Lang geleden werd Leonardo smoorverliefd op de dochter van een hoge officier. Ze werd aangetrokken door zijn zuiderse charmes, maar haar vader wou niet dat ze met een simpele boerenjongen zou trouwen. Met een gebroken hart trok hij terug naar zijn geboortestad Locorotondo. Op het platteland bouwde hij een huis omgeven door weelderige natuur met wijnstokken, wilde planten en een rozentuin. Hij stak al zijn liefde voor haar in dit landgoed. Doorheen de jaren bleef dit verhaal bewaard, onuitwisbare herinneringen die nog steeds voelbaar zijn. Het Leonardo Trulli Resort komt voort uit de toewijding, het respect en de liefde van gastvrouw Rosalba Cardone voor dit landgoed dat een passionele geschiedenis herbergt.

(Lees verder onder de foto’s.)

Ontwaak door het daglicht dat zijn weg naar binnen baant door de gleufjes van het fluweelzachte gordijn

Authentieke charmes 

Valle d’Itria staat bekend om haar cilindervormige trulli met tegels die vervaardigd zijn uit kalksteen en een klein puntdakje. Van deze unieke accommodaties maken ze in dit resort dan ook gretig gebruik. Hier overnacht je in een origineel exemplaar uit de 18e eeuw. In de Klassieke Trullo snuif je een eeuwenoude sfeer op, de Superior variant staat voor romantiek en de ruime Trulli-Suites zijn ideaal voor vakantiegangers die er met heel het gezin op uit trekken. De kostbare meubels die je in elke trullo terugvindt, zorgen voor een koninklijk karakter. Onder de zachte katoenen of linnen lakens in de vier verschillende trulli kan je ’s avonds wegsoezen richting dromenland.

Naast de Trulli kan je nog twee andere logies kiezen. De Villino is de art-nouveau villa van het Leonardo Resort. Dit gebouw werd in de jaren 1900 gebouwd, een oude architecturale parel waar de elegantie van eenvoud domineert. Tot slot heb je nog landhuis Casa Rosalba dat het boerenleven van 1800 weerspiegelt. De tapijten met opvallende motiefjes en de oude vloeren wekken deze lang vervlogen tijd opnieuw tot leven. Ontwaak in elk verblijf door het daglicht dat zijn weg naar binnen baant door de gleufjes van het fluweelzachte gordijn. Zonnestralen verwarmen de mediterrane kruiden in de verschillende privétuintjes. In deze pronkjuwelen geniet elke gast onder de buitendouche van een flinke portie verfrissing met een vleugje intimiteit. Neem op zonnige zomerdagen een duik in het overloopzwembad te midden van uitgestrekte landschappen.

(Lees verder onder de foto’s.)

Proeven van de Pugliaanse keuken

Ontdek de lokale keuken in het ArteCibo restaurant van dit Leonardo Trulli Resort. In de smaken proef je de oude cultuur van de plaatselijke bevolking. In haar eigen tuin kweekt Rosalba seizoensgroenten en verse tomaten die in combinatie met druppeltjes olijfolie gastronomische verfijning symboliseren. De protagonisten in dit culinair verhaal zijn verse focaccia’s, zoete confituurpotjes van de Leonardo fruitbomen en huisbereide ricottakaas. Bekroonde chef-kok Francesco Cataldi is de schrijver van dit smaakvol sprookje die altijd voor een happy ending zorgt.

In Puglia kan je prachtige wandelingen maken over de zandkust van de Adriatische zee, maar deze regio heeft naast prachtige natuur nog veel meer in petto. Dit Italiaanse gebied is namelijk gekend voor haar zuivelproducten. Breng een bezoek aan een plaatselijke boer die je onderdompelt in de traditionele bereiding van heerlijke kazen. Grottaglie is de Italiaanse stad van de keramiek. Hier wemelt het van ambachtelijk aardewerk met een warme terracottakleur. Ontpop je voor één dag tot pottenbakker en boetseer een simpel interieuritem waarmee je een stukje van deze charmante stad mee naar huis neemt. Vanop de heuvel waar het magische Locorotondo ligt, één van de mooiste dorpen van deze Zuid-Italiaanse regio, heb je een majestueus uitzicht over de Pugliaanse laaglanden. In Locorotondo halen wijnliefhebbers hun hart op aan de pure smaak van inheemse druivenrassen die op authentieke wijze verwerkt zijn. Met deze brede waaier aan activiteiten proef je alle verborgen troeven van deze regio.

Door Eline September.
Foto’s: © Leonardo Trulli Resort

Deel jij ook de liefde van Leonardo voor dit landhuis? Proef hier alvast van de Italiaanse romantiek die door Puglia zweeft.

Ontdek nog meer artikels over ...