Farm Cultural Park di Favara

Florinda en Andrea, advocate en notaris, besloten op een dag hun leven een compleet andere wending te geven en hun droom waar te maken: een hele wijk in het centrum van Favara, een stad in de buurt van Agrigento, omtoveren tot een levendige, moderne kunstsite. Ze kochten enkele huizen in de oude stad en werkten samen met enkele architecten om ze op een stijlvolle manier te verbouwen. Al snel volgden ook de kunstenaars en begon dit prachtige project beetje bij beetje vorm te krijgen. Het domein beschikt over zeven binnenplaatsen, allemaal onderling met elkaar verbonden en ontworpen in Arabische stijl. Tentoonstellingen van schilderijen en fotografie, muzikale en culturele evenementen, heerlijk eten en wijn van topkwaliteit – vandaag is de boerderij een referentiepunt voor kunstenaars en een kunstsite voor iedereen. Een van de fundamenten van de droom van Florinda en Andrea was immers om hun project ook te delen met de lokale bevolking, die inmiddels maar al te graag meegeniet. Farm Cultural Park, op een half uur rijden van de Vallei van de Tempels in Agrigento, is vandaag de zesde site wereldwijd van de tien must-see bestemmingen voor liefhebbers van hedendaagse kunst.

Ex Stabilimento Tonnara Florio di Favignana e Formica

De voormalige fabriek van Florio delle Tonnare in Favignana en Formica is een oude tonnara (een traditioneel systeem voor de tonijnvisserij in Sicilië) en een van de grootste in het Middellandse Zeegebied. Het was hier dat Ignazio Florio, tegen het einde van de 19e eeuw, de revolutionaire methode voor de conservering van tonijn creëerde en zijn beroemde fabriek bouwde. Tegenwoordig herbergt dit kostbare voorbeeld van industriële architectuur een heus museum, voorzien van multimediale zalen, waar interessante video’s de gewoonten en gebruiken van de oude tonnara en van de traditionele Mattanza (de laatste fase van de tonijnvangst) vertellen. In een speciale ruimte worden bovendien archeologische vondsten uit de archipel bewaard, waarvan sommige voortkomen uit de Slag om de Egadi.

De geschiedenis van de familie Florio, hun commerciële en sociale opkomst, hun tumultueuze privégebeurtenissen, tegen de achtergrond van de tumultueuze gebeurtenissen die de Italiaanse geschiedenis hebben beïnvloed, vormen het meeslepende plot van de roman van de Trapanese schrijfster Stefania Auci. De bestseller De leeuwen van Sicilië verhaalt een familiesaga waarin de Grote Geschiedenis is verweven met de persoonlijke verhalen van de hoofdpersonen, waardoor de lezer een portret te lezen krijgt van een vervlogen tijdperk en de beschrijving van de vele plaatsen die door de familie werden bewoond. Deze symbolische plaatsen worden ondertussen bezocht door de duizenden lezers die ze hebben leren kennen door de prachtige roman.

(Lees verder onder de foto’s.)

Sicilië
Farm Cultural Park I © Paolo Barone
Farm Cultural Park I © Paolo Barone
Sicilië
Tonnara plant I © Paolo Barone

Gibellina openluchtmuseum voor hedendaagse kunst

Voor liefhebbers van landschapskunst mag een bezoek aan de Cretto di Burri in Gibellina (Trapani), een zeer omvangrijk kunstwerk van Alberto Burri, niet ontbreken. Zelfs het Guggenheim heeft een speciale tentoonstelling gewijd aan de kunstenaar, ter ere van zijn honderdste geboortedag. Alberto Burri ontwierp de Cretto di Burri met de bedoeling de stad te kristalliseren na de aardbeving van 1968 in Belice. De ruïnes van Ibbiddina, bedekt met wit cement, en het labyrint van de zwijgenden (labirinto dei silenziosi) maken de plaats uiterst charmant.

De oude site van Gibellina, volledig verwoest door dezelfde aardbeving, werd ongeveer 20 km stroomafwaarts heropgebouwd. De voormalige burgemeester van de stad, Ludovico Corrao, had het lumineuze idee om het gebied te vermenselijken, door tal van wereldberoemde kunstenaars naar Gibellina te halen. Alberto Burri realiseerde de Grote Cretto, een van ’s werelds grootste werken van landschapskunstwerken – een enorm monument voor de dood, ter eeuwige herinnering aan de aardbeving die het verwoestte.

Pietro Consagra installeerde er ook de Deur van Belice, ook wel bekend als de Ster van Consagra. Vandaag maken de werken van vele andere kunstenaars als Mario Schifano, Andrea Cascella, Arnaldo Pomodoro, Ludovico Quaroni, Mimmo Paladino, Franco Angeli, Franco Purini, Carla Accardi en Mimmo Rotella, verspreid over de stedelijke ruimte, van Gibellina een echt Openluchtmuseum.

In de Baglio van Stefano heeft de Stichting Orestiadi het Museum van de Mediterrane Percelen gerealiseerd, dat een van de belangrijkste collecties van hedendaagse kunst in Italië tentoonstelt. Hier vind je werken van vele Italiaanse avant-garde kunstenaars zoals Arnaldo Pomodoro, Paladino, Cucchi en Germanà, en andere kunstenaars die behoren tot de Groep Form One zoals en vele andere onder de grootste exponenten van de internationale hedendaagse kunst.

Foto bovenaan: © F. Sessa

Nog meer (culturele) tips op Sicilië? Italia.it weet steeds raad. Liever helemaal tot rust komen in Toscane? Hier tippen we de mooiste thermale baden. #stayjuned

 

Gibellina I © Paolo Barone
Gibellina I © Paolo Barone
Sicilië
Gibellina I © Paolo Barone

Ontdek nog meer artikels over ...