Een oudere man stelde zich voor als Fritz Heller en gaf hen 120 jaar oude documenten van zoetwarenfabrikant Heller met de woorden: ‘Ik denk dat jullie hier iets aan hebben’

In 2012 was het liefde op het eerste gezicht tussen Maria Scholz en Christian Mayer en een ambachtelijk snoepwinkeltje in Zweden. Het duo was zo onder de indruk van de geuren, kleuren en het vakmanschap dat ze al gauw begonnen te dromen van hun eigen zoete onderneming. Nauwelijks een jaar later openden ze de ‘Zuckerlwerkstatt’, een ambachtelijke snoepmakerij in de allereerste hoogbouw van Oostenrijk in de Herrengasse in het eerste district van Wenen.  Een eerbetoon aan de 400 kleine ambachtelijke snoepwinkeltjes die de Oostenrijkse hoofdstad ooit rijk was.

Sindsdien blazen ze hier elke dag oude snoeptradities nieuw leven in. Het 150 jaar oude ambacht van de Weense meestersnoepmakers was immers al jaren uitgestorven tot Maria en Christian het zich weer eigen maakten. In hun Zuckerlwerkstatt vind je dan ook lang vergeten snoepjessoorten als ‘Seidenzuckerl’ of ‘Krachmandeln’. De grootste kunst schuilt echter in het creëren van de kleine kunstwerkjes binnenin de snoepjes; bloempjes, kleine dieren, symbolen of letters. Dit leerden ze van niemand minder dan Fritz W. Heller, de laatste directeur van de legendarische ‘Heller Zuckerlfabrik’ in Wenen, ooit nog keizerlijke en koninklijke hofleverancier. De ‘Zuckerlwerkstatt’ van Christian en Maria was nog maar enkele maanden geopend toen een oudere man met twee grote papieren zakken bij hen binnenstapte. Hij stelde zich voor als Fritz Heller en haalde 120 jaar oude documenten van de Weense zoetwarenfabrikant Heller uit de zakken met de woorden: ‘Ik denk dat jullie hier iets aan hebben.’ De Original Heller Zuckerl, beschreven in de catalogus uit 1898, is vandaag dan ook een van de mooiste producten uit het assortiment van Maria en Christian.

(Lees verder onder de foto’s.)

Zuckerlwerkstatt
© Zuckerlwerkstatt
© Herbert Lehmann
Zuckerlwerkstatt
© Herbert Lehmann
© Martina Siebenhandl
© Zuckerlwerkstatt

Ook passie, plezier en tonnen inzet zijn een paar van de belangrijkste ingrediënten van het snoepgoed in de Zuckerlwerkstatt. Maria en Christian vonden het dan ook belangrijk dat hun winkel een echt zoetwarenatelier zou worden, waar bezoekers elke dag getuige zijn van het ambacht. De uitnodigende etalages en de onweerstaanbare zoete geur lokken dan ook steeds zowel jong als oud naar het winkeltje in de Herrengasse. Eenmaal binnen worden ze ondergedompeld in een kleurrijke snoepjeswereld en kunnen ze de warme suikermassa bewonderen die meermaals aan een haak languit gerekt wordt. Die leuke kleurtjes van het snoepgoed in de Zuckerlwerkstatt ontstaan bovendien door het gebruik van zo’n 300 verschillende natuurlijke plantenextracten. De kleur rood, bijvoorbeeld, is het resultaat van zure kers, rode radijs en zwarte wortel. Voor hun geleien doen ze dan weer beroep op een legendarisch kruidenmengsel uit de 18e eeuw – speciaal gemaakt in de Saint Charles Apotheke in Wenen. Deze traditiebewuste, 100% handmatige vervaardiging van de snoepjes die zo centraal in de zaak van Christian en Maria leverde hun ook al het keurmerk AMA GENUSS REGION op, dat enkel wordt toegekend aan ondernemingen die bijzondere aandacht besteden aan de herkomst en de kwaliteit van de ingrediënten en producten.

Proef Oostenrijk bij je thuis: june.-tip uit het online kookboek

Aspergetaart met kwark

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

150 g bloem, met een beetje extra voor het uitrollen
75 g koude boter
3 el (donker)grijs maanzaad
1 snufje zout
1 ei
150 g peulvruchten

Voor de vulling:

400 g groene asperges
2 eidooiers
125 g kwark (20 % vet)
125 g crème fraîche
2 theelepels mosterd
1 snuifje zout
zwarte peper
50 g milde bergkaas of andere belegen kaas (6 tot 9 maanden gerijpt)

Wat moet je doen?

  • Kneed de bloem, de blokjes boter, het maanzaad, het zout en het ei in een keukenmachine (deeghaak) of snel met de hand tot een glad kruimeldeeg.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het 45 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ongeveer 2-3 mm dikke plak die net iets groter is dan de taartvorm (ca. 30 x 20 cm, binnenkant ca. 24 x 18 cm). Leg het deeg in de vorm, druk het voorzichtig aan en knip overtollig deeg af. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bedek het afgekoelde deeg met bakpapier, verdeel de peulvruchten over het papier en bak het deeg 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Schil het onderste derde deel van de asperges en snij het uiteinde royaal af. Halveer de asperges in de lengte, sorteer ze op dikte en snijd ze op maat van de taartvorm.
  • Verwijder het bakpapier en de peulvruchten. Bak het deeg nog 5 minuten, totdat het goudbruin is.
  • Meng intussen de dooiers, de kwark, de crème fraîche, de mosterd, zout en peper met een garde.
  • Rasp de bergkaas fijn, voeg het grootste deel van de bergkaas toe aan het mengsel, giet het mengsel in de schotel en leg de asperges er voorzichtig bovenop.
  • Bestrooi met de rest van de kaas en bak het geheel op 160 °C in 20-25 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat de taart een half uur afkoelen in de vorm voordat je hem snijdt en serveert. 30 minuten afkoelen in de vorm.

Komt het water jou ook al in de mond? Ontdek hier alvast een voorsmaakje van nog meer culinair Oostenrijk. Algemene tips over een vakantie in #realAustria? Check austria.info.

Zuckerlwerkstatt
© Astrid Schwab
© Zuckerlwerkstatt

Ontdek nog meer artikels over ...