Welkom in Waals-Brabant, ongetwijfeld een van de verrassendste provincies die ons land rijk is en die het dan ook meer dan waard is om te gaan (her)ontdekken. Altijd al eens willen tijdreizen in de geschiedenis? Liefhebber van erfgoed of net van moderne kunst? Eerder op zoek naar ontspanning en verwennerij? In Waals-Brabant tref je dit alles en nog zoveel meer.

Cultuur en natuur bij Fondation Folon

Het was de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon zelf die in de jaren 1990 besloot een stichting in zijn naam op te richten die alle werken die hij behouden had zou tentoonstellen. Het uitgestrekte Gewestelijk Domein Solvay in La Hulpe werd uiteindelijk in 2000 door hem uitverkoren als de ideale thuishaven van zijn inmiddels meer dan 500 werken die getuigen van meer dan 40 jaar creatie. Het landgoed was vroeger eigendom van de filantropische familie Solvay, rijke grootindustriëlen en zeer bekend in de provincie Waals-Brabant. Het bijzondere museum toont een uitgebreid palet aan werken: van aquarellen, zeefdrukken, gravures en affiches tot gebrandschilderde ramen en beelden. Nog unieker is de adembenemende scenografie, die niet alleen voor een prachtig lichtspel zorgt, maar waarin de kunstenaar het boek van zijn leven opent dankzij een interactief parcours. Bij de Fondation Folon leven cultuur en natuur bovendien in perfecte harmonie, want met 227 hectare aan groene oase biedt het Gewestelijk Domein Solvay tal van flaneermogelijkheden langs gevarieerde landschappen met vijvers en opmerkelijke fauna en flora, de ideale, ontspannende afsluiter van je museumbezoek.

Kunst met een kuif: het Hergé Museum

Nog een onvergetelijke reis doorheen het oevre van één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw maak je bij het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve. Drie verdiepingen en meer dan acht tentoonstellingszalen nemen je mee langs het leven en werk van de geniale stripauteur Georges Remi, alias Hergé en beter bekend als de geestelijke vader van Kuifje. In deze stripverhaaltempel, ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc, ontdek je meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen. De gratis audiogids-app Musée Hergé maakt elk museumbezoek bovendien extra boeiend. Het Hergé Museum is ook een dynamisch museum, vol tijdelijke tentoonstellingen en evenementen rond het universum van Hergé, waardoor er voor de stripliefhebber telkens weer nieuwe dingen te ontdekken vallen. Extra tip: elke eerste zondag van de maand geniet je hier gratis toegang!

Wegdromen bij Dolce La Hulpe

Dolce La Hulpe is een prachtig viersterrenhotel in het groene hart van het Zoniënwoud met een breed scala aan luxefaciliteiten dat het Europese ecolabel ‘De Groene Sleutel’ draagt. De Dolce-naam staat wereldwijd garant voor indrukwekkende accommodaties in fantasierijke omgevingen, en ook La Hulpe Brussels vormt geen uitzondering op deze regel. Alle kamers en suites zijn er ontworpen om zoveel mogelijk contact met de omliggende natuur te garanderen. Dankzij de grote ramen ontwaak je er dan ook elke ochtend tussen de betoverende bomen van het Zoniënwoud. Nog een paradepaardje van het hotel is de Cinq Mondes Spa die gasten een zintuiglijke reis rond de wereld bezorgt dankzij gerenommeerde behandelingen en massages. Je lichaam en geest voeden doe je ook bij het Argan restaurant, waar je culinair verwend wordt met een uniek panoramisch uitzicht op het bos.

Productie: Renske Vercammen.
Camera en montage: Emanuel Parent.

Meer weten over de regio? Dat kan via deze link.

Waals-Brabant

Ontdek nog meer artikels over ...