De Abdij van Villers-la-Ville

De opmerkelijke goed bewaarde cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville is opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en herbergt meer dan 900 jaar geschiedenis. Over de hele site vind je panelen met QR-codes die je kan scannen met je smartphone om meer te weten te komen over de geschiedenis van de abdij en het dagelijkse leven van de monniken. Met de interactieve kaart ontdek je in één oogopslag de verschillende plaatsen van de abdij. Doorheen de site loopt ook het Meditatiepad dat 8 verschillende mindfulness technieken behandelt om volledig tot rust te komen. Terwijl kan je ook de schoonheid bewonderen van de verscheidene tuinen op het domein.

Bezoekje aan een wijngaard

Blijf nog even in Villers-la-Ville en verken de gelijknamige wijngaard. Binnen de ruïnes van de abdij liggen vier terrassen waarop de wijnstokken gepland staan. Uit deze wijngaard ontstaat het merk Villers-la-Vigne® dat verscheidene producten omvat, elk uniek vanwege de kenmerken van de vinificatie en hun specifieke streek. Het onderhoud gebeurt door de Broederschap du Vignoble de l’Abbaye de Villers, die bestaat uit meer dan 200 leden.

Een andere wijngaard is het ‘Domaine de Glabais’. Christian heeft recent een veelbelovende licht mousserende wijn geproduceerd met het label Crémant de Wallonie ‘méthode traditionnelle’. Je kan de site bezoeken in het Frans en in het Nederlands op aanvraag.

Fietsend verkennen

In de brochures van Toerisme Waals-Brabant vind je 10 toeristische fietsroutes van 25 tot 38 km op basis van het bekende knooppuntensysteem. Elke tocht leidt je via de af te leggen route langs bezienswaardigheden en restaurantjes. Je kan er stoppen bij zaken met het label ‘Bienvenue vélo’ en allerlei praktische weetjes krijgen over de regio.

Vignoble de l’Abbaye de Villers-la-Ville
Domaine de Glabais
Abbaye de Villers-la-Ville
Neem een duik in de geschiedenis en beklim de 226 treden die je naar de top van de Heuvel met de Leeuw brengen

Treed in de voetsporen van Napoleon

De 4 unieke bezienswaardigheden op de site van het Memoriaal 1815 katapulteren je direct terug in de tijd. Je staat er op het slagveld van Waterloo, de plek waar Napoleon definitief verlies leed tijdens de veldslag van 18 juni 1815. Neem een duik in de geschiedenis en beklim de 226 treden die je naar de top van de Heuvel met de Leeuw brengen. Je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht over het slagveld. Het Museum van het Memoriaal 1815, aan de voet van de Heuvel met de Leeuw, geeft je de nodig informatie omtrent de aanloop naar het gevecht, de strijd zelf en de afloop. De 4D film neemt je rechtstreeks mee naar de gevechten, een onmisbare ervaring om de geschiedenis in levende lijve te zien. Na je bezoek bereik je via een tunnel het Panorama, een enorm fresco uit 1912 dat de belangrijkste momenten van de veldslag afbeeldt. De vierde bezienswaardigheid bereik je met een koets en is de laatste authentieke getuige van de Slag van Waterloo. De muren bezaaid met kogelgaten van de Hoeve van Hougoumont getuigen van de hevige gevechten die er twee eeuwen geleden plaatsvonden. Bij deze historische sites stopt het niet. Ontdek ook in de buurt het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon, het Wellington museum en de Hoeve van Mont-Saint-Jean. Mis ook zeker de herdenking niet van de Slag van Waterloo op 1-2 juli 2023.

Proef lokale specialiteiten

Benieuwd naar een culinaire specialiteit uit de stad Nijvel? Proef dan zeker de Târte al Djote, bereid met de onmisbare bètchèye, een gefermenteerde kaas op basis van afgeroomde koemelk. Verder bestaat deze hartige taart uit snijbieten, eieren, gehakte peterselie, kleine groene uitjes en boter. Het eetritueel bestaat erin de nog warme taart te doorprikken met een vork en er een grote klomp gezouten boter op te leggen.

Door Kato Delrue.
Foto bovenaan: © WBT, D.Vasilov – Butte Du Lion

Zin in nog meer tips om je bezoek aan de provincie dat tikkeltje leuker te maken? Op de site beleefwaalsbrabant.be vind je nog meer bezoekideeën om Waals-Brabant te verkennen.

Tarte Al Djote
Butte Du Lion de Waterloo

Ontdek nog meer artikels over ...