U hoeft me niet op m’n woord te geloven, maar er is werkelijk niets dat meer ontspant dan wakker worden met het geluid van de Caraïbische zee die zachte golfjes op het strand gooit en zich dan over de vaalgrijze keien slurpend en smakkend weer terugtrekt, tot zich weer een nieuwe bruisende stoet aandient. Dat is mijn ochtendritueel in het Papagayo Beach Hotel: ik duw de dekselse airco uit, gooi de gordijnen opzij, doe het raam open en ga dan met de ogen dicht opnieuw op bed liggen, terwijl de tropisch-vochtige ochtenddauw zich in slierten naar binnen een weg baant. Er is geen betere natuurlijke wekker denkbaar. Ik kan languit genieten van die sensatie: je voelt de stramheid van de nacht uit je lijf verdwijnen en je huid wordt zacht en leeft.
In een hotel dat zich aan zee bevindt, is de meerprijs voor een kamer met zicht op die zee te verantwoorden. Het Papagayo Beach Hotel bestaat uit een aantal losse gebouwen, en beschikt dus over verschillende plekken waar dat mogelijk is. Mijn vrouw vindt het maar niets, maar een boek, een kop sterke koffie, het zicht en het geluid van het water: dat is voor mij vakantie.

Ik drink mijn tweede kop koffie van de dag in de Papagayo Beach Club, bereid een tosti met ham en kaas, schep wat tropisch fruit in een glazen mok. Suikerdiefjes huppelen af en aan wanneer iemand een bord onbewaakt achterlaat. Het zijn lieve, schier tamme vogels die me kwetterend en vragend aankijken, alsof ze enkel nog de taal ontberen. Naaktoogduiven roekoeën rond op het strand, ze maken kleine schuddende bewegingen met hun nek waardoor het lijkt dat ze meedeinen op de muziek die inmiddels langzaam uit de luidsprekers echoot. Af en toe komt een geelborsttroepiaal aanvliegen, de nationale vogel van Curaçao. Samen met zijn oranje broertje zorgt hij voor de soundtrack van de natuur: ‘troepie-oe! Troepie-oe!’

Jan Thiel Beach wordt wat later wakker. Het is de enige reden waarom ik van jetlag houd: ik ben wakker om 6u, en ontbijt tussen 7 en 8. Er is dan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niemand aan het zwembad of op het strand. Soms een jogger, maar de plankjes naast de ligstoelen liggen er schots en scheef bij, en tussen branding en strand is er ook te weinig plaats. Het is pas rond de middag dat het strand zich vult met leven en pret. Ook de gasten van het Papagayo Beach Hotel liggen dan aan het kleinere zwembad links, of vaker nog aan de infinity pool, de meest gefotografeerde zone van het strand. Het is daar dat je blauw in alle mogelijke tinten en schakeringen vindt: de oceaan, de lucht, het zwembad en alle reflecties die kriskras met elkaar verstrengeld geraken. De meeste sfeer is ’s avonds. Iedereen eet en lacht en zoent en wordt tipsy, onder de lampionnetjes die het hele strand de uitstraling geven van het hele Instagram toverboek.

Curaçao
Als je houdt van een stevige hike, dan is de klim naar de top van de Christoffelberg helemaal jouw ding

Binnenkort naar Curaçao? Dit zijn drie tips om mee te nemen op de bucketlist:

Eindeloos verrassend
Er valt zoveel te ontdekken op het eiland, dat je misschien zelfs niet weet waar te beginnen. Achter elke hoek schuilt een nieuwe verrassing. Geniet van de zon op een van de 35 stranden. Leer meer over de geschiedenis van het eiland in de landhuizen die werden omgetoverd tot musea. Verken de wondermooie natuur, zowel in de oceaan als aan wal. Ook een bezoek aan Willemstad en de prachtige Street Art mag niet ontbreken tijdens je ontdekkingstocht door Curaçao. Het eiland kent tal van getalenteerde kunstenaars die elk gebouw in een kunstwerk kunnen veranderen. Hét beeld van het eiland, de wereldberoemde gekleurde huizen, vind je natuurlijk bij de Handelskade.

Proef de cultuur
Curaçao bestaat uit een mix van allerlei culturen, wat maakt dat de geschiedenis van het eiland zo divers is en de cultuur zo rijk. Zelfs in de lokale keuken proef je de diverse culturen. Iguana, de bekende stoofpotjes en streetfood zijn slechts enkele van de vele lokale delicatessen. Ook de restaurants variëren van comfort food tot high-end gerechten, waardoor iedereen er wel iets naar zijn smaak vindt. Tipje: De Visserij Piscadera!

Duik de diepte in en ontdek meer
Je bent niet echt op Curaçao geweest als je niet eigenhandig de azuurblauwe oceaan hebt ontdekt. Er zijn erg veel duikspots te ontdekken voor elk niveau. De onderwaterwereld van het eiland is werkelijk spectaculair, met allerlei soorten zeedieren, koraal en sponzen om te spotten. Hier duiken is een avontuur dat je nooit zal vergeten, al kan je er ook voor kiezen om dichter bij het oppervlak te blijven en te snorkelen. Er zijn voldoende stranden waar je vissen en anderen zeedieren kan spotten door simpelweg je duikbril op te zetten en zwemvliezen aan te trekken.
Ook op het land zijn er tal van avontuurlijke opties. Als je houdt van een stevige hike, dan is de klim naar de top van de Christoffelberg helemaal jouw ding. Wie op zoek is naar een uniek uitzicht kan afdwalen naar de kust van Shete Boka, waar golven tegen de rotsen kletteren en een bijzonder soort mist creëren.

Door Toni De Coninck.

Verblijf: we waren te gast in het Papagayo Beach Hotel op Jan Thiel Beach. Moderne designkamers in verschillende villa’s op een unieke locatie, met onmiddellijk zeezicht. Meer info en tarieven via de website. Er zijn dagelijkse rechtstreekse vluchten vanaf luchthaven Schiphol.

Curaçao
Curaçao

Ontdek nog meer artikels over ...