bereiken vanuit het naburige Morschied. Vanop de smalle heuvelkam valt nog eens op welk lappendeken de Hunsrück wel is. En je vraagt je ook af waarom deze regio zo weinig gekend is bij Belgen.

In de lente en zomer ontwaak je er door de fluitende vogels

Voor nog meer natuur trekken we iets oostelijker. De 10,5 km pittige wandeling Traumschleife Baybachklamm trekt door een wildromantisch dal, weg van de bewoonde wereld en bij momenten uitdagend langs paden waar kabels de moeilijkste passages helpen te overwinnen. En wanneer je al eens een dorpje passeert, zoals Steffenshof, wonen er amper 20 mensen. Overnachten kun je in het fijne familiehotel Schmausemühle in Gonderhausen, pal op de wandelroute. In de lente en zomer ontwaak je er door de fluitende vogels, in de herfst en winter brandt de open haard. Een zalige plek ten midden van de natuur.

Meer inspiratie over de Hunsrück vind je via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...