3 toppers om deze zomer in Waals-Brabant te ontdekken.

De cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville
De abdij van Villers-la-Ville is een deel van het uitzonderlijke erfgoed in Wallonië, en sinds de twaalfde eeuw bijzonder goed bewaard gebleven. De plek werd de voorbije maanden uitstekend opgedirkt met een nieuw onthaal, informatiecentrum en bezoekersparcours. De Ardoise is een interactieve tablet met augmented reality, en dat vinden grote en kleine kinderen vast fijn. Bij elk van de 20 haltes langs het parcours kun je boeiende filmpjes en andere technische snufjes bewonderen. Architectuur en lang vergeten inwoners komen opnieuw tot leven.
Bewonder ook de schoonheid van de vijf verschillende tuinen. De middeleeuws geïnspireerde medicinale tuin en de Monnikentuin tonen geneeskrachtige planten van vroeger en nu. De Tuin van de Farmacie en de Tuin van de Abt zijn siertuinen, en in de Tuin van de Geuren wandel je mediterend langs het pad met geurige perken.

Extra: De gerestaureerde microbrouwerij van de Abdij van Villers-la-Ville bevindt zich in het vroegere washuis. In het filmpje zie je Renske o.a. de bieren proeven van de Confrérie des Hostieux Moines.
Waar? Avenue Georges Speeckaert 50, Villers-la-Ville, hostieux.org.

Het slagveld van Waterloo
Waterloo is veel meer dan de emblematische Leeuw, maar natuurlijk is een bezoek niet volledig zonder een klim naar La Butte. Maar je begint best toch met het Museum van het Memoriaal, een unieke ervaring met o.a. een panoramische 4D-film van 26 meter. Je wordt begeleid door een soldaat van je favoriete leger en krijgt zo een beter inzicht in de historische confrontaties. Je snuffelt aan de wapens uit die tijd, en je wacht mee met de soldaten in het bivak tot de strijd losbarst. Je neemt zelfs deel aan het banket van de overwinnaars!
Natuurlijk moet je daarna naar de Heuvel van de Leeuw, waar je een unieke blik krijgt op het slagveld. Het is weliswaar een kunstmatige heuvel met maar liefst 226 trappen, maar hij is niet zonder enige symboliek. Hij staat naar verluidt op de exacte plek waar de Prins van Oranje, de latere Koning der Nederlanden, gewond werd. Het vergde drie jaar om de iconische bult te bouwen, en op de top staat natuurlijk hét symbool van de overwinning van de monarchieën, de leeuw.

Extra? Vergeet zeker ook niet een bezoek te brengen aan de Hoeve van Hougoumont!
Waar? Route du Lion 1815, Braine-l’Alleud, waterloo1815.be

Aventure Parc van Waver
Voor zachte waaghalzen is er het Aventure Parc in Waver, een beleving met maar liefst 24 verschillende trajecten en 240 spelletjes voor jong en minder jong. Het parcours in de bomen is op maat van iedereen: groot en klein, atleet of een tikje minder sportief. Geen angst nodig, de ervaren monitors helpen je de obstakels te overwinnen. En alles is bovendien beveiligd met een doorlopende levenslijn die al je bewegingen volgt én een gigantisch net. Geweldig: de eerste turn-zipline van de Benelux, 320 meter lang.

Extra: Laat je 17 meter in de lucht katapulteren met de Space Jump, zwaai over een lengte van 15 meter met de Jungle Jump, en eindig met een Bungee Jump voor een onvergetelijk souvenir!
Waar? Rue Sainte Anne 152, Waver, aventureparc.be

Algemene info over de regio vind je via deze link.

Ontdek nog meer artikels over ...