Toscane is al van oudsher de toonaangevende streek wat betreft traditionele kuren en innovatieve behandelingen voor zowel lichaam als geest. De Toscaanse thermale baden lokten sinds de oudheid al ronkende namen als Maria Teresa van Oostenrijk, Napoleon en beroemde schrijvers als Byron, Shelley en Montale.

Wie kiest voor een spa- en wellness-vakantie in Toscane mag rekenen op hoogwaardige faciliteiten en vakantieboerderijen niet ver van kunststeden, trendy badplaatsen, en natuurrijke parels zoals Val d’Orcia, UNESCO Werelderfgoed dat ooit nog kunstenaars als Michelangelo en Leonardo inspireerde. De meeste thermale baden bevinden zich bovendien op een boogscheut van golfbanen en winkelcentra met de meest prestigieuze internationale merken.

Terme di Montecatini

De Thermen van Montecatini staan bekend om hun therapeutische eigenschappen van het water, de elegante gebouwen en de architectonische waarde van de structuren die rond de bronnen zijn gebouwd. Als koningin van de dyade welzijn en gezondheid is Montecatini een luxebestemming voor al wie snakt naar een verkwikkende vakantie. De bronnen van Montecatini, die al eeuwenlang bekend zijn, danken hun faam aan het water dat diep uit de grond stroomt en na een lange doorgang door afzettingen van kalksteen, diaspore en klei, uitmondt in thermale baden te midden van zeven schitterende parken: Tettuccio, Regina, Excelsior, Leopoldine, Salute, Redi en Torretta. Met zuiver water, rijk aan mineralen die in ons lichaam thuishoren, zijn de bronnen van Montecatini bijzonder veelzijdig en lenen ze zicht tot een brede waaier aan behandelingen, al is de drinkkuur de ongetwijfeld de meest bekende is.

Een bezoek aan Montecatini is de ideale gelegenheid om ook het Valdinievole-gebied te verkennen en de originele mix van beroemde kuuroorden, ongerepte natuur en oude middeleeuwse stadjes op te snuiven. Al eeuwenlang is het mysterieuze hart van Toscane tussen Pistoia en Lucca een kruispunt van cultuur, uitwisseling en ontmoetingen. Ontdek het landschap en de historische schatten, en dompel je onder in natuur en cultuur, ver van de chaos van de stad, in een groene long die innerlijke rust brengt.

Bagni di Pisa – San Giuliano Terme

Op een groene vlakte tussen de rivieren Serchio en Arno, aan de voet van Monte Pisano liggen de Thermen van San Giuliano. De Monte Pisano verkennen – te voet, te paard of met de fiets op de heuvelpaden, terwijl je kilometers ver het landschap overziet – betekent je onderdompelen in een gebied waar geschiedenis en natuur al eeuwenlang in harmonie samenleven. De onschatbare helende werking van de warmwaterbronnen van San Giuliano werd ontdekt door de Etrusken en vervolgens door de Romeinen, die de eerste bouwwerken neerzetten om ervan te kunnen genieten. In de jaren 1800 kwamen intellectuelen, wetenschappers en kunstenaars uit heel Europa bijeen in Bagni di San Giuliano. Het kuurgebouw was ooit zelfs nog de zomerresidentie van groothertog Francesco Stefano van Lotharingen en een must visit voor de Europese adel. Vandaag de dag is het de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een ontspannende vakantie vol zelfzorg.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica
© Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica
© Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica

Terme Antica Querciolaia en Terme San Giovanni Rapolano

Wanneer je het uitgestrekte Sienese grondgebied betreedt, word je verwelkomd door een fascinerend verleden, dat klaarstaat om je te verbazen met zijn prachtige beboste valleien van klei en zijn karakteristieke heuvels vol wijnstokken. Ten zuiden van Siena vormen een uitgestrekt gebied van ravijnen en kleiheuvels de oude Crete Senesi, het resultaat van water dat klei- en zandsedimenten erodeert. Kleine middeleeuwse stadjes stippelen dit maanlandschap uit: Asciano, Buonconvento, Monteroni d’Arbia, Rapolano Terme en San Giovanni d’Asso. Het nabijgelegen Val d’Orcia biedt een verscheidenheid aan zachtere landschappen dankzij de glooiende heuvels versierd met cipressen. Dit wonderland van landschappen, doorkruist door de rivier de Orcia, inspireert al eeuwenlang kunstenaars, dichters en schrijvers.

Het schijnbaar grimmige Rapolano verbergt, zoals alle stadjes die verspreid liggen over de ruige klei van de Crete Senesi, een warm hart – zijn warmwaterbronnen die uit de grond omhoog stromen en heilzame eigenschappen bezitten. De bronnen, met name Antica Querciolaia en Terme di San Giovanni, zijn al bekend sinds de Romeinse tijd als vredige stukjes hemel op aarde met onvergelijkbare vergezichten. Zelfs Giuseppe Garibaldi schijnt in een nog steeds bestaand travertijnen bad te hebben gebaad en in deze wonderbaarlijke bronnen verlichting voor zijn wonden te hebben gevonden. Tussen warme baden, hydromassages en modderbaden door, kan je helemaal tot rust komen en een van de iconische gebieden van Toscane ontdekken.

Sinds de 18e eeuw zijn de Thermen van Antica Querciolaia en de Rapolano Thermen boegbeelden van kwaliteit in de wellness- en gezondheidssector, en bieden zij een breed scala aan oplossingen voor de behoeften van hun klanten dankzij de verscheidenheid aan behandelingen die er beschikbaar zijn. Omgeven tot aan de horizon door afgeronde kleiheuvels met wijngaarden en olijfbomen, zijn deze warmwaterbronnen de ideale bestemming voor een heerlijk rustige vakantie.

Foto bovenaan: © Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica

Zin om helemaal zen te worden in Toscane? Hier vind je alvast alle nodige inspiratie voor je volgende trip. #stayjuned

© Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica
© Nicola Santini I Archivio Toscana Promozione Turistica

Ontdek nog meer artikels over ...