Er was eens…Luxemburg stad

Kuieren door het door UNESCO erkende oude stadscentrum van hoofdstad Luxemburg voelt als een sprookje betreden. Wandel door de tuinen van koninklijke paleizen, over paden langs kabbelende beekjes, bewonder de dramatische kloof die de stad omringt of verdwaal in een doolhof van grotten die zich eronder bevindt. Dé plek voor fantastische uitzichten over dit charmante decor is de Chemin de la Cornich, die bovendien weleens een van de spectaculairste promenades ter wereld wordt genoemd.

Tijdreizen in het Kirchberg District

Kirchberg staat met zijn blinkende wolkenkrabbers in schril contrast met de oude binnenstad en voert je meteen weer naar de 21e eeuw. Naast de vele instellingen van de Europese Unie vind je hier ook tal van hedendaagse kunstmusea, zoals het MUDAM, architecturale pareltjes en aangename parken die het de moeite waard maken om even uit te wijken naar dit bijzondere stadsdeel.

Kastelenjacht

Geen sprookje zonder kastelen, natuurlijk, en in Luxemburg hoef je nooit echt ver te zoeken. Zo bevinden de Kastelen van Beaufort zich op amper 20 minuten rijden van de hoofdstad. Het oudste kasteel is gelegen op een grote rots middenin de vallei, wat de ruïnes uit de 12e eeuw des te meer impressionant maakt. Ook het renaissance kasteel dat zo’n vijf eeuwen later werd gebouwd is minstens zo indrukwekkend.

Op een hoge berg boven het gelijknamige stadje vind je het Kasteel van Vianden dat écht door de gebroeders Grimm verzonnen lijkt. Een zelf gegidste tour maakt het mogelijk om je een weg te banen door dit indrukwekkend stukje geschiedenis, dat nog verder verteld wordt in het museum van het kasteel.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Rowan Heuvel
© Felicia Varzari
© Mike van den Bos

De schatten van de Mullerthal-regio

Dit feeërieke stukje groen met de bijnaam ‘Klein Zwitserland is een schatkamer vol heuvelachtige landschappen en grote, zandstenen rotsformaties. Wandelen, fietsen, speleologie – dit is dé plek om de prachtige natuur van Luxemburg te ontdekken. Een bijzondere manier om dit te doen is via de Mullerthal Trail, een driedelige reeks van routes die samen goed zijn voor maar liefst 112 kilometer avontuurlijk wandelplezier. Je kan de routes ook op verschillende manieren met elkaar combineren, zoals bij deze Mullerthal Trail route 2.

Koninklijke keuken

Dankzij de grote internationale invloed is Luxemburg ook een waar sprookje voor foodies. Het land beschikt over een brede waaier aan restaurants waar je geniet van heerlijke gerechten uit Europa en ver daarbuiten, bereid met verse, lokale producten. Zelfs in het kleine Luxemburg vind je 12 restaurants die met een Michelinster bekroond zijn. Wil je je liever eens wagen aan lokale specialiteiten? Probeer dan zeker eens Kniddelen, gebakken deegpasteitjes die meestal worden geserveerd met spek en room. Voor wijnliefhebbers mag een proeverij bij een van de vele lokale wijnhuizen in de Luxemburgse Moezelregio ook zeker niet ontbreken om nog lang en gelukkig te leven.

Op zoek naar nog meer betoverende avonturen?

© Mike van den Bos
© Unsplash

Ontdek nog meer artikels over ...