“Toen we in maart massaal verplicht werden de deuren te sluiten, kwamen lieve berichtjes binnen van klanten, kregen we bloemen en chocolaatjes, en vooral veel steun van elkaar. Want wie een plaats heeft in onze reissector, die is er voor elkaar.

Je kan je haast niet inbeelden hoeveel mensen, gezinnen en bedrijven betrokken zijn in deze sector. Het begint klein, bij zij die met al hun spaarcenten een reiskantoor oprichtten, die knokken voor elke cent en hun passie letterlijk smijten in hun werk. Daar hoort personeel bij die hun kinderen en gezin onderhouden en de schoonheid van het reizen willen overdragen. Daar horen leveranciers bij, grote en kleine, ook zij die met hun spaarcenten uitmuntend touroperator werden, die kennis verschaffen over elke vierkante meter van hun vakgebied. Daar horen taxichauffeurs bij, denk maar aan onze George, die met liefde en de grootste voorzichtigheid, dag én nacht klanten naar de luchthaven of treinstations brengt. Daar hoort de lokale bevolking bij, van over heel de wereld, die op hun beurt een dak boven het hoofd kunnen bieden aan hun gezin, omdat zij kamermeisje zijn, of koffie inschenken maar afhangen van onze sector. Daar horen journalisten bij, die met hart en ziel schrijven over de wonderen in de wereld, die met passie en creativiteit de wereld in onze woonkamer brengen. Daar horen, gidsen, piloten, douanepersoneel, animatieteams, pistevegers,… bij.
En van al deze mensen kregen we bemoedigende woorden, woorden die ons een hart onder de riem steken. Maar deze woorden lijken geen betekenis meer te hebben nadat je opnieuw leest in de krant en opnieuw hoort in het nieuws dat je beter niet op ski-of zonvakantie gaat.

Ondertussen zijn we een aantal maanden later en passeerde een reizeloze zomer, liggen schepen in havens over heel de wereld te smeken naar passagiers, staan vliegtuigen aan de grond en wachten kamermeisjes om weer bedden te kunnen opmaken. Over heel Europa komen reisagenten, touroperators, en al de betrokkenen samen om een statement te maken onder het motto Save Or Sink, SOS Travel. En toch, de woorden die op 9 oktober in het nieuws stonden, werken als een bom in op onze acties. Woorden tegen woorden, en onze daden vallen daarmee. Al sinds maanden draaien we op halve, om niet te zeggen de allerlaagste toeren, terwijl we net nu volle gas zouden geven. Al sinds maanden zitten onze mensen thuis, terwijl we net nu nieuwe bestemmingen zouden kunnen ontdekken. Al sinds maanden zit de moraal aan de grond terwijl we net nu zouden kunnen vliegen naar de uithoek van de wereld. Maar toch, we blijven ons best doen om onze sector te redden, om al onze mensen te motiveren om niet op te geven, om onze sector weer leven in te blazen.

(Lees verder onder de foto…)

Maar geeft dat hen het privilege om onze sector onderuit te halen? Zouden zij in staat zijn een positieve boodschap te kunnen brengen?

En ja, Covid-19 had niemand kunnen voorspellen, en niemand had ooit verwacht dat deze vijand een politieke wending zou kunnen nemen en enkele ‘experten’ de overhand zouden nemen op onze manier van leven, door onze sector te boycotten, door onze sector slecht in het nieuws te laten komen. Maar geeft dat hen het privilege om onze sector onderuit te halen? Zouden zij in staat zijn een positieve boodschap te kunnen brengen? Dat zou onze woorden en daden niet onderuit halen.

En ja, voel je het al? We gaan je niet vragen om wel te reizen en we gaan je niet vragen om tegendraads te doen, want dan zouden we exact dezelfde boodschap overbrengen als zij doen. Wij willen samen positief zijn, een sereen gevoel communiceren en ook op een veilige manier. Want dat geldt evengoed voor ons, als voor de rest van de wereld. We willen je wel vragen om samen met ons positief te blijven. We willen je wel vragen om samen met ons hoop te koesteren voor onze sector. We willen je wel vragen om samen met ons woorden uit te sturen die ons helpen. Want als je onze sector helpt, dan help je de hele wereld!

We willen iedereen bedanken die ons helpt, die ons steunt, die positief is, die onze sector weer leven in wil blazen. En we willen iedereen vragen om samen vol te houden, om samen positief te zijn en géén negatief beeld meer rond te sturen en ons niet onderuit te halen. We zijn sterk en we gaan zodra het weer kan alles geven, we laten ons niet klein maken, maar besef dat we er enorm van afzien en dat hebben we niet verdiend.

Door Marie Germis.

Ontdek nog meer artikels over ...